Szeptember 15-től, kedd esténként 22.20 órától Ugron Zsolna író a magyar kultúra és sport legendás nagyjaival beszélget a Duna Televízión.

mtva_A Nagyok 1

A rendhagyó beszélgetéssorozat nem szakmai vagy kronológiai életműveket mutat be, hanem minden egyes epizódja rövid történetekből áll, melyek a beszélgetőpartner emlékezetében különleges helyet foglalnak el. A Nemzet Művészei, a Nemzet Színészei, a Nemzet Sportolói, illetve a magyar közélet megkérdőjelezhetetlen súlyú alakjai mesélnek titkokról, életről, sikerekről és kudarcokról a hetente jelentkező műsorban.

A Nagyok egyik különlegessége, hogy nem csak tartalmilag, de formailag is újszerű, és a műsor eltér a már jól ismert portrékészítés stílusjegyeitől. A fél órás adásban olyan történeteket ismerhet meg a néző, amelyek egymástól függetlenül is megállják a helyüket, és sokat elárulnak a beszélgetőpartner múltjáról, jelenéről, személyiségéről, belső világáról vagy akár egy adott történelmi korról is. A műsor másik érdekessége, hogy a beszélgetések a régi korokat idéző Turai kastélyban kerültek felvételre, valamint archív fotók és felvételek segítik a nézőt belehelyezkedni egy-egy beszélgetőpartner történetébe.

A történeteket a beszélgetőtárs, Ugron Zsolna író szubjektív, kérdéseket felvető kommentárjai fűzik egybe: kíváncsi mások emlékeire, néha belekérdez, érzelmileg bevonódik, de a beszélgetés közben nagyrészt háttérben marad. Néhány gondolatot továbbvisz, vagy újraértelmez, és legtöbbször saját nemzedéke szemszögéből kérdez vagy mutat rá az összefüggésekre.

mtva_A Nagyok 2

A Nagyok című műsor első vendége a nyolcvannégy éves Hager Ritta iparművész- textiltervező, aki elképesztő humorral mesél arról, hogyan tanult meg téglát vetni, hogyan szökött el bulizni a kitelepítésből, és miért jó, ha az ember megtanul cipőt talpalni. A mai napig lenyűgöző lendülettel dolgozó művész Belső csend című munkáját több millióan látták Berlinben, Összefonódások című művét egy vidéki raktárból rángatta elő, hogy Franciaországban kiállíthassák. Azt mondja, az elismerések mindig elkésnek, és a legfontosabb a megbocsájtás az életben.

A következő hetekben a nézők többek között Kulcsár Győző sokszoros olimpiai- és világbajnok, Blaskó Péter Kossuth-díjas színművész, Dávid Katalin művészettörténész, Varga Imre Herder- valamint Kossuth-díjas szobrász, Szakcsi-Lakatos Béla Kossuth-díjas jazz-zenész, Perényi Miklós kétszeres Kossuth-díjas csellóművész, Sára Sándor Balázs Béla-és Kossuth- díjas filmrendező-operatőr, Portisch Lajos nemzetközi nagymester, sakkolimpiai bajnok történeteivel találkozhatnak a műsorban.

Aki lemaradt az adásról, az vasárnap 13.20-kor láthatja az ismétlést a Duna World csatornán.

Forrás: Kultúra.hu