Lakatos Márk divatújságíró, jelmeztervező, Magyarország legismertebb stílustanácsadója új könyvvel jelentkezett idén karácsony előtt. Az Alexandra Kiadó gondozásában megjelent Te & én című kiadványban számos öltözködési és stílustippet találhatunk, a divatszakember legkedvesebb budapesti helyszíneit is megismerhetjük, a gasztronómiai ínyencségek kedvelői pedig néhány válogatott recepttel lehetnek gazdagabbak. Milyen jellemvonásokról árulkodik a szív alakú arc? Milyen színek illenek az ősz típusba tartozó nőkhöz? Mikor viseljünk mindenképpen kéket? Mit jelent, ha valakinek „váza” alakja van, és milyen az előnyös viselet számára?

Ezekre és más hasonló, a divattal, külsővel, egyéni stílusunkkal kapcsolatos kérdésekre is megtaláljuk a választ a kötetben. A Te & én egy rendhagyó formátumú könyv, mely két irányból olvasható: a kötet egyik felében stílustanácsokat kapunk, míg a második rész Lakatos Márk szubjektív Budapest-kalauza.

Könnyed, személyes hangú könyv a Te & én, a szerző mintha végig párbeszédet folytatna az olvasókkal, közös gondolkodásra invitálva őket. „Ismerd meg önmagad a segítségemmel” – így hangzik annak a résznek a bevezetője, amely bárkiről szólhat, aki saját stílusát keresi. A központi gondolat, amelyet rendkívül szimpatikusnak tartok az, hogy mindenkinek a saját adottságaiból kell kiindulnia, nem szabad kísérletezni a reklámok vagy a filmek világa által sugallt ideálkép megvalósításával, hiszen ez a legtöbb esetben sikertelen marad. Lakatos Márk a nőket önmaguk elfogadására biztatja, melyen természetesen nem azt érti, hogy semmin sem érdemes vagy kell változtatni, csak a lehetőségeink szabta határokon belül tegyük ezt. A kötetben szó esik a fogyókúráról is, melyet sokan tévesen értelmeznek, de a testsúly csökkentése nem az egyedüli szempont vagy esély arra, hogy kihozzuk magunkból a legjobbat.
Az arcformák és az azokhoz illő frizurák bemutatása után a színtípusokról tudhatunk meg többet. Nagyon érdekes a különböző bőr-, haj-és szemszínek elkülönítése: mindegyiknél más sminket és viselendő színeket ajánl.
A Szivárványszótár az egyes színek által sugallt üzeneteket elemzi, megtudhatjuk, mikor célszerű fehéret, feketét stb. viselni, vagy éppen mikor nem szabad semmiképpen pirosat felvenni. Az itt felsorolt szubjektív elemek nem biztos, hogy minden esetben és mindenki számára megállják a helyüket, mindenesetre érdemes ötleteket meríteni belőle.

Számomra a könyv legérdekesebb és leghasznosabb fejezete az öltözködési praktikákról szóló rész, mely részletes tanácsokat ad a nagyon is eltérő alakkal rendelkező nőknek. Ismét igaz, hogy a stílustanácsadó nem elfogult, nem tör pálcát a kevésbé előnyös alakúak felett, hanem egyenrangúan kezel mindenkit. Sorra veszi az adott típus előnyeit és hátrányait, kiemeli, mi áll jól nekik, illetve mi az, amit egyáltalán nem szabad viselniük. Szemléletes hasonlatokkal és képekkel teszi megfoghatóvá az elméletet: megtudhatjuk, mit érdemes hordania egy „körte”, „homokóra” vagy „oszlop” jellegű alakkal rendelkező nőnek.

A második rész amolyan szubjektív kulturális és gasztronómiai kalauz. A Lakatos Márk számára fontos helyszínek (színházak, éttermek, üzletek, kereskedések, kávéházak) rövid bemutatása mellett különleges recepteket találunk évszakok szerint csoportosítva. Akik kedvet éreznek egy kis gasztronómiai kalandozáshoz, minden bizonnyal nem csak olvasni fogják szívesen, hanem akár ki is próbálják a korianderes répalevest vagy a mandulás lekváros pitét. Az írásokon minduntalan átsüt a Budapest iránti rajongás, a magyar főváros dicsérete, melyet – ha nem is oszt mindenki  maradéktalanul – a szubjektív megjegyzéseken átütő életöröm és lelkesedés könnyed, változatos olvasmánnyá tesz.

A képek önmagukért beszélnek, a felépítés világos, követhető, figyelemfelkeltő. Az egyedüli „szépséghibája” a koncepciónak az, hogy a bemutatott üzletek, éttermek, szórakozóhelyek és testszépítő szalonok árszínvonala jelentősen eltér az átlagos fizetéssel rendelkező magyar nők lehetőségeitől. A javasolt helyek közé csak nagyon ritkán kerül be egy-egy alacsonyabb árfekvésű bolt (például a Deichmann). Ez a tény azonban a könyv érdekességéből nem von le, olvashatjuk hasznos tanácsokat adó stíluskalauzként, Budapest-kézikönyvként vagy közvetlen, személyes vallomásként. Bizonyára minden nő megtalálja benne az őt érdeklő vagy rá vonatkozó információkat, tanácsokat. Ajánlom könnyed esti olvasmánynak, utazáshoz vagy akár egy kis hétvégi lazításhoz.

Weninger Nóra

2013. december 21.

Hozzászólások