Az ismert mondás szerint nem halat kell adni az éhezőknek, hanem megtanítani őket halászni. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat ennek szellemében indította el a Máltai Manufaktúra nevű társadalmi vállalkozását, amely a SPAR Magyarország támogatásával erősödhetett meg és léphetett ki a piacra. Ezek az üzemek ma már nemcsak kiváló minőségű termékeket nyújtanak a vásárlóknak, de számos hátrányos helyzetű családnak jelentenek biztos megélhetést – ezt a történetet dolgozza fel a Jelenlét című dokumentumfilm.

jelenlet

A Jelenlét című dokumentumfilm honlapját itt nézhetik meg.

Tiszaburát az ország egyik legszegényebb településeként ismerjük. A faluban 2016 óta zajlik a felzárkózást segítő Máltai Jelenlét Program. A szeretetszolgálat az élet minden területén segíti a helyieket: iskolát, óvodát, szociális irodát működtet a településen, három éve pedig munkahelyteremtő vállalkozásba kezdett. A faluban asztalosműhelyt és varróüzemet létesítettek, a jelentkezők szakmát tanultak és képesítést szereztek.  2018 óta pedig saját termékeket, például vászon bevásárlótáskákat állítanak elő a SPAR országos hálózata számára.

A tiszaburai varrodában tevékenykedő asszonyok és családanyák ügyének felkarolása azt jelentette, hogy a SPAR az üzem meghatározó vásárlója lett. Emellett a szeretetszolgálat pátyi és gyulai műhelyében készülő termékek – lekvárok, csatnik, szörpök, savanyúságok és teák – is a SPAR polcaira kerültek már. Ezeken a településeken fogyatékos, illetve rászoruló embereknek is biztos megélhetést jelent a helyi üzemben végzett munka, ami nem egyszerű karitatív tevékenység, hanem a versenyszférában is működőképes, önfenntartó vállalkozás.

„A Máltai Szeretetszolgálat foglalkoztatási programjaiban következetesen arra törekszik, hogy a dolgozók valódi értéket állítsanak elő. Ne azért vegyék meg a termékeinket, mert azokat fogyatékos, vagy nehéz sorsú emberek állították elő, hanem azért, mert magas minőséget képviselnek.

Ne a sajnálat motiválja a vásárlót, hanem a termék legyen önmagában eladható” – mondta Romhányi Tamás, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kommunikációs vezetője.

A sikerhez elengedhetetlenek a versenyképes termékek, éppen úgy, ahogyan a szeretetszolgálat szerepvállalása, valamint a szociálisan elkötelezett vállalatok. A nap végén azonban mégiscsak azokról szól ez az program, akik végig mentek az úton, elsajátítottak egy szakmát, megtanultak értékteremtő munkát végezni, és helytállni a mindennapokban.  Új életük része, hogy piacképes árut állítanak elő, amivel ma már bárki találkozhat az üzletek polcain.

A Jelenlét című dokumentumfilm az ő életükbe enged bepillantást.

A dokumentumfilm trailere itt tekinthető meg.

Forrás: KRQ Communications

 

A Máltai Szeretetszolgálat korábbi jótékonysági kezdeményezéséről Magazinunk ebben a cikkében számolt be.

 

Hozzászólások