A Gute Frage csapata nyerte az AIPA Kft. által szervezett 5letből jövő! játékos gazdasági vetélkedő fődíját, amit a felajánló Kecskeméti Önkormányzat nevében Szemereyné Pataki Klaudia polgármester adott át a Gróf Károlyi Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjainak. – Egymilliót Ft-ot ért az ötlet: “Hogy vagy, növény?”

A győztes csapat

– Tavaly ősszel több mint 1600 kecskeméti középiskolás bevonásával indult útjára az AIPA (Alföldi Iparfejlesztési Nonprofit Közhasznú) Kft. szervezése alatt zajló 5letből jövő! elnevezésű játékos üzleti csapatverseny, amelynek célja a tinédzserek érdeklődésének felkeltése a vállalkozói lét iránt – beszélt a kezdeményezésről Csapó Ágnes, az AIPA Kft. ügyvezetője. – A középiskolások számára meghirdetett vetélkedőnkön végül 8 oktatási intézmény 16 csapata indult el, hogy valós élmények révén tegyék próbára kreativitásukat, és korszerű ismereteket szerezzenek a versenyképesség, a piac, és más – a vállalkozások működtetése szempontjából lényeges – témakörökben.

A program a diákokat a vállalkozói lét megismerésétől az ötletgenerálás fogásain és a tervek részletes kidolgozásán át – többféle üzleti modellt megismertetve – egészen a piacra lépésig vezetik el. Ugyancsak fontos szempont, hogy a diákok vállalkozói készségein kívül önismeretük és társas kompetenciáik, főként az együttműködési, prezentációs készségük, valamint pénzügyi kultúrájuk is fejlődjön.

A helyi vállalkozói érából érkező mentorok bevonásával nem titkolt célunk, hogy megteremtsük egy szélesebb körű társadalmi felelősségvállalás lehetőségét, és elősegítsük, hogy a generációk átadják egymásnak a tudásukat, hiszen küldetésünknek érezzük a magyar társadalom szemléletformálását, valamint hogy a diákokat önismeretre, gyakorlati szemléletre tanítva segítsünk nekik dönteni a pályaválasztásban.

Az első, online forduló hat mérföldkőből álló feladatait 9 csapatnak sikerült teljesítenie, közülük a szakmai partner döntése alapján öt csapat jutott be a május 16-i döntőbe, amit a kecskeméti Sheraton Hotel és Konferencia Központban rendeztek meg. A második forduló (döntő) során a már kész üzleti terveket kellett a finisbe jutott 5 csapatnak bemutatnia a – szintén vállalkozókból álló – szakmai zsűrinek, akik mint potenciális tőkebefektetők mérlegelték és pontozták a prezentációkat.

A megnyitón Gaál József alpolgármester, a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Dr. Ailer Piroska, a PADMA elnöke köszöntötte a jelenlévőket. A nap folyamán minden csapatnak negyven perc állt a rendelkezésére, hogy meggyőzze, és a projektje mellé állítsa a zsűrit.

A döntőbe jutott öt csapat:

1. Iván és a többiek – Kada Elek Szakközépiskola
Mentor: Somos Bálint, Somos Média Kft.
Ötlet: Drónos fagykárvédelem

2. Négyszer kopog az ördög – Bányai Júlia Gimnázium
Mentor: Ittzés Tamás, Bohém Ragtime Jazz Band, zenekarvezető
Ötlet: Fóbiakezelés VR-ral

3. InnovaTEAM – Kada Elek Szakközépiskola
Mentor: Avramucz Attila, Univer Product Zrt., vállalati kapcsolatok igazgatója
Ötlet: Las Vegans, vegán étterem

4. Refpenta – Kecskeméti Református Gimnázium
Mentor: Juszkó Anita, Sheraton Hotel értékesítési és marketing igazgatója
Ötlet: Mezőgazdasági közvetítő

5. Gute Frage – Gróf Károlyi Sándor Szakgimnázium
Mentor: Horváth Attila, KECSKEMÉTI Termostar Hőszolgáltató Kft.
Ötlet: Hogy vagy, növény? – Növényfelügyelő alkalmazás

Zsűri:
Finta Zita, PAE – kancellár
Boros Áron – MKB Consulting Kft. ügyvezető
Hajdú Szabolcs – Qualinnova Kft.
Palásti György – Onecreative Marketing Professional Kft.

Díjak:
FŐDÍJ:

1. helyezett: 1.000.000 Ft – KMJV
2. helyezett: 750.000 Ft – PAE
3. helyezett: 500.000 Ft – BKMKIK

Eredmény:

1. helyezett: Gute Frage, Gróf Károlyi Sándor Szakgimnázium és Szakközépiskola
2. helyezett: Négyszer kopog az ördög – Bányai Júlia Gimnázium
3. helyezett: Refpenta – Kecskeméti Református Gimnázium
4. helyezett: Iván és a többiek – Kada Elek Szakközépiskola
5. helyezett: InnovaTEAM – Kada Elek Szakközépiskola

Végül meglepetésként és a kecskeméti vállalkozások hozzájárulásainak köszönhetően a 4. és az 5. helyezett csapat is pénzjutalomban részesült (4. helyezett: 300.000 Ft, 5. helyezett: 150.000 Ft) valamint további értékes, csapatépítő élményajándékok is gazdára találtak:

Belépők a Kecskeméti Fürdőbe – Hírös Sport Nonprofit Kft
Wakeboard jegyek – Ride Cable Kft.
Kalandpark jegyek – Kerekerdő Kalandpark
Gokart jegyek – Birizdó Gokart hotel
BBQ Heroes étterem voucher
Jazzfőváros bérlet – Jazzfőváros Kecskemét

Különdíj: Online közönség szavazás alapján 0. napi SZIGET jegyet nyert a Gute Frage csapat, valamint a rájuk szavazók között kisorsolásra került három jogosítvány és három nyelvvizsga a Füredi Autósiskola és Képző Központ felajánlásából.

Támogatóink: Univer Product Zrt., Városfejlesztési Kft., Vállalkozásfejlesztési Alapítvány, Phoenix Mecano, Sza-CO Kft., Polár Stúdió, Termostar, TISZK, Városgazdálkodási Kft., Bácsvíz Zrt., MKB Consulting, Deltaplast Kft., Iparkamara, KIK-FOR, KMJV, Füredi Autósiskola és Képző Központ, Hírös Sport Nonprofit Kft, Ride Cable Kft., Kerekerdő Kalandpark, Gokart hotel, BBQ Heroes, Jazzfőváros Kecskemét

 

 

Hozzászólások