1970. április 22-én kezdődött a Föld napja ünneplése. Az első Föld napján Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére 20 millió amerikai emelte fel a szavát a természetért. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett. Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

a fold napja

A FÖLD NAPJA célja, hogy tiltakozó akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Ez a történelmi jelentőségű esemény az Egyesült Államokban – és az ország határain túl is – fontos változásokat hozott. Az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

1990-ben világmozgalommá vált

Húsz évvel később Denis Hayes és barátai, az ökológiai válság jeleit – a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezést, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, az óceánok szennyezettségét stb. – látva kezdeményezték, hogy az 1990-es évek a környezet évtizedeként a közös felelősségre hívják fel a figyelmet.

Ennek érdekében Denis Hayes és barátai 1989-ben Kaliforniában létrehozták a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot, és havonta küldtek hírlevelet a világ minden országába. A városi tömeg-felvonulásoktól kezdve szabadegyetemi előadásokig, faültetéstől a hulladékok újrahasznosításának megszervezéséig, a nemzetközi hírközlési rendszerek bevonásától falusi majálisokig sokféle akcióval ünnepeltek.

a fold napja

Fotó: frissujsag.ro

A Föld napját ünnepelték április 22-én  a világ minden országában a környezetbarát, fenntartható társadalom közös vágyával. Több mint 140 ország 200 millió környezetért aggódó polgára, civil szervezetek válaszoltak felhívásukra. Városok, falvak, iskolák, környezetvédő szervezetek mind-mind saját programmal, a legkülönfélébb módon tették emlékezetessé és világméretűvé ezt a napot.

Magyarország az elsők között csatlakozott

A felhívásra Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. Felhívásukra kis falvakban és nagyvárosokban egyaránt sokan jelentkeztek.

A Föld Napja Alapítvány a helyi kezdeményezéseket – külön hangsúlyozva az iskolák és természetesen a pedagógusok szerepét – környezeti könyvek kiadásával, vetélkedők összeállításával támogatja.

1990 óta Magyarországon évről évre egyre többen érzik úgy, legalább megpróbálják – és legalább a Föld napján, április 22-én tesznek valamit ennek érdekében. Fát ültetnek, rajzpályázatot hirdetnek, környezeti vetélkedőt, patak- és falutakarítást szerveznek, valamelyik zöldszervezethez csatlakoznak, vagy saját szervezetet alapítanak. Ez a Föld napja mozgalom legnagyobb sikere, hogy helyi igény szerint, helyi kezdeményezésre szerveződnek a Föld napi programok, és ma már nem csak a Föld napján.

Az alapítvány a szemléletformálás érdekében évről évre jelentős külföldi művek, sőt magyar szerzők környezeti témájú könyveit jelenteti meg. Könyveink közül ma már több is ajánlott vagy kötelező irodalom egyetemeken, főiskolákon. Az alapítvány eddig több mint 50 könyvet, ismertető füzetet és négy társasjátékot jelentetett meg. Többek között 1990 óta minden év április 22-ére, a Föld napjára adja ki a washingtoni Worldwatch Institute éves jelentését a világ környezeti állapotáról A világ helyzete címmel. (Forrás )

a fold napja

Mit tehetünk mi, egyszerű halandók, akik pici fogaskerekei vagyunk a hatalmas gépezetnek? Egyszerű, mindennapi ötletekkel óvjuk a Földet, hiszen unokáinknak és az ő utódaiknak is ez lesz az otthona! Gazdálkodjunk okosan a tiszta vízzel! Vannak országok, akik ebben hiányt szenvednek! Kerüljük, ha tehetjük a nehezen lebomló műanyagok használatát! (Emlékszünk a bálnákra, – bejárta a világhálót a fotó, -amelyek elpusztultak a műanyag flakonok elfogyasztása után…)

Ültessünk fát, cserjét, évelő virágot, – örömünk lesz benne! Mielőtt kidobunk ruhát, játékot, háztartási eszközt, gondolkodjunk el rajta: nem tudja-e valaki ezt hasznosítani? Keressünk új gazdát neki! Ugye az már alapvető, hogy a hulladékot szelektíven gyűjtsük otthonainkban is…

A kisgyerekek ösztönösen imádják a természetet, a szabad levegőn töltött időt, a kinti tevékenységeket. Óriási jelentőségű a felnövő generációk hozzáállása és attitűdje a környezethet, a természethez, annak védelméhez. A kisgyermekkorban lefektetett alapok nagyban meghatározzák a későbbiekben a pozitív viszonyulást a természethez! Érezzük át ennek felelősségét! Bolygónk erőforrásai végesek, ne pazaroljuk az energiát!

MOTTÓ:
“És ne feledd soha, hogy a világ fia is voltál. Rokona a négereknek és a csillagoknak, a hüllőknek és Leonardo da Vincinek, a Golf-áramnak és a maláj nőknek, a földrengésnek és Lao-cénak. Mindehhez közöd volt, egy anyagból vagytok, egy lélek teremtett, ugyanaz a lélek fogad vissza. Ez egészen biztos./ Márai S./

 

Farkas Ferencné Pásztor Ilona

 

Kapcsolódó cikkünk