Április 8-án újabb nagysikerű musicalt mutatott be a Miskolci Nemzeti Színház, ezúttal a Játékszínben. Az Édeskettes hármasban két világsztár együttműködéséből született romantikus zenés komédia. Neil Simon vígjátékait sziporkázó, szellemes párbeszédek és gyengéd érzelmesség egyaránt jellemzik.

deskettes_9

Írásai nem csupán rendkívül szórakoztatóak, de mély emberismeretről is tanúskodnak. Marvin Hamlisch az amerikai színpadi és filmzene – minden létező díjjal kitüntetett – népszerű zeneszerzője volt.

Az előadás rendezője, Seres Ildikó elmondta, két éve, a „C’est la vie” sikere kapcsán merült fel, hogy rendezzen a Játékszínben egy újabb kamaramusicalt. – Már akkor ajánlottam az „Édeskettes hármasban”-t, de végül mégsem fért bele az elmúlt évadba, helyette egy varázslatos meseelőadást rendeztem a Kamaraszínházban, A Sötétben Látó Tündért. Amikor tavaly tavasszal igazgatóváltás történt, Szabó Máté közölte velem az örömhírt, hogy Szirbik Bernadettnek és Cservenák Vilmosnak találtak egy remek zenés darabot, amit én rendezhetek meg! Nagyon boldog voltam, hogy végül mégis megtalált ez a feladat. Mivel két művész kapcsolatáról szól, bőven van lehetőség önmagunkról is vallani. Igazi jutalomjáték mindkét színész számára, és szívből remélem, hogy olyan előadást sikerül létrehoznunk, amiben tehetségük eddig kevésbé ismert oldalát is megmutathatják – meséli a rendező.

deskettes14
Az előadás díszletében fontos szerepet kap a vetítés, sőt a szereplők alteregóit megformáló vokalisták is ebben a formában tűnnek fel a színpadon.

Cservenák Vilmos játssza Vernon szerepét, aki bevallotta, egy kicsit izgul a közelgő előadás miatt. – Mivel egy két szereplős darabról van szó, nehéz volt egyeztetni a próbaidőpontokat. Nagyon koncentráltan kellett dolgoznunk, mert nem volt sok időnk próbálni. Ettől függetlenül nagyon jó hangulatú próbafolyamat volt, élveztük a közös munkát. Régóta nem játszottam már főszerepet, ráadásul itt Miskolcon ez az első zenés szerepem, ezért nagyon készülök rá. Remélem a nézőknek is annyira szórakoztató lesz az előadás, mint ahogy nekünk – mondta a színművész.

Sonia, a kezdő dalszövegíró szerepében Szirbik Bernadettet láthatja a közönség. Nem először dolgozik együtt alkotótársaival, ez szerinte megkönnyíti a közös munkát. – Seres Ildikóval, mint rendezővel, harmadik alkalommal dolgozunk együtt, és nagyon értjük egymás nyelvét. Nagyon jó pedagógiai érzékkel rendez, tudja, mikor kell a szigor, mikor a biztatás, a szeretet. Vilmossal is ismerjük már egymást, így nem volt az a kezdeti görcsösség, ami esetleg egy idegennel nehézséget okozhatott volna – meséli a színésznő.

 

Neil Simon – Marvin Hamlisch
Édeskettes hármasban
Musical

A hetvenes évek végén, New Yorkban játszódó történet szereplői Vernon, a sikeres zeneszerző és Sonia, a kezdő dalszövegíró. Jellemük összeférhetetlensége és állandó „pengeváltásaik” dacára a munkakapcsolatból hamar szerelem lesz. A lány volt barátja azonban – láthatatlan harmadikként – folyamatosan zaklatja őket telefonhívásaival. Vernon hiába próbálja szarkasztikus humorával kezelni a helyzetet, az állandó viták csakhamar szakításhoz vezetnek. A végén persze minden jóra fordul, addig azonban elhangzik jó pár remek dal. Neil Simon jóvoltából pedig élvezhetjük a nevetés gyógyító erejét, melyre a túléléshez napjainkban is mindnyájunknak szüksége van.

 

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház

Fotók a próbáról: Gálos Mihály Samu

Hozzászólások