Vajda Piroskának a Petőfi Népe szeptember 9-i számában megjelent „Irodalmi kávéház idézte Arany korát” című tudósítása adta az ötletet e cikkem megírásához. Olvasva az örvendetes hírt, hogy irodalmi kávéház nyílt Nagykőrösön a Cifra-kertben, és hogy ilyen is létezik a XXI. század elgépiesedett, rohanó világában, emlékezések és ötletek egész sorát generálta az agyamban.

 

 

nagykorosi_napok

 

Fantáziámban felvillant a budapesti New York Kávéház klasszikusan romantikus irodalmi légköre: a márvány asztaloknál írogató és szivarozó költőóriások, a „Nyugatosok” Ady Endrével az élen.
Nosztalgiámból ébredezve örömmel töltött el a felismerés, hogy nem csak a múlt században, de ma is, és nem csak a fővárosban, de vidéken is újra éledezik a „kávéházi irodalom”. Talán kevesen tudnak még róla, hogy Kecskeméten, az Ifjúsági Otthon épületében, a Pinceklubban már több mint egy éve működik a Köz-Tér Ifjúsági Klub keretében a diákok, fiatalok Irodalmi Kávéháza. Az Otthon Kávézó különterme ad helyet a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre által szervezett havi zenés-irodalmi összejövetelének is. A „Kávéházi versbarátok” csoportját Ujvári Ferenc vezeti és a programokat ő szervezi.

 

ifjusagi-otthon

 

Tehát nálunk, Kecskeméten is van, volt és lesz kávéházi irodalmi és művészeti élet, voltak és vannak irodalmi kávéházak. Ha visszatekintek az elmúlt két évtizedre, és felidézem a város kulturális életének eseményeit, emlékszem, hogy több mint egy évtizedig (1990-2005 között) volt „Polgári Casinó” Klub a Liberté Kávéházban, melyet az I. világháború előtt Úri kaszinó néven ismertek. Itt rendszeresen felolvasták alkotásaikat a helyi költők, tollforgatók. Vagy a Szívós János festőművész Rákóczi úti Galériájának vörös szalonjában a tárlatlátogatások kapcsán felpezsdült az irodalmi élet is. Hosszú éveken át festők, képzőművészek, zenészek, költők és írók rendszeres találkozási helye volt a régi századok miliőjének illatát, színeit ízleltető fórummá váló galéria. Ma ilyen hangulatú a Rákóczi úton lévő Művész Kávézó.

 

evangelikus

 

Meg kell említenem azt is példaként, hogy Kiss János tiszteletes úr az evangélikus templomban sok kulturális-művészeti eseménynek adott már helyet: jótékonysági koncertek sokasága (pl. St. Martin fellépése), Sántha György kecskeméti költő életútjának bemutatása, képzőművészek munkáinak kiállítási lehetőségei. Több mint egy évtizede működik és vonzza nem csak a hívőket, de a művészetet kedvelő polgárokat is a Barátok templomában működő közösségi bemutatóterem. Nagyon sok értékes kiállításnak ad helyet.

 

agora

 

Ezeknek a lehetőségeknek a jegyében úgy érzem, és minden elfogultság nélkül elmondhatom, hogy nemcsak a Hírös Agóra (a közelmúltban integrálódott intézménylánc), de Kecskemét városának szinte egésze (könyvtárával, templomaival, kávéházaival) kultúránk és az egyetemes magyar kultúra színhelye. Elnyertük a Magyar Kultúra Városa címet. Voltunk, vagyunk, leszünk.
Ebben az évben Kecskemét megpályázta az Európa Ifjúsági Fővárosa címet is 2018-ra.

 

irod_kavehaz

 

Ezért eltökélt szándékunk nekünk is, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének, hogy egyre több fiatalt vonunk be rendezvényeinkbe az elkövetkezendő három év alatt. A Hírös Agóra Őszi-téli programajánlója lehetőségekben gazdag, a kultúra szinte minden szegmensét felölelő színes kiadvány, mely mindenki számára lehetőséget kínál a művelődéshez, a kultúra eléréséhez. Éljünk a lehetőséggel, és kívánom, hogy egyre többen legyünk aktív segítői valamely formában, résztvevői és élvezői városunk kulturális életének.

 

 

A Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre nevében:

Kovács István József Pilinszky díjas költő, a Magyar Kultúra Lovagja

 

 

Hozzászólások