„Akiben van bátorság magába zárni a fájdalmát, jobban felvérteződik ellene, mint aki panaszkodik.” (George Sand)

Michael J. Fox egyik kedvenc színészem, kisfiús bája, a tekintetéből áradó kedvesség szimpatikussá tette számomra. Kedvelem a könnyed, „pihentetős” vígjátékait (A pénz boldogít, Szenzációs recepciós). Ezeket a filmeket már betegen forgatta, teljes titoktartásban, még kollégái sem tudtak róla.

 

Michael J. Fox

 

Amikor az ember nézi a vidám képsorokat, lát egy filmbeli karaktert, és nem is jut eszébe a színész, akinek a személyes élete nem jelenik meg a filmvásznon. Történhet bármi az életében, azt a képsorok nem mutatják meg számunkra, pedig akár a legnagyobb nehézségek, fájdalmak, betegségek is jelen lehetnek, mint Michaelnél.

 

fox7

 

Ő is bejárt egy utat, a reménytelenségtől a talpra állásig, ami elvezetett ahhoz, hogy újabb életcélt valósítson meg. Elmondja, ő bizony nem az az örök optimista ember, akinek sokan hiszik, és mégis, megismerve őt „látunk” egy embert esendőségében, mélységes fájdalmaiban, aki az életbe tér vissza.

Michael J. Fox színész, író 1961. június 9-én született a kanadai Edmontonban, Michael Andrew Fox néven.

 

fox9

 

Gyermekkora
Kiskorában sokat költöztek, mert apja katona volt, és mindig máshová szólította a munkája. Végül Burnabyben telepedtek le. Michael egész kis korától kezdve művész-beállítottságú volt. Sokat rajzolt, sőt verseket és kisebb történeteket írt kisiskolás korában. Majd drámaórákra járt, és a barátaival alapított együttesben gitározott.

 

fox10

 

Első szerepei
Első szerepét 17 évesen kapta a Leó és én című kanadai sorozatban, ahol egy 12 éves fiút alakított. 18 évesen Los Angelesbe költözött. Itt három évig szinte nyomorban élt. 1982-ben megkapta Alex P. Keaton szerepét a Családi kötelékek című sorozatban. A sorozat meghozta számára az ismertséget.

 

fox1

Családi kötelékek

Vissza a jövőbe
1985-ben eljátszotta Marty McFly szerepét Robert Zemeckis Vissza a jövőbe című sci-fi vígjátékában. Ezzel a szereppel Michael világhírűvé vált.

 

fox3

Vissza a jövőbe

1988-ban feleségül vette Tracy Pollan színésznőt. 1989-ben megszületett első gyermekük, Sam. Közben Michael leforgatta a Vissza a jövőbe második és harmadik részét. Majd még olyan filmekben játszott, mint a Dupla vagy semmi, a Doc Hollywood és Jobb ma egy zsaru, mint holnap kettő.

 

fox5

 

Dupla vagy semmi

A Parkinson-kór
30 éves korában kiderült, hogy fiatalkori Parkinson-kórban szenved. Diagnózisát csak családjának és legközelebbi barátainak mondta el. Az orvosok ekkor még 10 jó évet jósoltak neki, aztán vissza kell vonulnia. Michael az alkoholhoz menekült. De hamarosan rájött, hogy ez nem segít a helyzetén. Felesége segítségével leszokott az ivásról. Majd több filmet forgatott le egyszerre. Például Szerelem, A pénz boldogít, és a Törjön ki a frász! című filmeket.

 

fox2

A pénz boldogít

Ezután belekezdett egy tévésorozatba, a Kerge városba, melynek főszereplője és társ-producere is volt. 1995. február 15-én ikerlányai születtek, Aquinnah és Schuyler.

Michael 1998-ban hét évnyi titkolózás és találgatás után az egész világot megdöbbentette azzal a nyilvános bejelentéssel, hogy Parkinson-kóros.

 

fox11

 

Ebben az évben végrehajtottak rajta egy sikeres agyműtétet, ami a betegséget nem, de egyes tüneteket enyhített. 1999-ben otthagyta a Kerge várost súlyosbodó betegsége miatt. Szerepét Charlie Sheen vette át. 2001 novemberében megszületett negyedik gyermekük Tracy-vel, Esme. 2002-ben Stuart Little kisegér hangja volt, majd az Atlantis – Az elveszett birodalom című rajzfilm főhősének kölcsönözte hangját.

 

fox13

Spin City – Kerge város

Létrehozta a Michael J. Fox Alapítványt a Parkinson-kutatás támogatásáért. Fennállásának 12. évfordulójára több mint 280 millió dollárt gyűjtött össze a szervezet, melyet kutatásokra fordítanak, ezzel biztosítva a különböző terápiák hatékonyságának fejlesztését és a végső gyógymód megtalálásának lehetőségét.
Jelenleg adományokat gyűjt és lobbizik a Michael J. Fox Parkinson Alapítvány részére. De legtöbb idejét a családjával tölti.

 

fox6

Michael és családja: lánya Aquinnah, anyja Phyllis, felesége Tracy, lánya Esme és fia Sam

 

Elismerései
1986: Emmy-díj (Családi kötelékek)
1987: Emmy-díj (Családi kötelékek)
1988: Emmy-díj (Családi kötelékek)
1989: Arany Glóbusz-díj (családi kötelékek)
1997: Arany Glóbusz-díj (Kerge város)
1998: Arany Glóbusz-díj (Kerge város)
1999: Arany glóbusz-díj (Kerge város)
2000: Emmy-díj, Arany Glóbusz (Kerge város)
2002-ben Michael csillagot kap a Beverly Hills-i Hírességek Sétányán
2009: Emmy-díj, legjobb férfi mellékszereplő (drámai tévésorozat) (Rescue Me)
(Forrás: Wikipédia)
 

fox8

 

A Parkinson-kór idült, progresszív, ismeretlen eredetű betegség, mely az agyi ún. extra piramidális, dopamin ingerületátvivő anyaggal működő agyi területek – struktúrák; (a Substantia nigra, Locus coeruleus) – pusztulásával jár. Ha a pusztulásnak bizonyítható oka van (baleset, agyvérzés, agyi infarktus, agyvelőgyulladás, anyagcsere-betegségek), Parkinson-szindrómáról beszélünk. Amikor a tünetek jelentkeznek, a betegek az érintett agysejtjeik legalább 80%-át már elveszítették.

Előfordulás
Parkinson-szindróma bármely életkorban előfordulhat, az ismeretlen eredetű (“idiopátiás”) Parkinson-kór viszont az idős, 60 év feletti emberek betegsége, bár az esetek 5-10%-ában az első tünetek már 30-40 éves kor között megmutatkozhatnak. Férfiaknál valamivel gyakoribb. Az Egyesült Államokban 1-1, 5 millió beteg szenved Parkinson-kórban, Magyarországon a becslések alapján 16-20000 beteg él. (Forrás: házipatika. com)

 

A pénz boldogít című film ITT megtekinthető.

 

 

Lakatos Ilona

Hozzászólások