November elején újabb bemutatóra készül a kecskeméti Pótszék Társulat. Ezúttal a premier az új Kamaraszínházban lesz, de az ifjúsági Otthonban is játszotok.

Így van. A bemutató a csodálatosan felújított új Kamaraszínházban lesz, a második kecskeméti előadás viszont megszokott helyünkön, az Ifjúsági Otthon színpadán.

 

potszek

Nyitrai Brigitta

Legutóbbi darabotoknak, a „Sylviának” nagy sikere volt Kecskeméten. Terveztek még újabb Sylvia előadást a városban, vagy korábbi nyilatkozatotoknak megfelelően más városok művelődési házaiba, színházaiba viszitek a darabot?

Már több várossal és kisebb településsel vannak lekötött időpontjaink 2016-ra és 2017-re is, de gyakorlatilag még mindig folyamatos a megkeresés. Főleg a tél vége és a tavasz lesz sűrű a társulatnak. Van olyan művelődési központ, ahol előadásunk a jövő évi színházi bérlet része. Ez nagyon megtisztelő. Ha a kecskeméti közönség igényli, természetesen itt is nagy örömmel adjuk elő újból a Sylviát az új darab mellett.

Mi az új darab címe, és mikorra várható a bemutató?

Fodor László – Lakatos László: „Helyet az Ifjúságnak” című kétfelvonásos vígjátékát visszük színre 2016. november első felében. (A darab új címe „Zűrzavar a Mitrópában” lesz.- A szerk.) A premier természetesen Kecskeméten lesz, mint mindig. Szerettük volna hamarabb bemutatni a darabot, de a Sylvia előadások és felújító próbák (az új darab próbái mellett) pillanatnyilag nagyon lekötik az időnket.

Miért változtattátok meg a darab eredeti címét?

Úgy gondoltuk, hogy az eredeti cím – „Helyet az Ifjúságnak” – nem utal igazán arra, hogy a darab félreértésekkel, helyzetkomikumokkal teli életképeket mutat be. A darabot bemutató színházak is alcímekkel jelezték, hogy miről szól a játék. Nálunk ezért lett „Zűrzavar a Mitrópában”.

 

potszek-logo

 

Miről szól a darab, és ki lesz a rendezője?

Ezt a darabot is Gulyás László rendezi Kovács Krisztián állandó rendező-asszisztensünk segítségével. Nagyon megtisztelő, hogy a dramaturg-munkálatokat elvállalta Szöllösy Judit.

A mű az 1930-as évekbe repít vissza bennünket. A történet a „Mitrópa” nevű bankban játszódik. Jellegzetes vígjáték, korának meghatározó gondjaival, úgymint a munkanélküliség, az anyagi kiszolgáltatottság és a hivatali ügyintézés útvesztői. Mindezek rendkívül mulatságos helyzeteket teremtenek, és ha jobban belegondolunk, nagyon időszerűek ma is. A közönség rá fog ismerni mai világunk torzképére, miközben jót mulat a saját magunk által teremtett, jól ismert közhelyeken. Természetesen mit sem ér egy jó vígjáték romantika nélkül. Ez is megtalálható a darabban. Korhű zenékkel és jelmezekkel igazi 30-as évekbeli időutazásban szeretnénk részesíteni a közönséget. Igyekszünk ismét egy jó hangulatú vígjátékot színre vinni.

Mennyire fontos a rendező személye?

Nagyon. Rendkívül fontos és alapvető, hogy a rendező a társulat értékrendje mentén dolgozzon. Ezért örülök, hogy állandó rendezőnk van Gulyás Laci személyében. Nagyszerű vele dolgozni. Ismeri mindenkinek a képességét, és ugyanabban az irányban gondolkodunk egy-egy darab színre vitelénél. A Sylvia rendezéséért nagyon pozitív kritikákat kapott hivatásos művészektől is, és ennél nagyobb megtiszteltetés nem érhet egy amatőr rendezőt, színjátszót. Ugyanígy Kovács Krisztián rendező-asszisztens munkáját is kiemelném. Azt hiszem, hogy a hivatásos színészeknek lényegesen nehezebb lehet, hiszen nem mindig választhatják meg a rendezői irányvonalat. Ezt én gondolom így, bár nem biztos, hogy így van, nincs túl sok ismeretem ezzel kapcsolatban. Egy azonban tény. Mi amatőrök a szabadidőnket fordítjuk a színjátszásra, ezért csak olyan darabokat és olyan rendezői elképzeléseket valósítunk meg, amivel azonosulni tudunk. Más kérdés, hogy egyszer-egyszer ki lehet próbálni „külsős” rendezőt is, de ennek nagyon alaposan átgondolt együttműködésnek kell lennie.

Fontos az állandóság egy társulatban?

Igen. Egy társulatnak idő kell, amíg összeérik, amíg a tagok megismerik egymást. Csak akkor tudunk egymásnak segíteni a színpadon, ha ismerjük a másik minden mozdulatát. Csak akkor tudunk hitelesen játszani, ha állandóság van. Nem szerencsés, ha „átjáróház”, „fluktuáció” van. Én legalábbis ebben hiszek. A Pótszék Társulat szeretettel lát új tagokat, de csak hosszú távban gondolkodunk.

