Három éve volt, hogy október 7-én Benedek pápa egyháztanítóvá nyilvánította a német misztikus apátnőt, Bingeni Szent Hildegárdot.

Hildegard_von_Bingen

Éppen tizenöt éve annak, hogy a Nagykovácsi Civilegyetem egyik előadójaként megismertem Szász Ilmát, akinél jobban senki sem ismeri hazánkban Hildegard von Bingen képeinek szimbolikáját. Olyannyira, hogy e képek a hazai kiadványok számára is ő általa váltak elérhetővé.

Már az első alkalommal lenyűgöztek a képek és az elmondott-leírt magyarázatok. Olyan érzésem volt, mintha régóta ismerném Hildegardot. Elsőre megértettem ábrázolásainak lényegét. Mintha nem is 900 évvel ezelőtt készültek volna. Az ember spirituális életének, döntéseinek folyamatábrái – ahogy azt ma az információs társadalomban neveznénk.

hildegardhaiku

Megszólítottak a képek és arra ösztönöztek, hogy magam is valamilyen hasonló alkotói munkába fogjak. Hildegard életrajzát olvasva és tanulmányozva képeit, verseit, zenéit, gyógymódjait, magam is az ő átfogó szemléletének hívévé váltam.

Majd kilenc éve, amikor felnőttkori bérmálkozásomhoz védőszentet kerestem, egyértelmű volt, hogy ő lesz az. Amióta felvettem a Hildegard nevet (mely harcos nőt jelent), hozzábiggyesztve egy kötőjellel az Yvette-hez (ami pedig tiszafaíjat jelent), érzem, hogy e 900 éve élt polihisztor apátnő bennem is munkálkodik. Példamutató érvelései a patriarchális szemléletű egyház főméltóságaival folytatott vitáiban lenyűgöztek. Hildegard – aki nevében viselte harcosságát -, a szavak, a szelídség, az alázat és az egyszerűség erejével verte vissza az ellene irányuló támadásokat.

Így elcsodálkoztam, hogy csak három éve gazdagodott személyében újabb női egyháztanítóval a  Katolikus Egyház.

Ezek szerint Hildegard is szükséges a női kvótához a szakrális térben?!

Egy 2009-ben készült játékfilm Hildegard életéről.

Antalffy Yvette-Hildegard

Hozzászólások