1912-ben egy árvaház vezetésével bízták meg. 1919-ben Megbocsátás című művében így ír a gyerekeknek: „Mi csak egy dolgot adunk nektek, vágyat a jobb élet iránt, ami most nincs, de valamikor lesz, vágyat az őszinteség és az igazság iránt.” 1940-ben a zsidó árvaház lakói a varsói gettóba kerültek, majd a treblinkai haláltáborba, ahol 1942 augusztusában mártírhalált haltak. Korczak önként mondott le a menekülés lehetőségéről, amelyet barátai kínáltak fel neki. Mindhalálig hű maradt önmagához és a gyerekekhez.

Az ENSZ Gyermekjogi Világnapján közös megemlékezésre hívnak Janusz Korczakról, a gyermekvédelem rendkívüli alakjáról, hogy felhangosítódjék örökérvényű tanítása: “a gyermeknek joga van a szeretethez, a tisztelethez, a megfelelő fejlődési feltételekhez és legfőképpen, hogy személyét, vágyait elismerjék és szükség esetén segítségben részesítsék.”

De hogyan szerethetjük jól a gyerekeket? Mire vágynak? Mi a fontos számukra? A november 20-i rendezvényen rájuk figyelhetünk, az ő gondolataikat hallgathatjuk meg. Egy órától Korczak: Tíz gyufásdoboz című írásából készült előadást sajókazai, baranyai és budapesti hátrányos helyzetű fiatalok tekintik meg egy izraeli színész előadásában, majd drámafoglalkozás keretében dolgozzák fel élményeiket.

16 órakor nyílnak meg a Bálint Ház kapui a nagyközönség számára, amikor az ünnepélyes megnyitót követően rendhagyó gyermek kerekasztal-beszélgetés veszi kezdetét. A szülők, pedagógusok, gyerekekkel foglalkozó szakemberek számára Herczog Mária és Bombera Krisztina beszélgetése adhat képet Korczakról, ezt a Katona József Színház művészeinek felolvasó estje egészíti ki.

Ezt követően pedig konfliktus-megoldási kísérletrészesei lehetünk az improvizációs színház eszközeivel: színészek és mediátorok arra vállalkoznak, hogy mindannyiunkat érintő gyermekjogi, gyermeknevelési kérdéseket, problémákat feszegessenek.

A rendezők mindenkit várnak, aki szeretne részt venni egy tartalmas és sokrétű kulturális programon. Akinek fontosak a gyerekek jogai, akinek számít, hogy a gyerekek azt kapják, amire szükségük van – és tudja, hogy ezért tenni is kell. A rendezvény minden programja ingyenes. A belépésnél felajánlott adományokat a sajókazai hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó Dr. Ámbédkar Gimnázium és Szakképző Iskola részére továbbítják!

Weninger Endréné