Heti 5 perc komolyan – a 250 éve született Beethoven emblematikus műveit bemutató videósorozattal jelentkezik a Müpa. Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából a zeneszerző életművéből kapunk ízelítőt a Müpa jóvoltából.

heti 5 perc komolyan

A #Beethoven250Challenge során a nézők egy húsz, egyenként ötperces epizódból álló videósorozat segítségével ismerkedhetnek meg közelebbről a komponista jelentős alkotásaival. Heti 5 perc komolyan. A nézőknek ilyenformán lehetőségük nyílik kötetlen keretek között megtapasztalni, hogy a klasszikus zene valóban mindenkihez szól, egyúttal felkészülhetnek a Müpa őszi, Beethovent ünneplő programjaira is.

Akad, akinek már gyermekkorától az élete része, míg másoknak kevésbé ismerős terep a komolyzene világa. Nekik is szól a Müpa vadonatúj videósorozata, amely nem kisebb feladatra vállalkozik, mint hogy Beethoven kivételes művei révén hétről-hétre közelebb hozza a közönséghez a klasszikus dallamokat.

Az intézmény a páratlan kincseket rejtő archívumából válogatott koncertfelvételekkel, világhírű karmesterek tolmácsolásában, elismert hangszeres szólisták játékán keresztül vezeti be az érdeklődőket ebbe a varázslatos univerzumba.

Az első részben a csellóra és zongorára írt g-moll szonáta kerül terítékre Várdai István és Frankl Péter előadásában. A későbbiekben pedig egyebek mellett az A-dúr vonósnégyesről, a „Holdfény”-szonátáról és a c-moll, avagy „Sors”-szimfóniáról tudhatnak meg többet. A karmesterek és előadóművészek közül többek között Kocsis Zoltánnal, Vásáry Tamással, Baráti Kristóffal, Hollerung Gáborral, Giovanni Antoninivel, Gyenyisz Macujevvel, Maxim Vengerovval, Shai Wosnerrel, Kobajasi Kenicsiróval és Pinchas Zukermannal találkozhatnak egy-egy felvétel erejéig.

Vásáry Tamás (fotó: Posztos János)

A közönség a zene élvezetén túl minden részből izgalmas érdekességeket tudhat meg nemcsak az elhangzó zeneművekről, de az azokat előadó művészekről is. A #Beethoven250Challenge-hez bárki csatlakozhat, aki pár hét leforgása alatt szórakoztató formában szeretne átfogó képet kapni a zeneszerző életéről és munkásságáról. A sorozat végén aztán e tudással felvértezve élvezheti majd ősszel a Müpa Beethovent ünneplő programjait. Többek között egy nagyszabású szimfóniamaratont vagy egy zongoraszonáta-hétvégét.
heti 5 perc komolyan

Pinchas Zukerman és a Camerata Salzburg (fotó: Pályi Zsófia)

Az epizódok nagyszerű alkalmat teremtenek arra is, hogy a Müpa egyre bővülő online közösségének tagjai találkozzanak egymással a virtuális térben. Eszmét cseréljenek, és megosszák egymással az élményeiket éppen úgy, ahogyan azt a Müpa Home közvetítései kapcsán az elmúlt hetekben tették. Az online kommunikációt színesítendő a Müpa egyedi GIF-csomaggal is készült a követőinek. Mindenkit arra biztat, hogy bátran használja azt a közösségimédia-felületeken. A humoros GIF-ek segítségével a nézők kinyilváníthatják tetszésüket, gratulálhatnak a művészeknek, és felidézhetnek jellegzetes nézőtéri mozzanatokat.

A #Beethoven250Challenge első része itt látható.
A Müpa egyedi GIF-csomagja itt érhető el.

A Müpa Magyarország egyik legismertebb kulturális márkája és egyik legmodernebb kulturális intézménye. Egyedülálló módon fogja össze a különböző művészeti ágakat. Helyet ad komoly-, kortárs, könnyű-, jazz- és világzenének, operának, új cirkusznak, táncnak, irodalomnak, filmnek egyaránt.

A Müpát 2005-ben azért hívták életre, hogy magas színvonalú, minőségi kulturális eseményeket nyújtson széles és igen változatos közönség számára különböző műfajokban. Az intézmény alapvető feladata a hazai és európai művészeti hagyományok tiszteletben tartása, az új irányok és irányzatok bemutatása és közérthetővé tétele. Az ínyenc és a szélesebb közönség számára is befogadható, magas szintű élmény megteremtése.

A Müpa a hazai és nemzetközi élvonalba tartozó művészek előadásain túl új művek létrehozását kezdeményezi és támogatja. Kiemelt szerepet játszik a nemzetközi kulturális kapcsolatok ápolásában, a hazai kulturális célok megvalósításában, illetve a magyar előadóművészek nemzetközi megismertetésében. Tevékenysége nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a jövő nemzedékének fiataljai is egyre szélesebb körben váljanak tudatos kultúrafogyasztó felnőttekké. Mindezt inspiráló, párbeszédet generáló, kérdéseket felvető művészeti eseményekkel és szolgáltatásokkal, az élményre, kreativitásra és interakcióra építő újszerű programok bemutatásával teszi.

forrás: MÜPA

 

A Montázsmagazin egy korábbi cikkét a MÜPA -val kapcsolatosan  itt olvashatják.

 

 

 

Hozzászólások