“Ahol igaz szeretet fűzi össze az embereket, ott a szegénység is gazdagság.” (Jane Austen) Vannak olyan regények, amelyek kortalanná válnak, bármikor is íródtak, hiszen mondanivalójuk a ma emberének is szólnak. Olykor a különböző jellemvonásokkal megrajzolt szereplők felismerhetőek a környezetünkben is. A technika, körülmények, divat (…) változhat, azonban az emberi természet újra és újra megismétli önmagát. Ezek a regények megunhatatlanok, és számos film készülhet belőlük.

Jane Austen (Steventon, Hampshire, 1775. december 16. – Winchester, Hampshire 1817. július 18.) angol regényírónő művei erre kiváló példák.

jane austen arckep

Fontosabb művei:

Értelem és érzelem (Sense and Sensibility), 1811
Büszkeség és balítélet (Pride and Prejudice), 1813 
A mansfieldi kastély (Mansfield Park), 1814 
Emma (Emma), 1815 

Különböző időszakokban (1938,1940,1952,1957,1960,1972,1983,1995,2007,…) televíziós sorozat, TV- film készült ezekből a regényekből. A Büszkeség és balítélet című műből például holland és olasz televíziós minisorozat is készült. A maga korában az általános romantika túlzásaival szembefordulva a kritikai realizmus egyik úttörője. Írásaira jellemző a feszes kompozíció és az ironikus látásmód. Főszereplői intelligens, erkölcsileg erős hősnők, akik éles kontrasztban állnak környezetük balgaságával.

2017-ben kiállításokkal, nagyszabású fesztivállal emlékeztek meg Angliában halálának kétszázadik évfordulójáról. Ő minden idők egyik leghíresebb brit írója.

Jane Austen Festival

 

 

Jane Austen háza Múzeum – Chawton, Hampshire, ahol Austen 1809-től lakott.

 

jane austen haza

A British Libraryben kiállított tárlat (Jane Austen Among Family and Friends) családja és barátai körében mutatja be az írót. A tárlaton látható például Jane kamaszkori jegyzetfüzete, melybe kreatív ötletei mellett rövid, ironikus történeteket is feljegyzett.
Életéről is több film készült, melyek betekintést adnak személyes döntéseibe, írói munkásságának kibontakozásába. Nem ment férjhez, de mégis boldog, teljes életet élt. “Bele kell törődnöm, hogy boldogabb vagyok, mint amennyire megérdemlem.”

Jane Austen magánélete (angol-amerikai-ír életrajzi dráma). A film itt megtekinthető.

 

A XVIII. századi Angliában ostobaság volt szerelemből házasodni. Mr. és Mrs. Austen a gazdag Mr. Wisley-t nézte ki lányuk, Jane jövendőbelijének, de Jane makacs volt, aki szembe ment a hagyományokkal. Megismerkedett a kicsapongó életet élő, megfékezhetetlen, de nagyon sármos jogtudóssal, Tom Lefroy-jal, és szikrázó, romantikus, igaz szerelem bontakozott ki közöttük. Kérdés, hogy feladnak-e mindent egymásért és a boldogságért? A film életrajzi ihletésű, melyben a közvetlenül írói pályája előtt álló ifjú hölgy egyik kulcsfontosságú szerelmi kapcsolatát ismerhetjük meg.

Miss Austen bánata a film itt megtekinthető.

 

A 40. születésnapja felé közelítő Jane Austen látszólag boldog hajadonként él. Regényei hősnőihez hasonlóan szellemes és bájos hölgy. Mégis, mikor ifjú unokahúga, Fanny megkéri, hogy segítsen neki a potenciális férjjelöltjei között válogatni, Jane magabiztos higgadtsága megrendül. Visszatekint múltjára, az ő egykori lehetséges jövendőbelijeire, és a meghozott döntéseire. Regényeiben a női főszereplők megvívták harcukat a környezetükkel, a társadalmi elvárásokkal, az előítéletekkel szemben. Bátor, öntudatos nők, akik végül elnyerik az igazi érzelmet és szeretetet.

Emma – angol minisorozat

A gyönyörű, éles eszű és vagyonos Emma Woodhouse páratlan házasságszerzőnek tartja magát, miután nővére és nevelőnője is megfelelő férjet talált magának. Emma úgy gondolja, a siker mindkét esetben neki köszönhető, és ebben a hitében a józan gondolkodású Mr. Knightley sem tudja megingatni.

Emma annyira biztos magában, hogy veszélyes játékba kezd. Lebeszéli új barátnőjét, a fiatal, csinos, de társadalmilag alacsonyabb rangú Harrietet, hogy elfogadja egy helyi gazdálkodó házassági ajánlatát egy bizonyos Mr. Elton reményében. A történet során Emma naivitása, társadalmi előítéletei és Knightley-val való kapcsolata sokat fog még változni.

A film itt megtekinthető: Emma 1Emma 2Emma 3Emma 4

Mansfield Park – angol romantikus dráma

A harmadik és legellentmondásosabb regényéből készült finoman merész alkotás. Fanny Price tízéves kislányként kerül a Bertram család birtokára. Örökké éreztetik vele, hogy ő a szegény rokon, akinek minden nap illik hálát adnia jó sorsáért. Unokatestvérei közül egyedül az álmodozó Edmund-tól kap testvéri szeretetet. Fanny írásba fojtja kimondhatatlan gondolatait.

Csípős és okos nyelvére felfigyelnek a ház londoni vendégei, a Crawford-testvérek. Henry és Mary modern gondolkodásmódú, veszedelmesen sármos figurák. Edmund beleszeret Mary-be, míg Henry a lányok közül Fanny-t választja. Kettejük boldogságát előítéletekkel próbálják megakadályozni. A Bertram család csillaga viszont leáldozóban, a ház alapjai megrendülnek. Ahogyan a gyarmatosító, képmutató Anglia erkölcse és gazdagsága is.

 

Büszkeség és balítélet – angol romantikus dráma

Anglia a 18. század végén. A Bennet család élete felbolydul, amikor a közelükbe költözik Mr. Bingley, a tehetős agglegény. A férfi barátai között ugyanis biztosan bőven akad majd kérő mind az öt Bennet lány számára. Jane, a legidősebb nővér azon fáradozik, hogy meghódítsa Mr. Bingley szívét, míg a vadóc Lizzie a jóképű és dölyfös Mr. Darcyval ismerkedik meg, kirobbantva ezzel a nemek háborúját. Amikor Mr. Bingley váratlanul Londonba utazik, magára hagyva a kétségbeesett Jane-t, Lizzie Mr. Darcyt teszi felelőssé a szakításért.

 

Értelem és érzelem – amerikai-angol romantikus film

A Dashwood lányok pénz nélkül maradnak apjuk váratlan halála után. Egyetlen esélyük, ha jól mennek férjhez. Az idősebbik lány, Elinor (Emma Thompson) nem bízik az érzelmeiben, és bár Brandon ezredes (Alan Rickman) és Edward Ferrars (Hugh Grant) is megkörnyékezi, úgy véli, a szív dolgaiban is az eszére kell hallgatnia. Húga, Marianne (Kate Winslet) viszont egészen más természet. Csöppet sem leplezi az elbűvölő Willoughby (Greg Wise) iránt érzett szenvedélyes szerelmét.

 

 

 

Lakatos Ilona

(Egy régebbi kapcsolódó cikk a Montázsmagazinban)

 

 

Hozzászólások