Hány fő alkotja a zenekart, milyen a férfi és a női zenészek aránya?

A zenekarnak jelenleg 18 aktív tagja van, 15 nő és három férfi.

Milyen hangszereken játszotok?

Alapvetően vonós kamarazenekar vagyunk, hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő szólammal, a barokk művek esetében a csembaló vagy orgona is a zenekar része.

A repertoárotok igen széles. Mondanál néhány kedvenc darabot, amivel biztos sikert arathattok a közönségnél?

Igyekszünk mindig az alkalomnak megfelelő műveket választani. Az önálló koncerteken túl szolgálataink kiterjednek az iskolai fellépésekre, egyházi alkalmakra, kulturális eseményekre. Minden esemény magában hordozza, hogy mi az a mű, ami az alkalomhoz illeszkedik és a tagok kedvencévé válik. A zenekari munka olyan, hogy a kitartó, szorgalmas gyakorlás megszeretteti a műveket. Minden jó műnek van olyan egyedi sajátossága, amely magával ragadja a játékosokat. Az elmúlt időszakban emlékezetes előadás volt Vivaldi: Glória című műve, Buxtehude: Magnificat anima mea, vagy Mozart: Ave verum corpus műve, melyet mindig szívesen elővesz a zenekar. Hasonlóképpen lelkessé teszi a zenekari tagokat, ha kiváló hangszeres szólistákkal vagy énekesekkel játszhatunk együtt. A zenekar legfőbb küldetése, hogy Kecskemét város kulturális és társadalmi eseményein zenei szolgálatot nyújtson.

A zenekar tagjai valamennyien profi zenészek? Hol dolgoznak?

A zenekar alapvetően amatőr együttes. A négy szólamban egy-egy hangszertanár ül a pultok mögött, akik maguk is fontosnak tartják az amatőr zenei tevékenységet, így magabiztos játékukkal, kiváló zenei szaktudásukkal erősítik a szólamokat. A zenekar többi tagja tanár, mérnök, jogász, akik iskolákban, hivatalokban, különböző intézményekben vagy vállalkozóként dolgoznak. A zenekar a művészi igényességet szem előtt tartva tevékenységével igyekszik folytatni névadója azon törekvését, mely szerint lehetőséget kell biztosítani a muzsikáláshoz mindazoknak, akik tanulmányaik után nem a zenei pályát választják fő hivatásként.

A tavalyi évben nagyszabású turnén voltatok. Merre jártatok? Hol léptetek fel?

2012 őszén Németországban járt a zenekar. A Mathias Dickhut vezette Gesangverein Hofbieber kórussal, valamint a Collegium Musicum Fulda közreműködésével a kamarazenekar koncertet adott a hofbieberi Katolikus templomban. A műsoron szerepelt Petro Baldassare: F-dúr trombitaversenye, Giovanni Battista Pergolesi: Stabat Mater és Antonio Vivaldi: Gloria című zeneműve. A közös koncert mellett egy önálló hangversenyt is adott a zenekar Petersbergben, melyen elsősorban magyar műveket szólaltatott meg az együttes. A két németországi koncert nagy minőségi ugrást jelentett a zenekar életében.

Milyen fellépési terveitek vannak a közeljövőben?

Közeleg advent időszaka, több felekezet és iskola is megkeresett már bennünket, hogy az ünnepre készülődés jegyében adjunk koncertet. Ezekben a napokban folynak az időpont egyeztetések. Tervezzük már a 2014-es évet is, ahol több jubileumi koncertet adunk.

Készítetek-e hanglemezt, felvételeket a koncertjeitekről? Van egy „hangos” weblapotok is, ahol meg lehet hallgatni az általatok játszott műveket. Hol található ez?

Általában készítünk felvételeket a koncertjeinkről. Hivatalosan árusítható lemezünk nincs, de felvételeink megtalálhatóak a honlapunkon a repertoár menüben. A honlap elérhetősége: www.lskz.hu. E mellett készítettünk DVD és CD összeállítást korábbi műsorszámainkból, amellyel megajándékozzuk azokat, akik anyagi vagy egyéb módon támogatják együttesünk működését.

Milyen gyakran próbáltok? Vannak-e egyéb összejöveteleitek?

A zenekar általában hetente egy alkalommal, pénteken este próbál, de koncert időszakban beiktatunk további próbákat is. Mindemellett nagyon lényeges, hogy a tagok otthon is gyakoroljanak és készülten jöjjenek a próbákra. Időnként szoktunk hosszú szombati próbákat is tartani, amikor a társaság nemcsak a gyakorlás kedvéért jön össze, hanem valamilyen más programmal is összekötjük, pl. közös főzés. Utoljára éppen szüreti összejövetelen voltunk.

Friss híreitek, élményeitek, közeli terveitek vannak-e?

A hofbieberi (Németország) Gesangverein kórus – akikkel tavaly ősszel közös barokk-estet adtunk Németországban – az idén hazánkba látogatott. Október 15-én 19 órai kezdettel önálló kórushangversenyt adtak a budapesti Szent Anna Templomban (Budapest I. Batthyány tér 7.), majd két napra rá, október 17-én ellátogattak Kecskemétre is, ahol városunk zeneszerető közönségét ajándékozták meg egy különleges műsor összeállítással a Református Újkollégiumban. A koncerten kamarazenekarunk is közreműködött.

November 8-án 19.00 órakor pedig a Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központban lépünk fel egy jótékonysági esten, melyet a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Köre és a Toll és Ecset Alapítvány szervez. Hívjuk, várjuk ismerőseinket, barátainkat erre a kulturális programra is.

Weninger Endréné

2013. október 20.

Hozzászólások