Victor Vasarely születésének 110 éves évfordulója alkalmából magyar grafikusművészek tisztelegnek a pályája kezdetén ugyancsak grafikus Vasarely életműve előtt, alkotásaikból augusztus 25-én nyílt kiállítás Hommage à Vasarely címmel a Pécsi Galériában.

vasarely

A világhírű művész 110 éve, 1906. április 9-én született Pécsett, a Munkácsy Mihály utca 19. szám alatt Vásárhelyi Győző néven. De életművéhez egy másik kerek évforduló is kapcsolódik: 40 éve, hogy a pécsi Vasarely Múzeum állandó kiállítását megnyitották, és ugyanebben az évben avatták fel Aix-en-Provence-ban Vasarely saját alapítványi múzeumát.

Az évforduló alkalmából 2016. augusztus 25. és szeptember 20. között Vasarely Magyarországon eddig ismeretlen tervezőgrafikai munkáit állítják ki, és egy átfogó országos tervezőgrafikai kiállítást is megrendeznek Hommage à Vasarely címmel a Széchenyi téri Pécsi Galériában.

A tervezőgrafikai munkák a Pécsi Galéria Archívum Alapítvány és a Pécs 2010 Egyesület országos, de határokon túlra is átnyúló felhívására születtek, amelynek pályázati követelménye volt olyan egyedi, az évfordulóra létrehozott 70×100-as nyomtatott papíralapú munkák létrehozása, amelyek eszközrendszerükben kapcsolódnak Vasarely optikai hatásokra épülő struktúráihoz és/vagy a rendelkezésre álló korszerű technikák segítségével újragondolják az alkotásaira jellemző vizuális elemeket és törvényszerűségeket.

A pályázatra közel 60 munka érkezett, amely széles keresztmetszetét adja a hazai tervezőgrafika élvonalához tartozó művészi törekvéseknek. A műveket szeptember 25-ét követően külföldi magyar kulturális intézetekben, úgymint Stuttgartban, Brüsszelben, Párizsban, valamint a budapesti FUGA-ban ismerheti meg a közönség 2017 februárjának végéig.

A kiállítás második része az aix-en-provence-i Vasarely Fondation és a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. együttműködésében jött létre. Ennek keretében Victor Vasarely Magyarországon eddig ismeretlen tervezőgrafikai munkáiból láthatunk mintegy 34 korabeli nyomatot, Roland Bonias magángyűjteményéből. Ezek jelentős része egy gyógyszerészeti katalógushoz készült 1930 és 1939 között, de van közöttük az Air France és utazási irodák számára készült plakát és könyvborító-terv is.

A kiállítás zárását követően Vasarely grafikái a pécsi Vasarely Múzeum időszaki kiállításán tekinthetők majd meg 2016 végéig.

Bővebb információ itt olvasható.

Forrás: Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.