Fergeteges hangulatú, maradandó élményt nyújtó rendezvényt tartott a Krúdy Irodalmi Kör 2019. szeptember 5-én az újpesti Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban. A telt házas Krúdy-est vidám és sikeres közösségi esemény volt.

Az irodalmi délutánt Goldoványi Zoltán, a könyvtár vezetője nyitotta meg, aki üdvözölte a résztvevőket, és kifejtette a kulturális rendezvény fölötti örömét, amelynek a könyvtár adhat otthont.

Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Irodalmi Kör titkára köszöntötte a művészeket, a vendégeket, köztük Bornemisza Attila írót, költőt, a Cserhát Művész Társaság elnökét, Biró Krisztiánt, a BIRO Family Nyomda és Könyvkiadó ügyvezető igazgatóját. Ezután a házigazda, M. Jankó János vette át a szót.

Az est moderátora, Keskeny-Farkas Anikó bemutatta a művészeket hangulatos beszélgetés, interjú keretében. Elsőként Gál Mihály és Kascsák József festőművészeket kérdezte az indulás éveiről, az ihlet perceiről, stílusukról, a festészet örömeiről. Megcsodálhattuk a művészek alkotásait, melyekből kiállítás nyílt a könyvtár olvasótermében. A műértő közönségre különösen nagy hatást gyakoroltak az élethű portrék, a „lélek tükrének”, a szemeknek varázslatos ábrázolása.

A képzőművészek bemutatását követően Bera Irén, Slezák Mária, Magyary Hunor és Szalay László Netala költők beszéltek életútjukról, munkásságukról. Bera Irén és Magyary Hunor a fóti gyermekotthonban dolgoznak, így hiteles képet festettek az irodalomnak, a költészetnek gyermekekre gyakorolt jótékony hatásáról.

Megismertük új könyveiket, mint ahogyan Slezák Mária Gondolatok című könyvének ívét is, bölcsességeket hordozó tartalmát. Szalay László Netala neve ismerősen cseng a verset kedvelők körében. A költő a tőle megszokott humorral beszélt életútjáról, költeményeinek születési körülményeiről. A beszélgetések után a poéták néhány verssel örvendeztették meg a művészbarát közönséget. Néhány verssel, melyek elgondolkodtattak mindannyiunkat, gazdagították érzelmi világunkat. Ezek a művek a szerelemről, a szép pillanatokról, emberi kapcsolatokról, jövőnk feletti aggodalomról üzentek.

Keskeny-Farkas Anikó költő József Attila alakját idéző versével érintette meg a hallgatóság lelkét, majd M. Jankó János Hamvas Béla irodalmár bemutatásával, költeményével gazdagította ismereteinket.

Az estébe hajló sikeres, örömteli rendezvényt Németh Nyiba Sándornak, a Magyar Kultúra Lovagjának összegzése zárta. A Kör titkára kiemelte a vidám hangulatú közösség, az együttgondolkodás fontosságát, amely valóban a fő jellemzője volt az irodalmi délutánnak.

 

Orosz Margit költő

 

 

Hozzászólások