Sebestyén Márta azon kevés hazai előadóművészek közé tartozik, akik változások és változtatások nélkül a tradicionális magyar kultúrát képviselik itthon és világszerte, koncertjein életre keltve a Bartók Béla és Kodály Zoltán által gyűjtött, már majdnem feledésbe merülő népdalhagyományt.

 

„Hegyen földön járogatok vala…”

Sebestyén Márta koncertje
MOM Kulturális Központ, 2019. szeptember 26. csütörtök 19.00

A műsoron felcsendülő dalok évszázadokon és népeken ívelnek át, írott forrásokból és a szájhagyomány gazdag tárházából egyaránt merítve. A koncert programja egyfajta áttekintése is a Kossuth-, Prima Primissima és UNESCO Artist for Peace díjakkal elismert művésznő több mint négy évtizede töretlenül ívelő pályafutásának. A koncert dátuma külön érdekes, hiszen Sebestyén Márta 1970-ben ezen a napon, szeptember 26-án nyerte meg a Bartók halálának emlékére rendezett népdalversenyt. A „Hegyen földön járogatok vala…” című koncertre jegyek vásárolhatók itt, az Interticket hálózatában, valamint a MOMkult jegypénztárában.

Sebestyén Mártát tehetsége, képzett orgánuma és varázslatos lénye eredeti jelenséggé avatta. Szinte nincs olyan ország, ahol ne képviselte volna a magyar kultúrát, akár szólóban, akár zenésztársaival együtt. A pályája különböző időszakait meghatározó dalokból egyfajta válogatást hallhatunk ezen az estén.

A színpadon segítségére lesz visszatérő zenésztársa, Andrejszki Judit, a régizene nagykövete, a Hungarian FolkEmbassy népzenei formáció, számos nemzetközi fesztivál vendége, illetve ifj. Szerényi Béla és Szabó Zsolt. Közreműködik: Bittner Meenakshi Dóra Bharatanatyam táncművész.

Sebestyén Márta- ének, furulya
Andrejszki Judit -ének, csembaló
ifj. Szerényi Béla – tekerőlant, tárogató
Szabó Zsolt – viola da gamba
Rosonczy-Kovács Mihály- hegedű
Könczei Bálint -brácsa
Jobbágy Bence -cimbalom
Lakatos Dávid-nagybőgő
Bittner Meenakshi Dóra – Bharatanatyam táncművész
Hungarian FolkEmbassy

A programot a Halmos Béla Program támogatásával a Philidor Intézet és a MOMkult valósította meg.

További információ: itt olvasható.

Forrás: Fonó Budai Zeneház

 

Hozzászólások