20 évvel ezelőtt, 1993-ban egy moziban 16 filmmel indult útjára a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Mára öt helyszínen – az Urániában, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, az A38 hajón és idén először a Puskinban
-, egy közel 30 fős stáb egész éves munkája eredményeképp 61 egész
estés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát
nézheti meg a közönség, gyakran az alkotásaikat elkísérő alkotók
társaságában. 

A fesztivál nyitófilmje Paul Thomas Anderson The Master-je lesz,
mely egy lelkileg megtépázott háborús veterán (Joaquin Phoenix) és egy
karizmatikus vallási vezető (Philip Seymour Hoffman) különös kapcsolatát
mutatja be.

A rendezvény egyik kiemelt programja, a Zöld Sziget szekció az idén EU-elnökséget ellátó Írországgal szoros együttműködésben valósul meg. Ebben a válogatásban hat film és egy 110 perces rövidfilmfüzér pereg majd a vásznon. A közkedvelt Északi fények szekció hat filmet hoz, a Tiszta Amerika öt független filmet kínál, a Sötét oldal kilenc alkotást mutat be, a Zene Mindenkinek válogatás a legfrissebb, fesztiválkedvenc zenés dokumentumfilmeket, illetve zenei témájú játékfilmeket tárja a magyar közönség elé, s idén új filmcsokorral bővül a fesztivál programja, az A napos oldal szekcióban hat fergeteges vígjátékot vetítenek majd. A Staropramen sörkorcsolyák pedig öt kortárs cseh filmet mutat be.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén tíz film versenyez a Hullámtörők díjért. A zsűri elnöke Jiři Menzel lesz.

A közönség március 28. és április 4. között minden helyszínen kedvezményes, 900 Ft-os áron vásárolhat jegyeket elővételben, utána a teljes jegyár 1100 Ft lesz. A teljes program a titanicfilmfest.hu oldalon található.

2013. március 27.

Hozzászólások