„Hangversenyek hárfával” címmel kéthárfás esttel folytatódik vasárnap este Vigh Andrea sorozata  a budapesti Festetics Palotában.

hangversenyek harfaval

Április 24-én este fél 8 órakor az MVM Koncertek  keretében folytatódik a Hangversenyek hárfával sorozat Budapesten a Festetics Palota Tükörtermében. A különlegesnek ígérkező kéthárfás esten Vigh Andrea és Farkas Mira művésznők működnek közre.

Cesar Franck, Glinka, Granados és Saint-Saëns művei mellett Debussy Kis szvitjét is meghallgathatják az érdeklődők. A koncert délelőttjén, 11.00 órakor a Hárfa sokszínűsége címmel az ötezer éves hangszerrel ismerkedhetnek meg a gyerekek és kísérőik a Hangszerek Világa sorozaton. A délelőtti koncertre a belépés díjtalan, de regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen.

A Hangversenyek hárfával című sorozat május 15-én Kertesi Ingrid közreműködésével ének-hárfa koncerttel zárul. Az esti koncertekre jegyek vásárolhatók a Zeneakadémia jegypénztárában és ezen a honlapon, valamint a Festetics Palotában kizárólag 1 órával a koncertek kezdete előtt.

2022. április 24. (vasárnap), 19:30 óra – Festetics Palota
(1088 Budapest, Pollack M. tér 3.)
Vigh Andrea és Farkas Mira kéthárfás estje
C. Franck: Prelúdium, fúga és variációk, op. 18 (Vigh–Farkas)
Glinka: Noktürn, Hasselmans: Forrás (Farkas Mira)
Granados: Danza Española, no 2 – Oriental (Vigh–Farkas)
Saint-Saëns: Fantázia, Durand: Keringő (Vigh Andrea)
Debussy: Kis szvit (Vigh–Farkas)

2022. április 24. (vasárnap), 11 óra – Festetics Palota
MVM Koncertek – A hangszerek világa – A hárfa sokszínűsége
Hárfabemutató koncert gyerekeknek, műsorvezető: Vigh Andrea hárfaművész
(A belépés díjtalan, de regisztrálni kell az mvmkoncertek@gmail.com e-mail-címen!)

Vigh Andrea Liszt- és Prima díjas hárfaművésznő, érdemes művész, 1996 óta tanít a Zeneakadémián, 2013 óta a Zeneakadémia rektora.

Tíz szólólemeze jelent meg, többségében a német Capriccio Kiadó gondozásában. 1993-tól 1996-ig közreműködője a Budapesti Fesztiválzenekar hangversenyeinek. Pódiumra lépett a Salzburgi Ünnepi Játékokon, továbbá a Solti György által vezetett turnén (New York – Carnegie Hall) is. 1994-ben a ZDF „Die Beste” című műsorába kapott meghívást „Hárfaversenyek” című lemezének sikere kapcsán.

1993 óta évente tart szólóestet a Zeneakadémián. 1997-ben Kocsis Zoltán dirigálásával, a Budapesti Fesztiválzenekar kíséretével adott hangversenyt. 2003-ban zenekari szólóestje volt a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, szintén Kocsis Zoltán dirigálása mellett. 2003-ben Vásáry Tamással, 2005-ben Tokody Ilonával, majd Marton Évával koncertezett a Téli Ünnepi Estek keretében. 2006-ban DVD-felvételt készített (Hungaroton) Drahos Béla fuvolaművésszel és a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával.

A walesi, az arles-i, a belgrádi, a gödöllői, a szegedi nemzetközi hárfaverseny zsűrijének tagja. 2010-ben japán turnén vett részt Onczay Csaba gordonkaművésszel. 2012-ben Brüsszelben adott szólóestet, és mesterkurzust tartott a Brüsszeli Zeneakadémián. 2014-ben Szapporóban, a Kitara Hallban szólóestet tartott, 2016-ban Perényi Miklóssal adott hangversenyt. 2016-ban és 2017-ben 3 koncertből álló sorozatán a Liszt Ferenc Kamarazenekarral, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával és a Kelemen Kvartettel koncertezett.

2019-ben a Nemzeti Filharmonikusokkal Lucas Borowitz, a Manchester Cameratával Takács-Nagy Gábor vezényletével, majd a Karácsonyi Koncerten Baráti Kristóffal és Balázs Jánossal adott koncertet a Zeneakadémián. 2020 márciusában Rost Andreával és Kelemen Barnabással adott estet, 2021 májusában Medveczky Ádám dirigálásával Balassa Sándor hárfaversenyét játszotta szintén a Zeneakadémia Nagytermében.

2021. augusztus 15-én az I. Debreceni Ünnepi Játékokon a Kodály Filharmóniával adott hangversenyt, majd augusztus 19-én a Zempléni Fesztiválon adott szóló ill. kamarazenei koncertet. A Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztivál alapítója (1999) és művészeti vezetője.

Farkas Mira Junior Prima-díjas (2014) hárfaművész. Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta hárfa szakon, Devescovi Erzsébet, majd Batta Judit tanítványaként. 2014-ben kitüntetéssel diplomázott a Zeneakadémián, Vigh Andrea osztályában. Kamarazenét Devich Jánostól tanult. Több alkalommal adott szólóestet a Gödöllői Nemzetközi Hárfafesztiválon. Számos külföldi országban, zenekarok szólistájaként hallhatta a közönség, többek között Jeruzsálemben, Tel-Avivban, Katowicében, Szczecinben, Sencsenben, Bécsben.

Hazai zenekarok – Concerto Budapest, Liszt Ferenc Kamarazenekar, Duna Szimfonikusok, Szolnoki Szimfonikus Zenekar – kíséretével is fellépett. Nevéhez fűződik Tan Dun Oscar-díjas zeneszerző Nu Shu c. hárfaversenyének magyarországi ősbemutatója a Müpában, a Concerto Budapest közreműködésével, a szerző vezényletével.

Több versenyen ért el eredményt: 2006-ban a Bartók Béla Kamarazene Verseny harmadik díjasa, 2009-ben az Országos Hárfaversenyen 2. helyezést ért el. 2011-ben a Novi Sad-i Nemzetközi Hárfaverseny döntőse, 2014-ben a Szegedi Nemzetközi Hárfaverseny három különdíját nyerte el.

Részt vett Isabelle Perrin, Renié Yamahata, Xavier de Maistre, Marie-Pierre Langlamet és Maria Graf mesterkurzusain. 2016-ban Fischer Annie előadóművészeti ösztöndíjat kapott. 2017-től a Zeneakadémia művészmenedzsmenti tevékenységet ellátó Karrierirodájának támogatottja. A doktori fokozat megszerzésével párhuzamosan jelenleg a Zeneakadémia kamarazene tanára.

 

Forrás: MVM Koncertek

Kapcsolódó cikkünk

 

 

 

 

Hozzászólások