A tavalyi kényszerszünet után ismét bemutatják a Polányi Passiót. A 2001 óta látogatható előadás háttérmunkálatairól Zsigmond Dezső filmrendező dokumentumfilmet készít – tájékoztat az MTI.Magyarpolány – természeti, építészeti, kulturális adottságaira és hagyományaira építve – több éve ad otthont az Európában egyedülálló passiójátéknak, melynek bemutatójára minden évben a pünkösdi ünnepségek keretében kerül sor.
A passió helyszíne az 1761-ben Szent László király tiszteletére épített, copf stílusú templom előtti tér és az 1770 körül kialakított, a település fölé emelkedő Kálvária-domb. A négyszázfős nézőterű szabadtéri színpadon megelevenedik Jézus története, amelyet a falu majd 130 fős szereplőgárdájának előadása tesz élménnyé. A bemutató óta a darabot több mint 25 ezren látták – ismertette Csabai Tibor főszervező, a Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület tagja.A minden évben teltházas előadás – amelynek már Európában is híre ment –, tagja az Európai Passiószövetségnek. Az idei esztendőben Veszprém Megyei Értéktárba való felvételével egy időben a Nemzeti Értéktárba történő felvételét is javasolta a Megyei Értéktár Bizottság. Arra is lehetőség nyílt, hogy az Európassió Szövetség tagjaként Európa (UNESCO) Értéktárába is bekerüljön a Polányi Passió – mondta el Csabai Tibor.

A passió idei fellépői a falu lakóin kívül a Padragkúti Bányász Férfikórus és a Magyarpolányi Német Nemzetiségű Dalkör. Az előadások június 6-án, 7-én és 8-án, valamint 13-án és 14-én lesznek Magyarpolányban.Sebe István, a Magyarpolányi Passió Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke beszámolt róla, hogy a közelmúltban rendezték meg az Európassió Közgyűlését, amelyet a passióhelyszínnel rendelkező európai városok részvételével tartanak meg minden esztendőben. Ezúttal a franciaországi Bretagne adott otthont a rendezvénynek. A tervek szerint 2018-ban Budaörsön, 2023-ban pedig Magyarpolányban rendezik a találkozót.

Idén első ízben film is készül a Magyarpolányi Passió háttérmunkálatairól, a Dunatáj Alapítvány kivitelezésében. A forgatások Zsigmond Dezső filmrendező vezetésével már három hónapja elkezdődtek, és a következő hetekben folytatódnak.

Szöveg és képek forrása: Magyar Kurír

2014. május 14.

Hozzászólások