Többek között rozmaringot is nevelek az erkélyünkön. A leghálásabb fűszernövény, kibírta a múlt heti vihart is.

 

IMG_4778[1]

 

Ma úgy döntöttem, az újburgonya leves ízesítésére használom. Közben pedig dúdolgatom a népdalt, bár az én hangom egy kicsit mélyebb:

 

“Hej, rozmaring, rozmaring,
Leszakadt rólam az ing,
Van már nékem kedvesem,
Ki megvarrja az ingem.”

 

A rozmaring (Rosmarinus officinalis) az árvacsalánfélék családjába tartozó Rosmarinus nemzetség növényfaja, fűszer- és gyógynövény. Dél-Európában honos, de nálunk is újra kedvelt. A kámforra emlékeztető keserű, aromás fűszert az örökzöld bokor leveleiből (Rosmarini folium) kapjuk.Forrázatát ideg- és gyomorerősítő, epehajtó, görcsoldó, de a kellemetlen klimaxos érzések megszüntetésére is használják. Nyersen és szárított állapotában is használják a fürdővizek (gyógyfürdők) illatosítására, miközben a fürdőző szervezetét felfrissíti. Angol neve: Rosemary, Népies neve: rozmarin, antosfű.Használják mártások, vadhúsok, pácok, szárnyas sültek, zsíros húsételek, gomba- és halételek fűszerezésére, valamint különleges növényi ecetek készítésére, továbbá zsályával és hagymával pácok, szószok, bárány- és birkahúsból készített ételek, vadhúsok (őz, szarvas, nyúlhúsok), ízesítésére, illatosítására. Főleg a mediterrán konyhára, azon belül a francia és olasz ételekre jellemző. Morzsolva forgalmazzák. Jól zárható edényben, száraz helyen kell tárolni. Mint minden áthatóan aromás fűszert, ezt is csak óvatosan szabad adagolni. (forrás: wikipédia)

 

IMG_4020

 

Hozzávalók:

  • 4 e.k. olívaolaj 
  • 1 hagyma
  • 1,5 kg újburgonya
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 nagyobb paprika
  • 2 szál rozmaring
  • 2 teáskanál oregano
  • 4 tk. őrölt pirospaprika
  • 4 közepes babérlevél
  • 0,5 kanál őrölt szinesbors
  • ízlés szerint só

 

IMG_4777[1]

 

Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát olajon dinszteltem. Mikor félig elkészült, hozzáadtam a kockára aprított paprikát, a meghámozott, feldarabolt paradicsomot, fokhagymát és a megtisztított feldarabolt burgonyát. Hozzáadtam a fűszereket is, és folytattam a keverést. Felöntöttem vízzel, majd forrás után lassú tűzön főztem készre.

Készíthetünk hozzá csipetkét, tehetünk bele kolbászkarikákat vagy lebbencstésztát, és utólag tejfölözhetjük is.

 

Forrás: VassÁkosRecept-Blog

 

Antalffy Yvette

 

Hozzászólások