Hampel Katalin, a Váci utcai elegáns ruhaszalon tulajdonosa éppen 30 évvel ezelőtt kezdte megálmodni vállalkozását. Amikor 1986-ban hozzáfogott gyűjteni és árusítani a régi magyar viseleteket, talán maga sem gondolta még, hogy világszerte híres, magyar hagyományokat ápoló ruhaszalon tulajdonosa lesz 30 év múlva.

 

arc

 

Kedves Kati! Kérlek, tegyünk egy kis időutazást a múltba! Gyermek- és ifjúkorod élményei alapján mi késztetett téged arra, hogy elindítsd ezt a vállalkozást?

Gyermekkoromban tűk, cérnák és szabásminták között nőttem fel, mivel Édesanyám otthon varrt, hogy az 50-es évek nagy szegénységében ő is hozzájáruljon a családi kasszához, hiszen Édesapám mérnökfizetése kevés volt egy 4 fős család eltartásához. A gimnázium utolsó két évében a Toldy gimnáziumban szabás-varrás tagozatra jártam. Akkor készítettem el az első télikabátot, amire nagyon büszke voltam. Ma már nem lennék. Már ezekben az években is tudtam, hogy mindenképpen üzletet szeretnék nyitni, és bár tettem egy kitérőt az idegenforgalomban, amit szintén nagyon szerettem és élveztem, végül 1986-ban sikerült az álmomat megvalósítani.

Mesélj a 30 évvel ezelőtti indulásról, kérlek!

Az első üzleti vállalkozást mindenki kudarcra ítélte. A belvárosban, a Párisi utca 1-ben, egy aládúcolt udvarban nyitottuk az első üzletünket a barátnőmmel. Eredetileg fodrász cég irodája volt. Nagyon kicsi pénzből, sok ötlettel, Nagymamám vitrinjével és szalongarnitúrájával rendeztük be. Jártuk a pécsi vásárt, Ecseri piacot, és gyűjtöttük a szebbnél szebb régi textileket, népi szoknyákat, blúzokat, lajbikat, mellényeket, és mindent, ami szép és régi kézimunka. Abban az időben Magyarországon nem igazán voltak megbecsülve ezek a csodálatos kézműves darabok, amik tükrözték a végtelenül gazdag magyar népművészetet. Ez szinte egyfajta értékmentés volt.

 

hampel09

 

1989-ben költöztetek a Váci utcába, és közben profilváltásra is sor került…

A Váci utcai üzletünkben először régiségeket árultunk, de közben csináltunk egy varrodát is, mivel ezeket a gyönyörű régi darabokat át kellett alakítani, hordhatóvá tenni, hiszen 100 évvel ezelőtt sokkal kisebbek voltak az emberek. A rendszerváltás idején már kezdett kimenni a divatból a népviselet. Akkortájt keresett meg Erdélyből egy bácsi, aki felajánlott 7 pár paszományt eladásra. Ekkor kezdtük el kutatni a magyar nemzeti viseletet, ami nem volt idegen számomra, hiszen az összes ősöm a fényképeken attilában van megörökítve. Sok-sok szerencsés véletlen is segítette a munkánkat. Valahogy híre ment, hogy mi minden szép régi díszmagyart megvásárolunk, így nagyon sok szép eredeti darab került hozzánk, ami ma a gyűjteményem részét képezi.

 

hampel013

 

Mi a koncepciód lényege, és a vállalkozásodnak – az anyagiakon túl – az eszmei célja?

Nagy adománynak tartom az élettől, hogy ilyen csodálatos munkát végezhetek. A szlogenünk: Régi viseleti hagyományok felelevenítése ma hordható, divatos formában. Fontosnak tartom, hogy sosem jelmezszerű ruhát készítsünk, hanem formájában a mai divatnak megfeleljen, de díszítésében autentikus legyen. Ugyanolyan fontos a minőség, kizárólag csak a legjobb minőségű természetes anyagokból dolgozunk, hiszen nálunk egy kabát vagy zakó legalább 40 munkaóra.

 

hampel01

 

Kik és hányan segítik a munkádat? Bizonyára van egy jó csapatod.

A munkatársaimra nagyon büszke vagyok! Van olyan kolléganőm, akivel a nyitás óta, tehát 30 éve dolgozom együtt. De 20 év óta szinte mindenki ott dolgozik. Az üzletben két kolléganőm intézi a rengeteg adminisztrációt, méretvételt, segítenek a bemutatók megszervezésében. A varroda is ott van helyben, így a méretre készült ruhát is ott tudjuk próbálni. Minden kolléganőmről elmondhatom, hogy a szakmáját nagyon szerető, elkötelezett, munkájára igényes, jó ízlésű, egymást segítő kollégák. Egy-egy új modell megszületésénél mindenkinek kikérem a véleményét, és mindenki tud hozzáadni valami ötletet.

 

hampel02

 

Kikből áll a vevőköröd? Vajon sokan megengedhetik maguknak, hogy ilyen gyönyörűséges, egyedi ruhákat viselhessenek?

Szerencsére nem lehet beskatulyázni a vevőkört. Talán úgy lehet megfogalmazni, hogy a magyarságukra büszke, hagyományainkat szerető hölgyek és urak. Persze rengeteg világhírű külföldi vendégünk is van, például Jeremy Irons és Tony Curtis. De említhetem az előző köztársasági elnök feleségét, Shmittné Makray Katalint is, aki minden nyilvános megjelenésén a mi ruhánkat viseli, ezzel is népszerűsítve határon innen és túl a magyar viseletet. Marton Évát, Tokody Ilonát, Miklósa Erikát és még számtalan hírességet is mi öltöztetünk.

