A paverpol képzőművészeti technikát már évek óta ismerjük. Tehetséges alkotók keze nyomán elevenednek meg a szebbnél szebb művek. Most a Debrecenben élő Hanicz Rita művészt és alkotásait mutatjuk be az olvasóknak.

hanicz rita poverpol

Kedves Rita! Ha jól tudom, a mindennapokban építészettel foglalkozol. Pontosan mivel? Hogyan jött az ötlet, hogy művészettel fűszerezd Hanicz Rita és a Building Trade Company tevékenységét?

Igen, az építőiparban tevékenykedünk a férjemmel, ezen belül társas lakóépületek felújításával foglalkozunk. E mellett kerestem egy olyan alkotó tevékenységet, amit még nem próbáltam ki és önkifejező, nem egy megszokott technika. Így találtam rá a Paverpol textilszobrász technikára. Ma már a cégen belül oktatom ezt.

Mikor kezdted el ezt a technikát gyakorolni, és mi volt az első munkád? Elégedett voltál vele?

2014 telén találtam rá a Paverpol technikára az interneten, és elutaztam Budapestre egy foglalkozásra, hogy elsajátítsam. Egy ékszeres dobozt készítettem. Így visszaemlékezve alig hittem el, hogy ezzel a technikával ilyen egyedi ajándéktárgyakat lehet alkotni. A mai napig minden tanítványomnak megmutatom az első munkám. És ők is pont ilyen csodálattal távoznak a műhelyemből oktatás után. Boldogsággal tölt el, hogy átadhatom ezt az örömforrást.

hanicz rita paverpol oktato

Hogyan alakult a művészi pályád a kezdetektől napjainkig, amikor már oktatod is ezt a technikát az érdeklődőknek?

A pályám Paverpol-oktatói vizsgával kezdődött. Katonáné Tóth Judit Paverpol Kelet-Európa és Ausztria képviselőjétől tanultam meg 2015 márciusában Tatán. Hamar el is kezdtem oktatni, már a kezdeteknél voltak tanítványok, akik szerettek volna valami újat, egyedit tanulni.

Az évek alatt nagyon sok ügyesebbnél ügyesebb tanítvány fordult meg a műhelyemben, akikre nagyon büszke vagyok. A honlapomon a galériában megtekinthetők az alkotásaik. Közülük néhányan oktatók is lettek, mert szerették volna továbbadni ezt az egyedülálló technikát, ahogy én is. Napjainkban már csak egyéni, illetve maximum 2 fővel tartok oktatást, hogy a minőségről szóljon, és át tudjam adni a tudásom legjavát.

hanicz rita

“Könnyező Apacs”- Az 1800-as évek közepén élt Magnas Coloradas Apacs indián vezér. A szerencsevadászok aranyat remélve elfoglalták az indiánok földjeit, megalázták, megölték őket. Magnas Coloradas elment a táborukba, hogy békét kössenek, de megverték és megalázták. A képen a sok feleslegesen elveszett életért könnyezik.

Bizonyára voltak kiállításaid, hiszen ezeket a gyönyörű alkotásokat meg szeretted volna mutatni másoknak is.

Igen, az első kiállításom 2017 júniusában a VOKE Debrecen Művelődési központban volt „Cenzúrázatlan textúrák” címmel, ahol négy tanítványom munkáit is kiállítottam az enyéim mellett. Szerettem volna megmutatni a közönségnek, hogy milyen sokoldalú ez a textilszobrászati technika. Debrecenben a Harmónia Házban volt a következő tárlatom 2018 áprilisában. Ennek címe: „Az újrahasznosítás 13 árnyalata”. Itt 13 újrahasznosított alkotásomat mutattam be a közönségnek, és ez épp péntek 13-án történt, ami véletlenül alakult ilyen frappánsra.

A paverpolos alkotótársaimmal számtalan vándorkiállításunk volt. Jelenleg is járja az országot egy, a „Magyar mesék és mondák világa” című, ami július 3-án érkezik Debrecenbe a VOKE Művelődési Házba.

A kecske

A weboldaladon nagyon szép alkotásokat láthatunk. Mi ezeknek a sorsa? Eladóvá válnak vagy elajándékozod őket?

Nagyon szívesen szoktam ajándékozni Paverpol technikával készült alkotásokat. Nagy része a saját házamban, műhelyemben került kiállításra, mivel megismételhetetlen újrahasznosított, véletlenül fellelt anyagokból áll, és ragaszkodom hozzájuk. Hobbi szinten alkotok, így csak az elkészült alkotásokból szoktam néha 1-1 darabot eladni ismerősöknek, barátoknak. Rendelésre nem készítek, mert azzal elveszítené a hobbi varázsát.

Melyek az elérhetőségeid? Hogyan történik az oktatás? A nálad való jelentkezéstől az elkészült művekig mi a menete?