Ha jól tudom, a Mitrópához szükség van néhány új szereplőre. Sikerült megoldani ezt a gondot?

Igen. Nagyon szerencsésnek érezhetjük magunkat, mert az eddigi tapasztalatok alapján négy nagyon elkötelezett és jó képességű színjátszóval bővült a társulat. A Sylvia darab után jó páran jelentkeztek a társulatba, hogy szeretnének a Pótszékkel játszani. Ez nagyon jó érzés. Így még színesebbek, mozgalmasabbak és érdekesebbek lehetnek az előadásaink.

Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen kosztümös darab színre vitele? Kaptok segítséget?

Amatőr társulat lévén más feltételekkel működünk, mint a hivatásos színházak. Mindenkinek van egy civil élete, munkahelye, ezért nálunk nagyon behatárolt a próbaidő, szűkösek a lehetőségek is sok szempontból. A Sylviát január közepén kezdtük el próbálni és május 7-én volt a premier. Az új darab előkészítése is 4 hónapot vesz majd igénybe. Mivel új tagokkal bővültünk, szükség van képességfeltáró, összeszoktató helyzetgyakorlatokra is, ami tovább növeli a próbaidőt. Mindeközben persze műsoron tartjuk és játsszuk a Sylviát vidéki városokban és Budapesten is.

 

potszek1

Sylvia

Őszinte csodálattal figyeljük a hivatásos színművészeket és a nagy színházak produkcióit. Igyekszünk belőle tanulni. Sok segítséget kapunk tőlük, amiért nagyon hálásak vagyunk. Sokszor egy-egy beszélgetés is elég ahhoz, hogy egy amatőr társulat lendületet és hitet kapjon. Ezek a legkomolyabb segítségek. Nagy dolog, amikor az embert felhívja telefonon egy hivatásos színművész vagy színházigazgató, és gratulál egy produkcióhoz. Szárnyakat tud adni!!!

Kinek a munkája a közönségszervezés? Hogyan történik?

Itt is másként működünk, mint a hivatásos színházak. Nehezebb az embereket megszólítani, értelemszerűen a baráti és ismerősi körön keresztül bővül a közönségünk. Bár mostanra már nagyon sok „teljesen ismeretlen ember” is rendszeresen ott ül előadásainkon. Úgy hiszem, szép nézőszámmal büszkélkedhetünk a lehetőségeinkhez képest. A marketing munka nagy része Mogyoró Zsanett érdeme.

Mikor nyaraltok?

Nem lesz nyaralás, legfeljebb pár nap pihenő. Már zajlanak az olvasópróbák. Nagyon elkötelezett a csapat és nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy ilyen társulatot vezethetek.

Mesélj néhány szót a Pótszék Magazinról! Hogy jött az ötlet, hogy készítsetek egy online színházi magazint megannyi munkátok mellett?

A Pótszék Magazin egy non-profit kulturális online platform, melyben elsősorban a Bács-kiskun megyei, ám természetesen országos színházi híreket, eseményeket is szeretnénk megosztani a tisztelt olvasókkal. Igyekszünk színházi szakembereket megszólaltatni interjúinkban, és amatőr művészeket is szeretnénk bemutatni.

Úgy vélem, hogy jó, ha van egy olyan online platform, ahol amatőr színjátszók írnak a helyi kulturális életről, programokról, más amatőrökről, zenéről, diákszínjátszásról és természetesen hivatásos színművészetről. Hitvallásom az, hogy közösen alkossunk jót, és EGYÜTT járuljunk hozzá egy város kulturális arculatához. Ebben segíthet egy ilyen non-profit magazin.

Te 20 éve énekelsz. Miben más a színjátszás az énekléstől?

Azt hiszem, hogy egy énekesnő akkor is valamennyire egyedül van egy színpadon, ha egy 5 tagú zenekarral játszik. A figyelem rá irányul, ő „viszi el” az estét. Persze nagyon fontos, hogy egymásra figyeljünk, másként nincs is zenei összhang.

A színjátszásban azonban azt tapasztaltam, hogy sokkal inkább egymásra vagyunk utalva, sokkal nagyobb együttérzésre, türelemre, figyelemre és fegyelemre van szükség. Igazi csapatjáték! Ha a zenekarban a dobos kihagy két ütemet, megyünk tovább, nem történik semmi, nem beszélve arról, hogy énekesként nem tudok neki segíteni. Egy színdarabban viszont minden kimondott – vagy ki nem mondott – szó hatással van az egész előadásra. Alapvető, hogy tudjunk segíteni egymásnak, ha kell, a másik szövegét is tudjuk, és besegítünk a kritikus részeknél.

Miben különböztök más amatőr társulatoktól?

Semmiben. Ugyanaz hajt minden művészvénával megáldott embert. Az alkotni vágyás, az önkifejezés öröme. És ez a legszebb dolog!

Köszönöm szépen az interjút! A Montázsmagazin nevében sikeres új évadot kívánunk!

 

Elérhetőségek: 

Nyitrai Brigitta társulatvezető
Pótszék Társulat – Kecskemét
Tel: +36 30 336 68 44
www.potszek.hu

 

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

 

Hozzászólások