Hálaadás – A Nemzeti Filharmonikusok karácsonyi koncertje 2021. december 23-án, csütörtökön 19.30-kor a MÜPA-ban. Ha ünnep van, akkor muzsikálunk – és ha ünnepre várunk, akkor is! 

halaadas

Hálaadás

A karácsony, az emberiség legnagyobb ünnepe, amely öt földrész lakói között teremt lelki összhangot, el sem képzelhető zene nélkül. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar koncertjén – amelyen kiváló vokális kvartett és egy nagyszerű orgonaművész lép fel, s amelyet a külföldön élő, jelentős sikereket arató fiatal karmester vezényel – többféle muzsika csendül fel a különlegességtől a repertoárdarabok leghíresebbikéig.

Otto Nicolai neve ma egyet jelent A windsori víg nők című romantikus vígoperával. Az azonban kevésbé ismert, hogy a zeneszerzőt pályája elején főként az egyházzene érdekelte. Így nem csoda, ha most megszólaló, ritkaságnak számító Karácsonyi nyitányában is koráldallamot dolgoz fel.

Nánisi Henrik -Fotó:©Mikel Ponce

Händel B-dúr orgonaversenye csupa fény és derű. Az amerikai Samuel Barber híres  Adagiója, amely eredetileg valójában a szerző vonósnégyesének középső tétele volt, csupa áhítat.

És Beethoven IX. szimfóniája, amely a koncert második részét tölti ki? Ez persze csupa öröm, felelhetnénk, hiszen a mű szólistát és kórust is foglalkoztató fináléja Schiller  Örömódáját zenésíti meg – de ez a forradalmi, újító szellemű alkotás a szabadságvágyról és a szeretetről is szól.

„Embermillók, átölellek!” – mondja a szöveg, így hát a Kilencedik illik a szeretet ünnepéhez is.

Kolonits Klára, Meláth Andrea, Horváth István és Kovács István, valamint a Nemzeti Énekkar közreműködése a szimfóniában magas vokális színvonalat garantál. Tabajdi Ádám orgonajátéka a Händel-versenyműben a virtuozitás és könnyedség perceit ígéri. A hangverseny karmestereként Nánási Henriket, a berlini Komische Oper korábbi főzeneigazgatóját üdvözölhetjük.

  • Otto Nicolai: Karácsonyi nyitány (Weihnachts-Ouvertüre über den Choral „Vom Himmel hoch, da komm ich her”)
  • Georg Friedrich Händel: B-dúr orgonaverseny, op. 4, HWV 294
  • Samuel Barber: Adagio 
  • Ludwig van Beethoven: IX. (d-moll) szimfónia, op. 125

Kolonits Klára szoprán
Meláth Andrea alt
Horváth István tenor
Kovács István basszus
Tabajdi Ádám orgona

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Somos Csaba)
Nemzeti Filharmonikus Zenekar

Vezényel: Nánási Henrik

2021. december 23. 19.30 – MÜPA

Fotók: Berényi Gyula

Forrás: Momentum Mundi

 

Hasonló cikkünk:

A Nemzeti Filharmonikusok szlogenje: Vidd tovább a dallamot!

 

Hozzászólások