Készítettünk két ifjúsági olimpiára és a Kempinsky szállodának is formaruhát. Talán a legnagyobb öröm, amikor ballagásra kérnek a tanárnők ruhát. Akkor érzem a legtöbb reményt a viseleti kultúránk fennmaradására. Mivel ezek a ruhák kézműves termékek, ahol is egy gomb 400-600 öltés, így sajnos kevesebben engedhetik meg maguknak, mint ahányan szeretnék viselni. De mindenkit szívesen segítünk tanáccsal, fotóval, aki saját maga szeretne megvarrni.

 

hampel05

 

Az általatok tervezett és készített ruhák a magyar kultúra és viselet jó hírét viszik a világba. Egyfajta nagykövetek lehettek ezen a téren. Itthon megbecsülik ezt a nemes törekvést?

Ha a díjakra gondolsz, azt is kaptam többet is. De nekem az a legnagyobb megbecsülés, ha valaki bejön hozzánk a szalonba, és megszépülve, boldogan megy el a nálunk vásárolt ruhában. Amikor pedig újra eljön hozzánk, elmeséli, hogy mindenütt megdicsérték -, nekem ez a legnagyobb öröm és megbecsülés.

Véleményed szerint igaz a mondás, hogy „Nem a ruha teszi az embert.”?

Persze, hogy nem a ruha teszi az embert, de nagyon sok mindent elárul az emberről. Nem véletlen, hogy a történelem során számtalan ruharendeletet hozott Mária Terézia vagy II. József, hogy segítse az alsóbb társadalmi osztályok felfelé törekvését. A viselet sokszor a nemzeti ellenállásnak a jelképe is volt. A népviselet jelképek összessége, kifejezi viselője korát, nemét, társadalmi hovatartozását, nemzetiségét rangját, anyagi helyzetet.

 

hampel06

 

Divatbemutatókat, jótékonysági esteket szervezel. Legutóbb a török divatot mutattátok be. Miért éppen a törököt? Kiknek a számára jótékonykodtok?

Számtalan bemutatót rendezünk külföldön és itthon. A külföldi bemutatók fő célja a csodálatos magyar viselet megismertetése, hiszen egy országnak sincs olyan gazdag viselete, mint nekünk, magyaroknak. Amerikától Törökországig szinte végigtapsolják a bemutatókat. Mindig viszünk magunkkal egy nagyon nívós művészt, és nem egy szokványos bemutatót, hanem egy divat show-t rendezünk. A helyi hölgyeket is bevonjuk, akiknek mindig nagy sikerük van. A bemutatókra elvisszük az antik ruhagyűjteményemet is, amely muzeális darabokból áll, így próbáljuk terjeszteni a magyar viseleti kultúrát. A Török Kulturális Központ elhozta a 450 éves Szulejmán-kori viseletek replikáját, ahonnan a zsinóros díszítés ered.

 


Beregszászi Olgával minden évben szervezünk egy jótékonysági estet, melynek egy része bemutató. Ezen az esten ismert hölgyek mutatják be a ruhákat fergeteges sikerrel. Idén több mint 100 ruha volt a bemutatón. A bevételt a kárpátaljai rászorulók kapják, amit Olga személyesen ad át 100 embernek és a különböző szociális intézményeknek. Mindenhová megyünk, ahol segíteni tudunk. Karácsonykor a hajléktalanoknak osztunk ebédet, de segítettünk már kárpátaljai óvodát is. A segítségnyújtás még nagyobb öröm, mint az üzleti siker.

 

hampel012

 

Kik a példaképeid?

A példaképem Tüdős Klára, aki az 1930-as és ’40-es évek divattervezője, és akinek emberséges magatartása sok ember életét mentette meg. Az ő hitvallása, hogy a ruha vagy anyagában, vagy formájában, vagy díszítésében legyen magyaros, de soha se mindháromban egyszerre. Ezt én is így gondolom.

Milyen jövőbeli terveid vannak?

A jövőbeli terveim? Igyekszem már nem nagyon hosszú távra tervezni, hiszen a múlt héten voltam 62 éves. De annyira szeretem a munkámat, hogy amíg élek es tudom csinálni, biztos, hogy nem hagyom abba. Sajnos, a kislányom Amerikában el, így nem tudom neki átadni, de remélem, a sors küld majd valakit, aki folytatni fogja. Ebben az évben a jótékonysági estre tervezek egy kollekciót farmer anyagból, hogy egy kicsit a fiatalok is megszeressék és megismerjék a zsinóros viseletet.

 

hampel03

 

Hol található az üzleted, és hogyan juthatunk információhoz a gyönyörű ruhamodellekről?

Az üzlet Budapest belvárosában, a Váci utca 8. szám alatt található. Mindenkit szeretettel várunk, akit érdekel az 500 eves magyar viselet. Ha nem is szándékozik vásárolni, csak érdekli, vagy tanulni szeretne, az előtt is nyitva áll az üzlet ajtaja. Kolléganőim mindent szívesen megmutatnak. A honlapomon pedig tájékozódni lehet az üzletről és a legújabb modellekről is.

 

felkep

 

Kedves Katika! Nagyon szépen köszönöm az interjút! Kívánom, hogy még sokáig tudd szolgálni a nemzeti kultúrát a magyaros öltözködési hagyományok ápolása által!

 

Weninger Endréné Erzsébet

 

 

Hozzászólások