Gróf Eszter egy ifjú hölgy, aki hihetetlen szorgalommal és lelkesedéssel képezi magát az olajfestés világában. Két diplomát szerzett, egy nagyvállalatnál dolgozik, s ezek mellett a festés még boldogabbá teszi őt. Nagyon hálás a mentorának, Mészáros Erzsébetnek a segítségéért. 

Kedves Eszter! Hol születtél és mikor? Sok helyszínhez kapcsolódsz életed különböző szakaszaiban, és kíváncsiak vagyunk, hogy sikerült ezt az utat ilyen fiatalon megtenned.

1988. március 11-én születtem Zalaegerszegen. Valóban több helyen jártam életemben, ezek közül az egyik legkedvesebb Brüsszel, 6 évet töltöttem ott.

Kérlek, mesélj a tanulmányaidról! Mikor szereztél diplomát, és mi csábított külföldre?

Édesapám munkájának köszönhetően költöztünk ki két alkalommal 3 éves időszakokra. Az általános iskola 4-5-6. évét egy brüsszeli francia ajkú általános iskolában végeztem. Ott tanultam meg a francia nyelvet is.
4 éves itthon tartózkodást követően 2005-ben újra kiköltöztünk, ekkor azonban nem helyi gimnáziumban tanultam, hanem a Brüsszeli Európai Iskola 1 Magyar Nyelvi Szekciójában. 2007-ben magyar, francia és angol nyelvű érettségit tettem.

A felsőoktatási tanulmányaimat Budapesten folytattam. 2015-ben a Wesley János Lelkészképző Főiskolán diplomáztam, majd 2017-ben az Eötvös Lóránd Tudomány Egyetem Neveléstudomány Mesterszakán végeztem Felsőoktatás pedagógia szakirányon.

Erdei úton

Wesley János Lelkészképző Főiskola – Mikor kerültél kapcsolatba vele, és milyen végzettséged van?

A főiskolával 2012-ben kerültem kapcsolatba. Pedagógia Alapképzési szakon végeztem, mint pedagógus asszisztens. Nagyon megszerettem ezt a területet, így tanulmányaimat neveléstudományi területen folytattam az ELTE-n. Élveztem ezt az 5 évet többek között azért is, mert sok olyan embert ismertem meg, mint Trencsényi László, Halász Gábor és Kovács István Vilmos, akiket mélyen tisztelek.

Mivel foglalkozol nap mint nap? Hol dolgozol?

2 éve egy multicégnél dolgozom nemzetközi légkörben. Francia és angol ügyfelekkel foglalkozom egy fantasztikus csapatban. Nagyon jó érzés bemenni minden nap, hiszen az ember itt érzi, hogy milyen az, amikor a munkatársai egyben a barátai is.

Alkonyat

Mikor kezdtél el érdeklődni a festészet iránt? Ki segített elsajátítani az alapokat? Van mentorod?

Amióta meg tudom fogni a ceruzát, azóta imádok rajzolni, festeni. A tanulmányok mellett azonban kevés időm volt ezzel foglalkozni. 4 éve döntöttem úgy, hogy vásárolok magamnak komolyabb eszközöket, és internetes videók alapján alkotok otthon. 3 éve találkoztam Mészáros Erzsébettel, aki mentorom lett Művészeti Magánoktatás keretében.

Erzsi megerősített abban, hogy a festéssel valóban érdemes komolyabban foglalkoznom. A minőségi eredményhez ugyanis hiányzott a megfelelő technikai tudás. Az órákon így rengeteget tanulunk, megbeszéljük a hibákat, együtt építjük a képeket. Nagyon jó hangulat van, így a fárasztó munkanap után kicsit felfrissülök.

Az első év után az órákkal párhuzamosan otthon újrakezdtem festeni, jobb eszközökkel, tudatosabb módszerrel. Az elkészült képeket pedig visszavittem konzultációra, javításra, hiszen a hibákból is lehet tanulni.

A nagy folyó

Melyik a kedvenc technikád? Most éppen mivel festesz?

Nincs sok tapasztalatom más technikával, így az olajfestészet az abszolút kedvencem. Főleg azért, mert könnyen javítható, és nagyon mutatós munkákat lehet vele létrehozni. Nagyon szeretem a  tájképeket, most éreztem elérkezettnek az időt arra, hogy megtanuljak csendéletet festeni. Az első kép még nincs kész, ugyanakkor már most tudom, hogy sokkal nagyobb precizitást igényel, mint a korábbi képeim.

