Hozzávalók a palacsintához:

  • 1 kg liszt
  • 2 egész tojás
  • 1 dl étolaj
  • fél teáskanál só
  • annyi víz, amennyivel elkeverve se nem sűrű, se nem túl híg tésztát kapunk (ezt nevezik palacsintatészta-sűrűségűnek, jobban nem lehet körülírni)

Ebből én kb. 22 szép, nagy palacsintát sütöttem.

                                                           

A töltelék hozzávalói:

  • 2 kg darált sertéshús
  • 3 evőkanál étolaj
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 2 nagy evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 csapott teáskanálnyi őrölt bors (fekete vagy fehér)
  • 1 csapott teáskanálnyi őrölt kömény
  • víz, só
  • 1 nagy pohár tejföl
  • kevés liszt a szaft sűrítéséhez
  • (és még 1 nagy pohár tejföl, amit majd az egész tetejére öntök)

                                                         

Elkészítés:

A darált húsból pörköltet készítek, amit a végén – kevés liszttel elkevert – tejföllel dúsítok. Fontos, hogy jó sok szaftja legyen, mert a száraz palacsinta nem olyan finom!

Egy palacsintába 3 evőkanál hústölteléket teszek, majd négyszögletes csomagocskákba hajtogatom. A tepsi alját bekenem a hústöltelékkel, arra fektetem sorban egymás mellé a palacsintákat. Lehetőleg egysorosan készítem, ezért nekem két tepsire volt szükségem, és még így is maradt néhány töltött palacsinta a második sorra.

A tetejét meglocsolom a maradék pörkölttel (az a jó, ha ilyenkor még marad rá bőven), majd ráöntök egy nagy doboz (kevés vízzel hígabbra kevert) tejfölt.

                                                             

150-170 fokon sütöm addig, amíg az egész jól átforrósodik, és a teteje enyhén barnulni kezd.

Semmilyen köret nem kívánkozik mellé, hiszen ez már maga hús és tészta együtt. Savanyúságot kínálhatunk hozzá.

Szöveg és fotók: Kölnei Lívia

www.talita.hu

Hozzászólások