Az elérhetőségem a weboldalam és a facebook oldalam vagy a telefon. Családias környezetben maximum 2 főnek tartok fél és egész napos képzést kizárólag a műhelyemben, teljes ellátással. A teljes ellátás ezt jelenti: minden alapanyag, kötény, hajszárító, frissítő, nassolni való, ezen kívül az egész napos oktatáshoz még ebédet is szoktam biztosítani.

hanicz rita paverpol
A tanítványaim megérkezése után tartok egy ismertető (munkavédelmi) oktatást a Paverpol alapanyagokról, majd mindenki saját kis ízlése szerint válogathat az alapokból. Általában 3 tárgyat szoktunk díszíteni az első alkalommal (doboz, feszített vászonkép és üveg). Nálam mindenki önmaga lehet, nem szoktam megszabni, hogyan is készítse el az alkotását.

Két fázisból áll az oktatás. Délelőtt elkészítjük magát a textilszobrászati alapot, majd megebédelünk, és délután jön a színezés, ahol több festési technikát megtanítok. Sokan megijednek, de hamar rájönnek, hogy egyszerű a Paverpol használata, csak egy kis fantázia kell hozzá! Én – mint ennek a márkának az oktatója -, azért vagyok, hogy kihozzam mindenkiből a művészt, és bátorítsam. Az oktatás után már egy olyan alapot kap, amivel a saját otthonában önállóan tud dolgozni! Az elkészült alkotásokat fel szoktam tenni a honlapomra.

Mit jelent az, hogy márkaképviselő? Milyen márkát képviselsz és hogyan?

A Paverpol termékcsaládot mint oktató képviselem, és kizárólag tőlem, illetve képzett oktatótársaimtól lehet vásárolni. A műhelyemben mindig elérhető. Bevizsgált engedélyekkel rendelkező termék, ami műszaki adatlappal van ellátva, ez is elérhető a termékvásárlásnál. Ezt képviselem és védem. Ez hobbiboltban nem kapható.

Sikerek, elismerések, díjak, oklevelek, dicséretek? Mesélj ezekről, kérlek!

Mivel hobbi szinten alkotok, nem törekedtem babérokra. De a kiállítások kapcsán több oklevelet és emléklapot kaptam már. Ezek szépen bekeretezve díszítik a kis műhelyem falát.

       

Kérlek, győzz meg engem, aki még sosem próbálta ki a paverpol technikát, hogy ez jó, hasznos, és szebbé teszi az életem!

Ajánlom azoknak az embereknek ezt a technikát, akik az önkifejezést részesítik előnyben. Szinte mindent újra tudunk hasznosítani, amit már kiselejtezésre ítéltünk. Nincsenek megszabott elkészítési módok, és semmilyen előképzettséget nem igényel. Kortól és nemtől függetlenül bárki elsajátíthatja. A kedvenc idézetemmel fűszerezem, ez a honlapomon is megtalálható.

„A kultúra nem ment meg senkit és semmit, nem is igazol, de emberi alkotás: az ember önmagát vetíti belé, magára ismer benne; csak ebben a kritikus tükörben látja meg tulajdon képét.” (Jean-Paul Sartre)

hanicz rita oktato

Milyen más érdeklődési köröd, hobbid van? Mit csinálsz szívesen a szabadidődben?

A gyönyörű nőies paverpol technika mellett van egy nem igazán nőies hobbim: az autók, ezen belül az Alfa Romeo. Én is ennek a márkának a tulajdonosa vagyok. Ha időm engedi, nagyon szívesen elmegyek különböző találkozókra, eseményekre, ahol mindig nagyon sok márkatárssal, ismerőssel, baráttal találkozok. Ezen kívül – ha tehetem – elkísérem a férjem sporthorgászni, mert ez is a kikapcsolódásnak egy nagyon jó formája… a természetben lenni a nagyvárosi zajoktól elzárva.

Hogyan tudod összeegyeztetni a művészetet az alaptevékenységeddel? Jut időd mindenre? A férjed mennyire toleráns? Kedveli, amit csinálsz? Segít a háttérben?

A fő tevékenységem mellett szakítani kell időt a művészetre, a kikapcsolódásra. A hétköznapi munkámból ez ragad ki, illetve tölt fel. A férjem maximálisan tolerálja, és támogat az alkotásban. Sőt, ha valahol elakadok vagy bizonytalan vagyok, mindig szívesen segít elindulni a jó úton. És ő a legnagyobb kritikusom, ami pozitívum, mert szeretem az őszinteségét.

Kedves Rita! Gratulálunk eddig elért eredményeidhez, csodás alkotásaidhoz! További sikereket, a munkásságod kibontakozását kívánjuk!

 

Weninger Endréné Erzsébet

(A Montázsmagazin már 2013-ban hírt adott a Paverpol technikáról.)

 

Hozzászólások