Szeptembertől újraindul a Képmás-est sorozat a megszokott helyszíneken, a Hagyományok Házában és a Várkert Bazárban. Az első három est vendégei között ott lesz Herczku Ágnes, Nikola Parov, a Szent Efrém férfikar és Dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ társulatával.

Szeptember 9-én 19 órától a Hagyományok Házában „Szomszédolás” címmel Herczku Ágnes népdalénekesnő-táncművésszel és Nikola Parov muzsikus-zeneszerzővel és producerrel találkozhat a közönség, aki az estre magával hozza különleges hangszereit is.

A népi kultúra természetes közegei, a közösségi alkalmak és személyes találkozások az utóbbi időben háttérbe szorultak. Az online térben egyre gyakrabban kalandozunk, de mire jó a virtuális tér egy olyan műfajban, mint a népzene és a néptánc? A program során azt is megtudhatjuk, hogy előadóként miképp vagyunk képesek megőrizni magunkat és megismerni a másik embert a világzenei kultúrában, emellett a művészpárral arról is beszélget Szám Kati, a Képmás főszerkesztője, hogy létezik-e zenészek közti párkapcsolatban közös zenei nyelv. Az esten garantáltan nem lesz hiányunk éneklésben, élőzenében sem.

Regisztráció és további információ itt.

Szeptember 30-án 19 órától, szintén a Hagyományok Házában, „Feladatok férfihangra – avagy hogyan lehet érthető és szerethető élménnyé formálni más korok és kultúrák, sőt, saját korunk és kultúránk zenéjét?” címmel tartanak estet, melynek keretében hagyományról, egzotikumról, értékmentésről és újításról lesz szó.

A színpadon a Szent Efrém Férfikar – Bubnó Tamás, Bubnó Márk, Bubnó Lőrinc, Balázs Edgár, Tóth Péter, Papp Viktor, Oláh Marcell, Rácz Ambrus –, akik ezúttal nemcsak éneklésre használják hangjukat, de ízelítőt adnak rendkívül színes repertoárjukból is. A beszélgetés során arra is fény derül, hogy hol a helye a humornak és a komolyságnak a nagy szerzők műveinek előadásakor, továbbá megtudhatjuk, hogy hogyan működik az apa-fiai társulás mindamellett, hogy betekintést nyerhetünk egy férfikar hétköznapi életébe is.

Regisztráció és további információ itt.

A humort nem mellőző zenés programok mellett a párkapcsolati kérdéskörök árnyékosabb oldalára is elmerészkedünk. Szeptember 15-én a Várkert Bazárban a párkapcsolati szakítás lesz a 19 órakor kezdődő est központi témája. Mikor érdemes véget vetni egy kapcsolatnak? Létezik-e szép és fájdalommentes szakítás?

Lehetünk-e barátok, és hogyan osztozunk ezután a közös ismerősökön? Érdemes-e „lájkolni” és kommentálni az exek életét? Ehhez hasonló kérdésekkel foglalkozik a „Szakítópróba” című Képmás-est, amelynek szakértő vendége Dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta. A beszélgetést a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ színész-drámatanárai, Lipták Ildikó és Nyári Arnold jelenetei inspirálják, amelyek tovább alakításában a közönségre is számítanak majd.

Részletetek és regisztráció itt.

A szeptemberi estek házigazdája Szám Kati, a Képmás főszerkesztője. Az estekre a belépő minden alkalommal a Képmás magazin aktuális száma, amely a helyszínen is megvásárolható. A szervezők gondosan ügyelnek a résztvevők egészségére, ezért köszönettel fogadják, ha a közösség védelmében a látogatók maszkban érkeznek a helyszínre.

A KÉPMÁS-ESTEKRŐL

Az esteknek immár évtizedes hagyományuk van. Szórakoztató, feltöltő programok, művészi produkciókkal és beszélgetésekkel, vendégei ismert arcok (szakemberek, művészek, népszerű véleményvezérek), akik retusálás és szerkesztés nélkül jelenhetnek meg a közönség előtt. A Képmás-estek tematikája a családra, az emberi kapcsolatokra, a közösségekre fókuszál. Az egyes alkalmak a Képmás magazin és a Média a Családért Alapítvány közös szervezésében valósulnak meg.

Forrás: Képmás magazin Sajtó

Fotó: Urbán András

Hasonló ajánlásunk a Várkert Bazár régebbi programjaiból:

10. VinCE Budapest a Várkert Bazárban – A hollywoodi sztárok kedvenc borát is megkóstolhatjuk

 

Hozzászólások