Szerencsés esetben hosszabb, kevésbé szerencsésben pedig rövidebb időközönként porszívó után kell néznünk. Összeállítottunk egy rövid listát arról, hogy mikor melyik készüléket érdemes megvásárolni, mi alapján dönts. Nézzük is a szempontokat!

igy valassz porszivot

A legújabb trend, a robotporszívó

Ha szeretnénk megtakarítani a porszívózásra szánt időt, ideális választás. Ugyan már jó pár éve a piacon van, mégis évről évre fejlődik a technológiája. A legelső verziók esetében még sokszor bosszankodhattak az új tulajdonosok azon, ha valamiért nem térképezte fel jól a terepet, és egy-két sáv kimaradt, míg más helyek duplán, triplán lettek feltakarítva.

Nos, ez a probléma az újabb verzióknál már nem áll fenn, precízen dolgoznak minden cm2-en. A kerek formájuknak köszönhetően a sarkokban egy nagyon kis helyen érdemes ellenőrizni a munkájukat, illetve arra fel kell készülni, hogy a kisebb szívóerő miatt a szőnyegek esetében nem tökéletesek. Léteznek már olyan verziók is, amelyek a porszívózás során fel is mosnak helyettünk.

Száraz és száraz-nedves porszívók

Ha a hagyományos porszívók közül szeretnél választani, akkor a szívóerő, a zajszint és a teljesítmény lesz az elsődleges szempont a vásárlásnál. No persze az is, hogy általában milyen fajta szennyeződést kell majd vele feltakarítani. A száraz-nedves porszívók – ahogy az a nevükből is kiderül – amellett, hogy az általánosan előforduló porcicáktól, morzsáktól szabadít meg, még a kiömlött folyadékokat is feltakarítja.

Egy átlagos porszívó kb 80 dB zajszinttel rendelkezik. Ha ennél jelentősen magasabb van a leírásban, és érzékeny vagy az erős hanghatásokra, érdemes mást választani.

A teljesítmény is mérvadó lehet. Persze nem csak az energiafelhasználás, hanem a szívóerő miatt is. Bár vannak kivételek, de a leggyakrabban a szívóerő és a teljesítmény egyenes arányban áll egymással. Minél magasabb a teljesítmény, annál nagyobb a szívóerő. Ez természetesen többletköltséget fog jelenteni az áramszámlában. Ám mivel ez évente pár száz Ft-ot jelent, érdemes elgondolkodni azon, hogy feláldozzuk-e a szívóerőt a spórolás oltárán.

Az allergiásoknak jó hír, hogy a HEPA szűrővel felszerelhető porszívók az allergéneket is kiszűrik a levegőből.

Vezeték nélküli porszívó

Szintén közkedvelt megoldás az akkumulátoros porszívó. Nagyon egyszerű a használata, nincsenek zsinórok és csövek, így gyorsabban megy vele a takarítás. Fontos, hogy használat után rögtön tedd is fel a töltőre! Egy kb. 3 órás töltés után nagyjából 30-40 percig működik, ami nagyobb családi házak takarítása során bizony nem biztos, hogy elég. Kisebb vagy közepes méretű otthonok takarítására tökéletes, ám mint ahogy a robotporszívó, a szőnyegeket ez a készülék sem tudja maradéktalanul kitakarítani. Az előnye valóban inkább a könnyű kezelhetőségében rejlik.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások