Európa tizenöt országában, nyolcvanhat helyszínen rendeznek szabadtéri passiójátékokat, sokféle módon, sokféle stílusban bemutatva Jézus Krisztus szenvedéstörténetét. A pécsi passiójáték azért különleges, mert Európában egyedülálló módon öt helyszínen zajlik maga a misztériumjáték.

                                                        

Pécsen 1991-től tizenhárom éven keresztül élt ez a hagyomány. 2012. április 1-jén 15 órakor több éves szünet után több fiatal közösség összefogásával, közel százötven aktív részvevővel valósult meg Ifjúsági Passió címmel ez a szabadtéri passiójáték. Felhasználták a régi tapasztalatokat, kiegészítették az újakkal. Nagy hangsúlyt fektetnek a képi megjelenítésre (tablók), az élő zenei kíséretre, illetve – a szereplők elvegyülésével a tömegben – a nézők hathatósabb ösztönzésére, arra, hogy minél többen bekapcsolódjanak a misztériumjátékba, akár énekkel, bekiabálással, akár csak egyszerű vonulással.

                                                       

A 2013-as pécsi Ifjúsági Passión másfél óra alatt öt helyszínt járnak be a szereplők és a velük zarándokló sokaság. Tavaly több mint 2000 embert mozgatott meg a 150 fiatal önkéntes munkája.

Bővebb információ, képek, televíziós közvetítés az Ifjúsági Passió honlapján.

Forrás: Magyar Kurír

Fotó: Taragyia Tomislav

2013. március 22.

Hozzászólások