A világhírű kecskeméti szőlész-borász, Mathiász János életét ismerhetik meg a nézők a Borban él az élet című zenés gálaműsorban. A produkció bérleten kívüli előadásként lesz látható október 17-étől.

IF

Mathiász János kecskeméti szőlőnemesítő

A történet Katonatelepen játszódik a századfordulón. Mathiász János a pusztító vész, a filoxéra megállításán dolgozik. A hírnévvel mit sem törődő tudós férfinak azonban családi problémáira is megoldást kell találnia.

– Mathiász János munkásságát itthon és külföldön is elismerték – mondta Cseke Péter, az előadás rendezője. – Több mint 3700 szőlőfajtát nemesített, amelyek közül 50-60-at ma is termesztenek. Uralkodók és vezető politikusok próbálták magukhoz csábítani a zseniális kutatót. Tudományos eredményei a magyar nemzet dicsőségére szolgáltak. Ezért is gondoltam, hogy kijárna már Mathiász Jánosnak egy saját műsor, amellyel méltó emléket állíthatunk a korszaknak, a vidéknek, és nem utolsósorban magának az embernek.

mathiasz1

 

A bor mellé persze szép nóták is járnak. A produkcióban olyan bordalok hangzanak el, melyeket – a jófajta borhoz hasonlóan – ismernek a világon mindenhol. Felcsendül többek között a Csak egy cseppet ittam…, a Délibábos Hortobágyon…, az Egy kis itóka, ha bennem van…, az Úgy szeretek részeg lenni…, és más ismert operett-sláger társaságában nemzetünk egyik leghíresebb operarészlete, a Bánk bán Bordala is.

A látványos gálaműsor címszereplője Egyházi Géza. Színpadra lép továbbá Károly Katalin, Hajdú Melinda, Dobó Enikő, Aradi Imre, Ferencz Bálint, Kiss Zoltán, Váry Károly, Puskás Gyula, valamint a Kecskemét City Balett táncosai. Díszlet- és jelmeztervező: Gyarmati Dóra, zenei vezető: Károly Katalin, koreográfus Barta Dóra.