Ha össze kellene állítanom egy listát a legnagyobb magyar történelmi személyiségekről, biztos, hogy II. Rákóczi Ferencnek az első tíz között lenne a helye. A fejedelem 1679. március 27-én született Borsiban nagy történelmi múlttal rendelkező családok sarjaként. Apai ágon az erdélyi fejedelmek leszármazottja, míg édesanyja ősei a Zrínyiek, a törökellenes harcok hősei.

Emberi nagysága

Nem a tevékenységét, inkább emberi nagyságát szeretném bemutatni. Gyermekként Bécsben nevelte a magyargyűlölő Kollonich bíboros, majd a jezsuiták iskolájába járt. Ez sem tudta kiölni belőle a hazája iránt érzett szeretetét, és vállalta a szabadságharc vezetését. Amikor átlépte a lengyel-magyar határt, és itt csak 700 rosszul felfegyverzett felkelő várta, bárki visszafordult volna a helyében. Rákóczi viszont képes volt arra, hogy rövid időn belül hihetetlen nemzeti egységet kovácsoljon össze, és a Pro Patria et Libertate zászlók alatt a magyar társadalom minden rétege felsorakozott. Személyét ellenfelei is tisztelték, Mányoki Ádám híres festménye egy büszke, de tisztalelkű embert ábrázol.

Száműzetésben

A szabadságharc nyolc éves hősies küzdelem után elbukott, de a szatmári békét nem követte megtorlás. Sőt az biztosította Magyarország bizonyos mértékű függetlenségét és a 19. századig tartó békés fejlődését. A békekötés után Rákóczi hazatérhetett volna, visszakaphatta volna óriási birtokait, és nyugodtan élhette volna a gazdag arisztokrata fényűző életét. Nem tette. Úgy érezte, hogy ezzel elárulná nemzetét és annak hősies szabadságharcát. 1711. február 21-én örökre elhagyta Magyarországot. Nem fogadta el sokáig a francia király, XIV. Lajos fényűző vendégszeretetét sem. Franciaországban egy kolostorban élt.

Élete utolsó éveit szerény körülmények között a törökországi Rodostóban töltötte száműzetésben, ahol 1735-ben halt meg. Hamvait 1906-ban hozták haza, és a kassai dóm kriptájában helyezték örök nyugalomra édesanyja, Zrínyi Ilona és hűséges barátja, Bercsényi Miklós mellé. Így történhetett, hogy a hazáját annyira szerető fejedelem szülőhelye és nyughelye is most már határainkon túl található.

 

Weninger Endre

 

 

Hozzászólások