Illúzió – Szeretjük-e azt, ha vannak illúzióink? – kérdezi Füst Milán. A látogató a tárlat szemlélése közben mérlegelheti, hogy egyetért-e az íróval, aki szerint illúzióinkat féltve őrizzük, nehogy a valóság tönkretehesse azokat.

brucknerjanos

Mnemonika – mackó (Rába György), Gyermekkorom / 2015,akril vásznon, 53×45 cm / (Brückner János)

 

A kiállítás múlt és jelen különös párbeszédét ígéri egy olyan múzeumi térben, ahol válogatott írói relikviák és kortárs képzőművészek/ékszerkészítők munkái közösen alkotják az Enteriőrt.

Kiállító művészek:
Brückner János
Gisberth Stach
Lőrincz Réka
RobOtto-Szabó Ottó
Ted Noten
Tothmartonemil

A kiállítás kurátora: Bencze Péter

 

lorinczreka

Ezt ki fogja letakarítani? – gyöngyház berakásos asztal (Jókai Mór), Soda /gyöngy,readymade, 2015/ (Lőrincz Réka)

 

A tárlat Ted Noten, világhírű holland designer / konceptuális művész első magyarországi bemutatkozása. A sztár tervező előadását április 20-án hallhatja a közönség a PIM Dísztermében az Everybody Needs Art szervezésében.

A relikvia erős tárgy. Erősebbnek kell lennie nálunk, hogy fogva tarthasson legbensőbb lényegével: hogy nem tanúsított ellenállást azzal szemben, akire vall. Olyan tárgy, amely többnyire belemerült a hasznosságába, elveszett a tulajdonságaiban, föloldódott a hétköznapi cselekvések szolgálatába szegődött észlelésben – és most kitartóan szemben áll: Fotel. Szekrény. Asztal. Ágy. Tintatartó.

tednoten

Ted Noten – Papír replikák / Miss Piggy gyűrűk (3D nyomtatás, papír, 2015)

 

A múzeum honlapja

Forrás: Petőfi Irodalmi Múzeum

Hozzászólások