A tavalyi év megmutatta, hogy sajnos az éghajlatváltozás a mi kertünket sem kíméli. Az áprilisi váratlan fagy alaposan megritkította a primőr termésünket. Májusban a jégeső, később pedig a szárazság tette tönkre a megmaradt ültetvényt. Úgy döntöttem, elég volt. Olyan megoldásra van szükségem, amely egy kicsit kevésbé szolgáltat ki a természet kénye-kedvének. Így lett polikarbonát “üveg”házunk. Íme egy történet az EPDM tömítőgumiról, egy izgalmas délutánról és az októberi paradicsomról.

polikarbonat

A fóliasátor már nem megoldás

Amióta saját családi házunk van, nagyon igyekszünk vegyszermentes, minőségi zöldségeket és gyümölcsöket termelni a gyerekeinknek. Sajnos be kellett látnunk, hogy a jelenlegi körülmények között, a mi viszonyainkkal nem megoldható, hogy tökéletesen “bio” módszerekkel dolgozzunk.

Igyekeztünk olyan megoldást keresni, amelyhez viszonylag kevés beavatkozás szükséges. Először egy fóliasátorral próbálkoztunk, ez azonban az első nagyobb vihar idején csődöt mondott. A mi telkünk fekvése nem is nagyon tette lehetővé, hogy akkora sátrat készítsünk biztonságosan, amelyik biztosítani tudja az ellátásunkat.

Éljen a polikarbonát!

Ekkor jutott eszembe, hogy a Polikarbonátfutár.hu-n többször is említették, hogy a szokásos, üregkamrás lemezek milyen jól ellenállnak az időjárás viszontagságainak, a szélnek, esőnek, de akár még a jégverésnek is. Bár nem vagyok kifejezetten a híve a műanyagok használatának, úgy gondoltam: egy próbát megér. Ha a nap vagy a jég tönkretenné a szerkezetet, az ép lapokat még mindig kimenthetem és felhasználhatom máshol.

EPDM tömítőgumi, leszorítóprofil, türelem…

Korábban már dolgoztam polikarbonát lapokkal, így azt gondoltam, a szerelés már nem jelent újdonságot. Az üvegház kivitelezésével azonban egy kicsit meggyűlt a bajom. Egy jó tanács: sokan esküsznek rá, hogy a polikarbonát lapokat érdemes fúrni, és elég lécekkel leszorítani a lemezt. Nincs kétségem afelől, hogy lehetnek olyan helyzetek, amikor ez a taktika működik. Egyenletes fűtésű és páratartalmú, nem süllyedő, rezgő, mozgó beltérben talán jelenthet ez is megoldást. Vagy még ott sem! Tessék tisztességes polikarbonát leszorítóprofilt alkalmazni az illesztéseknél.

Ezekhez elengedhetetlen az EPDM tömítőgumi használata is. Ez ad teret a lapok hőtágulásához, és előzi meg a beázást. Ha ezt előbb tudom, nem török el három lemezt a fúrógéppel, és nem káromkodok, amikor minden igyekezetem ellenére ömlik a víz a szerkezeten.

Természetesen vannak még apróbb szabályok. A kamrák mindig merőlegesen álljanak a talajra! Ügyeljünk a megfelelő végzárásra! Távolítsunk el a munkálatok környezetéből minden kiskorú gyereket, mert ékes káromkodásokat tanulhatnak. Vagy olvassunk utána alaposan a polikarbonát használatának. Ha megvan a türelem, nem marad el a siker.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások