Konferencia és bemutató zárta hétfőn délután az Európai Uniós támogatással megvalósuló Ide nekem az oroszlánt is! színházpedagógiai projektet a Kecskeméti Katona József Színházban.

 

oroszlan01

A színház igazgatója, Cseke Péter így összegezte a céljaikat és az eredményeket:

A kecskeméti Katona József Színház a helyi kulturális élet egyik centruma, hiszen magas színvonalú művészeti alkotótevékenysége mellett szerteágazó közművelődési tevékenységet is folytat. A színház egyik meghatározó eleme az új nézőgenerációk megtalálása, kinevelése, érintetté válásának megsegítése különböző színházi-és pedagógiai módszerek segítségével, melyet a színház eddig is végzett lehetőségei szerint pl. kulisszajárás, nyílt napok, Műérték és mű érték kurzus pedagógusoknak, Kritikus Óra, Tetthely – bűnmegelőzési sorozat, Nulladik óra.

 

oroszlan07

Réczei Tamás rendező, dramaturg, a színház művészeti vezetője

A TÁMOP pályázat olyan lehetőségeket nyújtott, melynek segítségével a színház tevékenysége bővült, a felkínált tevékenységi formák az iskolákkal és óvodával tervezetté és rendszeressé váltak. Havi szakköri foglalkozásokat, színházi vetélkedőket, rajzversenyeket, témanapokat, témaheteket szerveztünk. A projektben résztvevő gyerekek mára otthonosan mozognak a színházban, tudják, hogy mit csinál az ügyelő, hol van a szabótár, hogyan kell feltenni egy bajuszt vagy szakállat.

 

oroszlan010

 

A 2014/2015-ös évadban 7.123 fő gyermekbérlőnk (ebből kisiskolás 6.399 fő, óvodás 308 fő, családi 416 fő) és 1.533 fő ifjúsági bérlőnk van. Ez összesen: 8.656 fő. Szeretnénk ezt a számot évről évre tovább bővíteni, hiszen ők lesznek a jövő színházlátogatói. Ez a pályázat is ezt segítette illetve segíti. Így a pályázat gazdagította a színház, az iskolák, és ez által a város programját is.

 

oroszlan05

Csombor Teréz színművésznő

Lesku Katalin projektmenedzser elmondta, hogy a projekt megvalósítási időszaka 2014. április 1.- 2015. március 31. között zajlott. A sikeres megvalósítás elsősorban a foglalkozásvezetőknek köszönhető: Csombor Teréz, Fazakas Géza, Hajdú Melinda, Hegedűs Zoltán, Sirkó László, Szokolai Péter színművészeknek, Fehér Éva színháztörténész-előadóművésznek, Németh Virág dramaturgnak, Vári János rendezőasszisztens-színésznek és Réczei Tamás rendezőnek, dramaturgnak, a színház művészeti vezetőjének.

 

oroszlan03

 

A program 12 hónapos időtartama alatt a színház a foglalkozásvezetők szakmai közreműködésével 3 korcsoportot szólított meg. Az óvodás korosztályt a Belvárosi Óvoda Őzike csoportja, a kisiskolás korosztályt az Ágasegyháza-Orgovány Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a Kecskeméti Belvárosi Zrínyi Ilona Általános Iskola és több intézményegysége, így a Béke Általános Iskola, a Damjanich János Általános Iskola, a Magyar Ilona Általános Iskola tanulói, míg a középiskolai korosztályt a Bolyai Gimnázium 10-11. osztályos tanulói képviselték.

 

oroszlan04

Sirkó László színművész

A pályázatban a részvevő gyermekek és fiatalok a havi szakköri foglalkozásokon Nemes Nagy Ágnes – Novák János: Bors néni, Németh Virág: Mátyásmese, avagy hogyan került az álruha a királyra? illetve Shakespeare: A vihar c. műveit ismerték meg és dolgozták fel. A témanapokon, amelyek a Katona József Színházban és A Ciróka Bábszínházban zajlottak, a kulisszatitkok, a színházi munka megismerésére került sor.

 

oroszlan012

 

A témaheteken egy-egy téma komplex feldolgozása, színpadra állítása valósult meg (jelmez-díszletkészítés). A színháztörténeti vetélkedőkön, ahol a projekt résztvevői együtt, beszélgetve, játszva dolgozták fel a színházi élményt, totó, puzzle, villámkérdések, jelmezválogatás, képfelismerés feladatok segítségével. Az óvodások rajzversenyen vettek részt, amelyek témáját Bors néni és Mátyás király adta.

 

oroszlan08

 

A pályázó célja a pályázat megvalósításával az volt, hogy az adott korosztálynál a színházba járás, a színházi előadások értő megtekintése, feldolgozása a szabadidő hasznos eltöltésének egyik lehetősége legyen, és ezáltal színházba járó fiatalokat neveljen.

 

 

Hozzászólások