A megélt hagyományok sorát folytatjuk…

117_GregSnell-6941-Dorotheenhutte_2_1024x0

Spreewald

Turistaként úgy a legjobb felfedezni a Spreewald egyedülálló tájait, ha csónakkal kényelmesen végigvitetjük magunkat a csatornákon. A spreewaldi csónakok viszont a lakosok közlekedési eszközeként is
nagy szerepet játszanak: még a postás is vízi úton szállítja ki a leveleket.

Hamburgi halpiac

A hamburgi halpiacon sok minden más is kapható a halon kívül: a kofák kihasználják az alkalmat, és hangosan kínálják maradék portékájukat, legyen szó zöldségről, gyümölcsről, húsról, felvágottról vagy halról – egészen addig, amíg a csarnok ki nem űrül és újra van hely a következő heti friss árunak.

BW_Bollenhut_Schwarzwald

Walpurgis-éj

A kelta és a germán népszokások része a boszorkányok fesztiválja, amelyet állítólag a Harz-hegységben, a Brocken csúcson minden évben megrendeznek. Az éjszaka névadója, Walpurga viszont egy jámbor, katolikus apáca volt. Goethe pedig a Faustban irodalmi emlékművet állított a késő tavaszi kísértetjárásnak. Ám az mindegy, hogy keresztény, pogány vagy irodalmi módra – április 30. éjszakáján felhőtlenül áttáncolhatunk a májusba.

Bratwurst

© Deutsche Zentrale für Tourismus e.V. (DZT) / Corey, Mike

 

 

Oktoberfest

A müncheni „Wies’n” 6,3 millió látogatóval a világ legnagyobb fesztiválja: 2014-ben 6,5 millió „Mass” (literes korsó) fogyott el a különösen kellemes Oktoberfest-sörből, emellett pedig több mint 100 ökör és kereken 80 borjú is elfogyasztásra került. A Theresienwiese téren megrendezett két hét alatt a vendégek majd fél millió sült csirkét, több mint 100 ezer pár disznókolbászt és mintegy 80 ezer disznócsülköt ettek meg.

Karnevál

Mindegy, hogy Aachen, Düsseldorf, Köln vagy Bonn – a rajnai karnevál fellegvárainak mind megvan a saját történelme és különleges hagyományai. Közös viszont bennük a középkor óta a különösen vidám és laza módja a bolondos ünneplésnek – amelyet komoly előkészületek előznek meg. Ezért aztán a Jeckek – az aktív karnevalisták – azt szeretnék, ha az UNESCO elismerné immateriális kulturális örökségként a Rajnai karnevált – döntés 2016-ban várható.

 

Kölner Karneval

© Tourismus NRW e.V. / Franke, Oliver

 

Művészet és kézművesség

Piramis az Érchegységből

Az érchegységi faragott portékák karácsonyi hangulatot árasztanak – a piramisok gyakran bibliai figurákkal díszítettek, amelyek körben forognak egy korongon. Hagyományosan a piramis a gyertyák felszálló melege által forgatja a felső kereket. A világ legnagyobb érchegységi piramisa Berlinben található: az egyedi készítésű építmény az Alexanderplatzon 21,63 méteres – a tetején pedig egy toronyétterem trónol, ahol a vendégek  kényelmesen elnézegethetik a tévétorony lábánál vásárolgató tömeget a magasból.

header_Highlight3_Kuckucksuhr_c-TMBW

© TMBW / Düpper

 

Kakukkos óra

A kakukkos óra első írásos emléke nem kapcsolódik a Fekete-erdőhöz. Valószínűleg 1630 körül August szász királyi hercegnek már volt egy ilyen órája. A feketeerdei órások csak mintegy 150 évvel később kezdték el készíteni a jellegzetes hangot adó egyéni órákat. A 19. század közepén vált szokássá a stilizált váltóőr házikó
külső és a toboz alakú inga. A kakukkos óra innentől vált világszerte ismertté tipikus németországi szuvenírként.

2008bt3061_hausmaler_teapot

Meisseni porcelán

A híres szász porcelánt első sorban egy fontoskodó alaknak köszönhetjük: az alkimista Johann Friedrich Böttger azt állította, hogy silány anyagból is képes tiszta aranyat előállítani. Ez az állítása nem hozta meg számára kortársai elismerését, viszont a pénzéhes
hercegek figyelmét felkeltette: Erős Ágost elraboltatta Böttgert, és addig tartotta fogva a meisseni Albrechtvárban, amíg hosszú évek kísérletezései után feltalálta a porcelánt.

ID_688_ZTL-00399_reference

Szórakoztató eszközök

A Waldkircheni műhelyek (Waldkircher Werkstätten) cégtörténete egészen a 18. századig nyúlik vissza: kocsik, később körhinták építése, hullámvasutak és vásári kiállítókocsik voltak a repertoárban. Az eszközök egyre látványosabbak lettek – a Mack-fivérek családi vállalkozása pedig világhírre tett szert. A Németország, Franciaország és Svájc találkozásánál fekvő területen létesített értékesítési és kiállítási helyszín a 70-es évektől kezdve Europa-Park Rust néven az egyik legnagyobb szabadidőparkká nőtte ki magát folyamatosan megújuló tematikus részekkel, látványosságokkal, showműsorokkal és immár öt tematikus hotellel.

„Hagyomány és népszokások”  további információk

Forrás: DZT/Német Idegenforgalmi Hivatal