Az idén is válogathatunk családunkkal együtt a gyereknapi programok sokaságából országszerte. A nemzetközi gyermeknapot a világ számos országában megünneplik az év legkülönbözőbb napjain. Az ünnepet először Törökországban tartották meg 1920. április 23-án. majd később a genfi Gyermekjóléti Konferencián 1925-ben.

Ezt követően az ENSZ közgyűlése 1954-ben javasolta, hogy minden országban tartsák meg az egyetemes gyermeknapot, a Universal Children’s Day-t. A világon szinte mindenhol kiemelt ünnepnek számít, és általában országonként, régiónként más-más időpontra esik. Az ünnep célja, hogy megemlékezzenek a világ gyermekeinek testvériségéről és az egymás közti megértésről, valamint a gyermekek jóléte érdekében kifejtett küzdelemről. Javasolták a kormányoknak, hogy mindenhol olyan napot jelöljenek ki erre a célra, amit megfelelőnek gondolnak.

A fotó a budaörsi Városi Ifjúság Klub tavalyi gyereknapján készült Gyulai Zsuzsanna budaörsi festőművész Budaörsi mesék című könyvbemutatóján.

Gyermeknap 2018

Mindenki volt egyszer rég gyerek,
már oly őszintén nem néznek szemek,
saját játékaidtól féltelek,
az életed útja meredek.

Vidám dallamvilág csendül fel,
már ébred a hajnal új fényekkel,
most álmodtam szerelmes férjemmel,
napsugárból szőtt érzelemmel.

Szilaj delfinen lovagoltunk,
szélvész, őrült szárnyalást sem untunk,
egymás érzéseiről sem tudtunk,
gátlás alól felszabadultunk.

Az életet együtt szerettük,
a kétségeket mind-mind legyőztük,
a jó tanácsokat megszívleltük,
a napi gondot elfeledtük.

Halihó már libben a hinta,
szállj velünk az ékes csillagokba,
a puttó angyalkák körtáncába,
jöjj el velünk a mennyországba.

Újra gyermeki áhítattal,
tekints világodra, éjjel-nappal,
találkozzál égi képmásoddal,
köszöntsd őszinte imádattal.

(Eller Mária, Budaörs, 2018. május 23.)

Magyarországon 1931-től tartjuk a gyermeknapot, bár akkor még gyermekhétnek hívták. Nálunk 1950 óta már csak egy napig tart, és mindig május utolsó vasárnapján ünnepeljük. Minden kedves olvasónknak azt javasoljuk, hogy ezt a napot feltétlenül szenteljék gyermekeik, unokáik, keresztgyermekeik, az ismerős kicsik örömének, az egyik legfontosabb szeretetnyelv kifejezési formájával, az együtt töltött minőségi idővel. Ne a drága ajándékok vásárlásáról szóljon ez a vasárnap, hanem inkább azokról a kellemes kikapcsolódást nyújtó élményekről, melyek akár egy életre szólóak is lehetnek. A sok-sok ingyenes családi program közül nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet, de a lényeg, hogy mindig a gyermekeink igényeihez és kedvéhez igazodjunk ezen a szép napon. 

Amikor tartalommal töltjük meg ezt a szokást, helyes hagyományt, gondoljunk arra, hogy jövőnk záloga az: gyermekeink miképpen élik meg mindennapjaikat, és milyen „lelki útravalót” visznek magukkal a mából a holnapba. Az év többi napján se feledkezzünk meg arról, hogy rohanó világunkban mindig megfelelő figyelmet és időt áldozzunk fiataljainkra, kicsinyeinkre!

Nagy örömünkre városunkban, Budaörsön, a Kőhegyen ezekben a napokban is zajlanak a Budaörsi Passiójátékok 2018. május 19-től június 3-ig. A több száz környékbeli statiszta között, akik tevékenyen részt vesznek a produkcióban, az idén nagyon sok a lelkes, nyíltszívű gyermek, akik jelenlétükkel varázslatos színt visznek az egykor Európa-szerte híres hagyományt felelevenítő produkcióba. Az idei passió egyben Euró Passió is, konferenciához és az előadásokon kívüli más eseménysorozathoz is kapcsolódik.

Európa számos településéről érkeznek a résztvevők az Euró Passió Szövetség többi országából, például Németországból, Ausztriából, Spanyolországból stb. Több mint 10 országból, 40-nél több színjátszó helyről. Korlátozott számban még kaphatók rá jegyek a budaörsi Heimatmuseumban a BNNÖ (Budaörs Német Nemzetiségi Önkormányzata) és a Budaörsi Passió Egyesület szervezésében. Az egyesület honlapján tájékozódhatnak olvasóink a lehetőségről.

A legutóbbi, 2012-es Budaörsi Passió záró meglepetése plusz ráadásként a nemzetközileg elismert budaörsi operaénekesnő, Rost Andrea Ave Maria-ja volt felejthetetlen lenyomatot hagyva a közönség lelkében. Az idén a népes gyermekkórus tündéri hangján zengte be a hegyormokat a város fölött, „Feltámadt Krisztus, vigadjunk!” énekével az előadás végén. A katarzis élménye most sem maradhatott el, e tiszta gyermeki lelkek megindítottak minden szívet. A gyermeknapon mi is forduljunk e hamisítatlan csengettyűszó irányába!

Gyereknapi köszöntő

Gyermek ül az ágon,
Jézus szemét látom,
nagy fiamat várom,
nélküle sem fázom.

Ifjúságunk nézem,
szép világuk féltem,
tiszta lelkük vétlen,
engem hívnak szépen.

Áron, Maja cserfes,
a szívemnek kedves,
játékában lelkes,
társaihoz rendes.

Velük élni m’ért jó,
az emberhez méltó,
nem kell már több béklyó,
ez legyen a végszó.

Passiónkon ifjak,
a nézők meg sírnak
a rosszal elbírnak,
szebb jövőben bíznak.

(Budaörs, 2018. május 27. A budaörsi 2018-as Kőhegyi Euro Passióhoz kapcsolódóan)

 

Eller Mária

 

 

Hozzászólások