A szomszédos Ausztria nem csak közelsége miatt népszerű célpont a magyarok körében. Sok honfitársunk dolgozni jár át, másokat üzleti kapcsolataik kötik a sógorokhoz. Természetesen nem szabad elfelejteni az országon átutazókat és a síelés szerelmeseit sem. Bármely céllal is kelnek át a határon, szinte biztos, hogy utazni fognak valamelyik autópályán. Így szükségük lesz az ezek használatára jogosító matricára. De mit érdemes tudni az osztrák autópályákról? Az alábbiakból kiderül!

az osztrak

Az osztrák díjfizetés sajátosságai

Ausztriában jelenleg 1700 km autópálya és közel 500 km kiválóan karbantartott gyorsforgalmi út található, amelyek természetesen díjkötelesek. Az országban – hazánkhoz hasonlóan – matricás rendszer működik. A jogosultságot biztosító vignetták digitálisan és fizikai formában is megvásárolhatók. Ez utóbbi esetben a matricát a gépjármű szélvédőjére jól láthatóan kell felragasztani, de motorkerékpáron is szem előtt lévő helyre kell kerülnie.

Hogy vásárolhatók meg az osztrák matricák?

A klasszikus fizikális formában elérhető matricák Ausztria területén kijelölt értékesítési pontokon, trafikokban és természetesen benzinkutakon is megvásárolhatók. Szerencsére honfitársaink az osztrák határ közelében található benzinkutakon is beszerezhetik a megfelelő matricát. Az elektronikus matrica az osztrák autópálya-kezelő magyar nyelvű honlapjának webshopjában is beszerezhető, de nagyon fontos, hogy a használatot megelőzően 18 nappal kerüljön megvásárlásra. Az utóbbi megkötés a vállalkozókra szerencsére nem vonatkozik.

Milyen matricák kaphatók?

Az osztrák autópálya-matricáknak három típusa van: a 10 napos (T jelű), a kéthavi (M) és az éves (J), amely a tárgyévet megelőző december elsejétől 14 hónapon át érvényes. A legrövidebb érvényességű matrica ára 9,4 euró, a kéthavi 27,4 euró, míg az éves 91,1 euró. Tehát forintba átszámítva az árak nagyságrendileg megegyeznek a magyar autópálya-matricák áraival. Egyedül éves szinten számítanak kedvezőbbnek az osztrák tarifák. Fontos megjegyezni, hogy Ausztriában a lakókocsik és az utánfutók nem díjkötelesek. A motorkerékpárok tarifája nagyjából fele, éves matrica esetén a harmada a személygépkocsikra vonatkozó díjszabásnak.

Fontos szabályok

Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy Ausztriában autópályán – hazánkhoz hasonlóan – 130 km/óra a megengedett maximális sebesség, amelyet nem érdemes nagyon átlépni, hiszen igen sok sebességmérő található az utak mentén. Érvényes matrica hiányában szintén nem ajánlott díjköteles útszakaszra merészkedni, hiszen ha nem kerül rögtön kiegyenlítésre a bírság összege, az gyorsan meghaladhatja a százezres nagyságrendet is. Fontos még megjegyezni, hogy nyugati szomszédunknál a gyorsforgalmi úthálózaton kívül még egyes alagutak és hegyi útszakaszok is csak extra díj ellenében vehetők igénybe.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások