Ünnepélyes záró ceremónia keretében hirdették ki a EuroSkills Budapest 2018 győzteseit a Papp László Budapest Sportarénában. 27 szakmában indult magyar versenyző, ebből 17 versenyszakmákban értek el helyezést. Hazánk ismét bebizonyította, hogy a magyar fiatalok nem maradnak el szaktudásban és tehetségben európai társaiktól.

Pénteken délután lezárultak a EuroSkills Budapest 2018 versenyei. A szakmák Európa-bajnokságát szeptember 26-28. között rendezték Budapesten. A versenyt óriási érdeklődés övezte: a rendezvényt három nap alatt összesen 100 ezer látogató tekintette meg.

A szakmák 2018-as Európa-bajnokságán 525 versenyzőszállt ringbe 37 szakmában, és ma este, a záró ceremónián kiderült, hogy közülük kik állhattak a dobogó legfelső fokára, ki nyerte el az Európa Legjobbja címet, továbbá kik lettek a Nemzetek Legjobbjai. Az ünnepélyes eseményen részt vettÁder János, Magyarország köztársasági elnöke, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke és Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke.

A magyar szakemberek ismét bizonyították, hogy tudásuk és szakértelmük kiemelkedő az európai mezőnyben is: 3 arany, 3 ezüst, 3 bronz és 8 kiválósági érmet nyertek, összesen 17 helyezést. A EuroSkills Budapest 2018 Nemzet Legjobbja kitüntetést Nagy Ádám János (bútorasztalos szakma) tudhatja magáénak.

A legtöbb érmet Oroszország csapata nyerte, az éremtábla második helyezettje Ausztria csapata, a harmadik pedig Franciaországé lett. Magyarország a negyedik helyen végzett.

„Egy magyar közmondást ajánlok figyelmükbe, amely így szól: a jó mesterembernek egész világ a hazája. Legyenek büszkék rá, hogy olyan tudás birtokában vannak, amely valóban az egész világon, mindenhol egyformán versenyképes. Ez pedig nem más, mint a precíz, pontos, lelkiismeretes, eredményes munka, amelyre a világon mindenütt szükség van”– emelte ki Áder János, Magyarország köztársasági elnöke.

„Győzött a gazdaság, Európa gazdasága, benne Magyarország gazdaságával, mert olyan fiatal szakemberekkel lett gazdagabb, akik sikereikkel, teljesítményeikkel magasra helyezik a minőségi mércét. Győzött a magyar szakképzés ügye, mert meg tudta mutatni a fiatal szakmai elitet azoknak, akik még csak terveznek erre az útra lépni.” – mondta Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

„Magyarország, a magyar intézmények, szervezetek és vállalatok együtt tették a EuroSkills Budapest 2018 eseményét Európa legjobb fiatal tehetségeinek nagyszerű és felejthetetlen élményévé. Magyarország kijelölte a EuroSkills következő évtizedének kezdőpontját azzal, hogy rendkívüli professzionalizmust tanúsított a rendezés során és megemelte a mércét ennek az eseménynek mind a minőségét mind pedig a méreteit illetően”– mondta Dita Traidas, a WorldSkills Europe elnöke.

A nemzetközi szakmai fesztivál és szakembertalálkozó lebonyolításához szükséges eszközök beszerzését 84 szponzor és 20 partner támogatta gépekkel, szerszámokkal, alapanyagokkal, technikai személyzettel és know-how-val. A verseny lebonyolításában 700 önkéntes is segített budapesti iskolákból.

A győztesek teljes névsora ITT érhető el. 

A magyar nyertesek névsora:

 1. Simon Krisztián bútorasztalos – aranyérem (Veszprém megye)
 2. Nagy Ádám János épületasztalos – aranyérem (Pest megye)
 3. Sipos Kristóf Balázs mechatronika – aranyérem (Hajdú-Bihar megye)
 4. Takács Zoltán mechatronika – aranyérem (Békés megye)
 5. Balogh Ákos webfejlesztő – ezüstérem (Veszprém megye)
 6. Cseke Szabolcs festő, díszítőfestő – ezüstérem (Pest megye)
 7. Varholik Dávid ápolás és gondozás – ezüstérem (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)
 8. Zaja Dániel hegesztő – bronzérem (Heves megye)
 9. Takács Dániel virágkötő – bronzérem (Vas megye)
 10. Balogh Krisztián kőfaragó – bronzérem (Zala megye)
 11. Leidl Péter villanyszerelő – kiválósági érem (Pest megye)
 12. Hédl Ádám Zoltán kőműves – kiválósági érem (Zala megye)
 13. Gábor Lóczi szárazépítő – kiválósági érem (Békés megye)
 14. Kovács Alexandra fodrász – kiválósági érem (Békés megye)
 15. Papp Viktória Dóra szépségápoló – kiválósági érem (Veszprém megye)
 16. Svajda Viktória Bernadett pincér – kiválósági érem (Budapest)
 17. Déri Levente informatikai rendszerüzemeltető – kiválósági érem (Bács-Kiskun megye)
 18. Orodán Tamás informatikai rendszerüzemeltető – kiválósági érem (Békés megye)
 19. Sárvári Ágnes dekoratőr, kirakatrendező – kiválósági érem (Fejér megye)

 

 

Hozzászólások