János munkáiról így vall dr. Vitéz Ferenc főiskolai docens, művészeti író: „…megragadja figyelmünket egy festői gesztussal, színhangulattal, idillt mutat, közben gondolkodtat, arra késztet, hogy kérdéseket tegyünk fel. Maksai János alkotói világának sem lehet alapvetően más célkitűzése, mint élni és álmodni tanítani.”

 

maksai04

 

Ismerjük hát meg Jánost, a festőművészt. Kérlek, mesélj magadról, gyermekkorodról, azokról a pillanatokról, amelyek arra késztettek, hogy ezen a pályán indulj el!

Gyermekkoromban a debreceni szülői házban több olajfestmény díszítette a falat. Ez engem nagyon megfogott. Ahogy közel mentem hozzá, csókfoltokat láttam, de egy bizonyos távolságból élethű, agyagszerű lett. Állandó “kapcsolatban” voltam a képekkel. Később próbáltam másolni – nem nagy sikerrel, – de mindig álmodoztam róla, hogy egyszer én is ilyen hatású képet készítek. Sajnos, technikai ismeretek hiányában még nem ment. Aztán megtudtam, hogy működik Debrecenben egy képzőművészeti kör, ahová később beiratkoztam. Itt megismertem az alapokat, ami már sokat jelentett.

 

maksai05

 

Van olyan mestered, akinek szívesen megemlítenéd a nevét, vagy olyan személy, akinek sokat köszönhetsz szakmai fejlődésed kiteljesedésében?

Mint említettem, a debreceni Medgyessy Képzőművészeti Körbe kezdtem járni, ahol Bíró Lajos, Kapcsa János és Félegyházi László festőművészek tanítottak akkoriban. Ez a ’70-es évek elején volt. Eleinte gipszszobrokat készítettünk, később már élő modellről szénrajzokat. Több száz rajzom maradt abból az időből. Majd beiratkoztam a vasutas képzőművészeti körbe is 1983-ban, ahol Kárpáti Gusztáv festőművész irányításával már olajtechnikával “próbálkoztunk”. Párhuzamosan jártam mindkét szakkörbe.

Később több alkotótáborba meghívtak. Keszthely, Tokaj, Zebegény, ahol művészek irányításával szintén sok ismeretre tettem szert. De egymástól is sokat tanultunk. Több évtizedig rendszeresen részt vettem a táborok munkáiban. Itthon folyamatosan festettem. A legtöbbet a saját “kínlódásaimmal” tanultam. De még mindig “tanulom” Minél többet megismerek, annál jobban látom, mennyi mindent nem tudok még… Közben műszaki pályán dolgoztam (műszaki végzettségem van), aztán 1990-ben elhagytam a “pályámat”, azóta kizárólag a festészetnek élek.

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Milyen technikákat alkalmazol a festészetben? Mely anyagra készülnek leginkább az alkotásaid?

Az elejétől mindig olajtechnikával készítem a képeimet. Több próbálkozás, kitérő, kísérletezés is volt az elmúlt évtizedekben, hiszen már 45 éve festek. Készítettem rézkarcot, tusrajzot, különböző “vegyes” technikákat, de az olajhoz tértem vissza. Próbálkoztam korongozással, fafaragással is. Minden technikai lehetőséget kialakítottam az otthonomban. De kedvtelés erejéig maradt. Több mint harminc éve minden nap festek! Ha a családommal néhány napra elmegyünk valahová, már elvonási tüneteim vannak…

 

maksai06

 

Mik a leginkább kedvelt témáid?

Eleinte kizárólag figurális témákat készítettem, aztán a nyolcvanas évek közepén egy alkotótáborban festőtársaimmal elmentünk a szabadba természet után festeni, és beleszerettem a tájba. Azóta a csodálatos természetről is készítek képeket. De mellette megmaradt a lírai romantika, elsősorban hölgyek ábrázolása különböző környezetben. Nyitott szemmel járok a világban, s igyekszem megtanulni látni! Az életből merítem a témáimat.

Ki a példaképed? Kortárs festőművészekkel tartasz baráti kapcsolatot?

Igyekszem sok-sok alkotónak a munkáit megismerni. Régieket és a kortárs alkotókat is. Sokan nagy hatással vannak rám, mindenből lehet tanulni. De konkrét példaképem nincs.

Sok kortárs festőt ismerek, leginkább kiállításmegnyitókon szoktunk találkozni. Az utóbbi években egy kicsit “magányos” festő lettem. Életem nagy részét a műtermemben töltöm. Persze gyakran kimegyek a természetbe töltődni. Az ember olyan, mint egy akkumulátor – meríteni lehet a végtelenségig, de ehhez fel kell töltődni!

 

maksai07

 

Hol található a műtermed, ahol megtekinthetők, és bizonyára meg is vásárolhatók az alkotásaid?

A műtermem Debrecenben a Győrffy István u. 51. szám alatt található direkt műterem céljára készült kis épületben, ahol a kedves tárgyaimmal vagyok körülvéve. Ez egy külön világ, itt nagyon jól érzem magam… Mivel több évtizede ebből élek, “sajnos” a legtöbb képemtől meg kell válnom…

Hány kiállításod volt ez idáig?

Az első önálló bemutatkozásom a képeimmel 1983-ban volt. Eleinte évente több kiállításon mutattam be a munkáimat, az utóbbi időben évente egy – két kiállításra viszem el képeimet. Általában ahova meghívnak… Tavaly októberben volt a 130. önálló kiállítás, ahol bemutattam a képeimet. Az elmúlt évtizedekben több kiállításomat Dr Vitéz Ferenc nyitotta meg, ami nagy megtiszteltetés számomra, büszke vagyok rá.

 

maksai08

 

Szoktál versenyekre benevezni az alkotásaiddal?

Versenyeken nem szoktam részt venni. Munkáim a lelkemből jönnek. Ezzel nem szeretnék versengeni.

Milyen elismerésekkel hálálták meg a munkádat eddig?

Tavaly decemberben kaptam Holló László díjat. Nem kis meglepetés volt számomra.

Mit szeretnél még elérni az életben?

Mivel az életem a festészet, szeretném, ha még sokáig alkothatnék! A festészet nyelvén elmondani, milyen csodálatos természeti világban élünk, csupán embernek kell lennünk hozzá! Nem teszek semmit a sikerért. Egyébként, ahogy Churchill mondta:

“A siker nem más, mint kudarctól kudarcig haladni anélkül, hogy elveszítenénk a lelkesedésünket.” Szeretnék a festészetemmel élni és álmodni tanítani!

 

 

maksai02

 

Nagyon szépen köszönöm, hogy bepillanthattunk az életedbe. Kívánok még számtalan ihletett pillanatot, magunknak pedig sok gyönyörködni való pillanatot az alkotásaidban.

 

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások