A Hetényegyházán élő Bahget Iskander első kiállítása is a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ falai között került megrendezésre Egy marék világ címmel. Azóta már – mint egy vele készült korábbi Montázsmagazin interjúban olvastam, – több mint 250 alkalommal állította ki képeit egyéni tárlatokon.

A témái nagyon változatosak. Láthattunk már válogatást a szociofotóiból, a magyar tanyavilágról vagy a számunkra különleges arab világról, az ott élő emberekről. Készített fotókat irodalmi életünk kiválóságairól, s nem túl régen adott ki egy gyönyörű albumot, egy életmű válogatást, ugyancsak Egy marék világ címmel.


Talán az egyik legszebb szavunk az anya, az anyaság. Nos, Bahget Iskander ezúttal e fogalom körében született fotóiból tárt elénk egy meghatóan szép kiállítást, amelyet 2014. május 29-én Buda Ferenc Kossuth-díjas költő nyitott meg, szép gondolatokat fűzve a tárlat témájához, család, az anyaság fogalmához. Előtte azonban Zombor Gábor polgármester köszöntötte az alkotót és a megjelenteket.

Buda Ferenc költő megnyitja a kiállítást

Ezt követően a meglepetés-vendégként érkezett Dr.Czeizel Endre orvos-genetikus néhány szép verset is idézve, megosztotta velünk gondolatait a gyermekáldással kapcsolatban. Ennek során nemcsak az anyaság szépségeire, hanem az apaság érzésére, fontosságára is felhívta a figyelmet. Kedves meglepetésként végül Bahget Iskander unokája mondott el egy szép, alkalomhoz illő verset a nagy számban jelenlévő tárlatlátogatóknak.


A képeken főként a várandósság különleges állapotában lévő, titokzatos arcú, boldog mosolyú, majd gyermeküket ölelő, dajkáló, szeretgető anyák, újszülöttjüket meghatottan kézben tartó apák láthatók. Ezek a fotók egészen kivételesek, rendkívüliek, meghatóak. Nyugalmat, szépséget sugároznak. 


Május van. E hónapban ünnepeltük az édesanyákat és a gyerekeket. Bahget Iskandernek köszönjük ezt a méltó ünneplést.

A kiállítás megtekinthető: 2014. július 9-ig naponta 10 és 18 óra között a Kecskeméti Kulturális Központban. (Kecskemét, Deák Ferenc tér 1.)

Kökény Éva

2014. május 30.

Hozzászólások