Van példaképed? Megpróbálod másolni mások képeit, vagy már megtaláltad a saját “hangodat” is?

Tavaszi lombok

A klasszikus festészet iránti érdeklődésre Édesanyám volt nagy hatással, mivel neki nagyon kifinomult szépség iránti érzéke van. A „szakmában” Erzsi az abszolút példaképem és mentorom, hiszen ő lát el tanácsokkal, és az egyéni képeim az Ő festményei alapján készülnek.

A képeit sokszor inkább támpontként használom. Mindegyiken van egy-egy olyan részlet, amit másképp vagy egyáltalán nem teszek fel, ezzel is megpróbálom belevinni a saját ízlésvilágomat, stílusomat. Képeimen inkább hideg színeket használok. Ez nem tudatos, egyszerűen ez a színvilág közelebb áll hozzám. Tanárom is megfigyelte, hogy érdekes módon mindig ilyen árnyalatban interpretálom a nyomatokat a saját képeimen.

Kiknek mutattad meg a képeidet? Részt vettél kiállításon is?

Internetes felületeken tagja vagyok több művészeti csoportnak is. A Contemporary Artists, Fine Artists Csoport szervezésében 3 kiállításon vettem részt a Rátkai Márton klubban:
2018- Ősz és Tél Szépségei
2019 – Tavaszi Tárlat
2019 – 100 festő 100 képe
A képeimet internetes megosztó felületeken szoktam bemutatni.

Milyen terveid vannak a művészet terén? Mit szeretnél elérni?

Szeretném, hogy megismerjék a képeimet, a stílusomat. Szeretnék részt venni kiállításokon. Szeretem látni azt, amikor valaki odasétál a képemhez, megnézi messziről, majd közelebbről. Időről időre keresek versenykiírásokat felnőtt kategóriában. Később, amikor elegendő mennyiségű alkotás összegyűlik, még eladásban is gondolkodom, de ez még a jövő zenéje.

Tópart

A családod támogatja művészi tevékenységedet? Biztatnak, segítenek?

Nagyon fontos szerepük van benne. A legelső professzionális festményemet (Tavaszi lombok) a húgomnak ajándékoztam születésnapjára. Azt a képet nem is szándékozom újrafesteni. Szüleim és a testvérem ösztönöztek arra, hogy menjek el tanárhoz, és természetesen az összes kiállításon ott voltak, amin részt vettem.

A családon kívül vannak olyan ösztönző hatások is, amelyek a megosztások alá fűzött hozzászólásokban jelennek meg. Nem feltétlenül azokra gondolok, amik tetszést fejeznek, hanem az olyanokra, ahol kifejezik, hogy mekkora örömet okoz ilyen képet látni egy borúsabb, szürke időben. Megköszönték nekem, hogy azt a képet megosztottam, és ez nagyon jólesett.

Hogyan fér össze a civil foglalkozásod és a művészeti tevékenységed?

A magánórák tekintetében némi szervezésre van szükség, mivel eltérő időpontokban tudok kijutni Budaörsre. Az otthoni alkotási idő már sokkal könnyebb, hiszen hétvégén rengeteg időm van rá. Összességében a kettő teljesen jól megfér egymással. Szerencsére a Mentorom nagyon rugalmas és végtelenül türelmes.

Itt van a nyár!

Mennyire hódított meg a festészet? Talán már abba sem tudnád hagyni?

BIZTOSAN NEM FOGOM ABBAHAGYNI! 🙂
Amikor leülök az állvány elé, nem is érzem, hogy éhes vagyok vagy szomjas, és négy óra csak úgy elröpül. Nem tudom, hogy meddig és hova fogok vele eljutni. Szeretném a lehetőségeimnek megfelelően a legtöbbet kihozni belőle.

Szeretnék köszönetet mondani budaörsi tanáromnak és mentoromnak, Mészáros Erzsébetnek a sok tanításért, támogatásért, tudásért, türelemért. Nagy értéket ad a kezünkbe!

Kedves Eszter, nagyon sikeres művészi pályafutást kívánunk neked!

 

Weninger Erzsébet

 

 

Hozzászólások