Interjú Barwanietz Melinda Bezerédi grafikusművésszel – Ha megnézünk egy képet, festményt, először a színek, formák világát fedezzük fel. Elgondolkodunk azon, hogy az alkotó mit szeretett volna bemutatni az alkotásán keresztül. Van olyan mű, ami mélyen megérinti lelkünket, és ekkor már felébred bennünk a gondolat: Milyen személyiség, milyen ember lehet? Milyen érzések, milyen hangulat, milyen atmoszféra vette körül, miközben készült a festmény?

barwanietz melinda bezeredi

Barwanietz Melinda Bezerédi képei megadják ezekre a kérdésekre a választ, hiszen barátságos, közvetlen, kedves személyisége átsugárzik a rendkívül szép, finoman elegáns művein keresztül.

Barwanietz Melinda Bezerédi grafikusművész  teljesen új technikát hozott létre. A Magyar Hospice Alapítvány tulajdonában van két grafikai alkotás a művésznő munkáiból. Számos hazai és nemzetközi kiállítása volt. Alkotásai magángyűjtők tulajdonában vannak Magyarországon, Németországban, Amerikában, Svájcban, Angliában, Indiában… A Princess szálloda megnyitása alkalmából felkérték a művésznőt harminc darab grafikai alkotás elkészítésére. 2016-ban elnyerte az Art Contemporain International Award díját a franciaországi Point de Roide- ban.

Kedves Melinda! Szeretettel köszöntelek! Kérlek, mutatkozz be az olvasóknak. Hol születtél? Mi motivált, amikor hivatásul a képzőművészetet választottad?

1956-ban születtem Zalaegerszegen. Hétéves koromban költöztünk Budapestre, ahol általános és gimnáziumi tanulmányaimat végeztem. Már kisiskolás koromban kezdtem rajzolni, nagy érdeklődéssel. Otthon körülvett a sok-sok papír, ceruzák. Édesapám sok tervezői munkát végzett papíron. Nálunk csak grafikai alkotások voltak, festményeket nem vásároltunk. Talán innen van a nagy rajzszeretet, szenvedély.

Milyen tanulmányokat folytattál? Ki volt a legösztönzőbb tanárod?

Érettségi után szerettem volna magasabb szintű képzőiskolába járni, de a múlt rendszer ellenállása miatt nem is álmodhattam, hogy felvesznek. Így csak kétéves rajziskolát végeztem, ahol megtanultam az alapelveket.

Itt, Németországban tanulhattam magasabb, erősebb szintű képzőiskolában, amire nagyon büszke vagyok. Legfőbb alapelv volt a formatervezés papíron, száraz krétával, ceruzával. Festészettel nem foglalkoztunk.

Teljesen új technikát hoztál létre? Kérlek, mesélj erről!

Új technikára ösztönöztek a tanulmányaim alatt. Szigorúan mondva, tanítva, nevelve bennünket arra, hogy ne azzal a technikával tervezzünk, dolgozzunk, amit alapelvként tanultunk. Próbáljunk belőle új technikát fejleszteni, így érhetjük el sikeresen a célunkat. Három évig kísérleteztünk, miközben igen sok papírt elpazaroltunk. A „hirtelen-lendületes” krétaforgatás munkafolyamatom közben a tanár megtiltotta a javítást, radírozást, hogy a papír tiszta maradjon, minden nyoma nélkül.

Jelképesen látni kell azt a sikeres formalendületet minden irányban fókuszálva, perspektivikusan. Sokszor emblematikus összhangban, légies, minimalista alkotások jönnek létre, ami a „véletlennek” a csodája is lehet. Általában hideg színekkel dolgozom, kerülöm a meleg, őszies színeket, mert csak hideg színekkel lehet elegáns képet és térterületet tágítani, ami fontos a mai modern lakásokban.

(A minimalizmus (vagy minimal art) több modern művészeti irányzat (zenei, építészeti, formatervezési, egyéb) összefoglaló neve. Mindegyik művészeti ág közös jellemzője, hogy az alkotók a lehető legkevesebb eszköz- és anyaghasználattal igyekeznek műalkotásaikat létrehozni. A formák és a színek letisztultak, egyszerűek, amiből a stílusirányzat neve is ered.)

Képeid hangulata, tónusai szinte allegorikusak a néző számára. Milyen érzéseket, gondolatokat közvetítesz a közönség felé?

Ha krétát veszek a kezembe, előttem a tiszta, fehér grafikai papír, intuícióval, mély kíváncsisággal lendül a kezem azzal a konkrét gondolattal: Most vajon milyen forma jön létre? Sikerül vagy nem sikerül? Mindig igen nagy kihívás ez nekem.

Számos kiállítás kezdeményezője és szervezője voltál. Melyik volt a legemlékezetesebb számodra és miért?

A HELLO, BUDAPEST! kiállítás 2019-ben. Magyar és külföldi alkotóknak szerveztem azzal a céllal, hogy Magyarország ismerkedjen külföldi alkotókkal, és a külföldi alkotók Magyarországgal. Éveim során, külföldi útjaim által sok-sok külföldi alkotóval találkoztam, akik még nem jártak Magyarországon. Hozzám fordultak, azzal a kéréssel, hogy egy kiállítás céljával szeretnék Magyarországot megismerni, és magyar alkotókkal kapcsolatba kerülni. Örömmel és büszkén teljesítettem a kívánságukat. Boldogan, pozitív érzésekkel tértek vissza a külföldi alkotók a hazájukba. Sajnos tapasztalom, hogy Magyarország kapuja még nem nyílt meg teljesen. A magyar alkotóknak szeretnék segíteni, hogy lehetőségük legyen külföldi alkotókkal kapcsolatba lépni.

barwanietz melinda bezeredi

2016-ban elnyerted az Art Contemporain International Award díjat. Kik nyerhetik ezt el, és milyen szempontok alapján ítélik oda a díjat?

Életemnek a legnagyobb csodája! Álmomban sem mertem volna remélni, mert Franciaországban volt, és Franciaország soha nem adott díjat Németországnak, vagy Németországban élő alkotónak. Húsz alkotó közül nyertem el. Szakemberek zsűriztek, a még ismeretlen, nem látott technikám nagy figyelmet keltett bennük.

Kezdő, amatőr festőknek milyen tanácsot adnál tevékenységük kibontakoztatásához?

Sok-sok gyakorlás, türelem, és fejlesszen saját egyéni technikát! Kerülje a „tömeg” koncepciót, ami a legfontosabb.

barwanietz melinda

Színek és formák a művészetben – Győr – 2018. szept. 11. – BEZERÉDJ-KASTÉLY
Csoportos képzőművészeti kiállítás, kezdeményezője és szervezője: Bezerédy Melinda és F. Csapó Irén

Jelenleg milyen képen dolgozol? A közönség legközelebb hol láthatja az alkotásaidat?

Itt Németországban több felkérésre dolgozom. Budapest, Győr, Bécs, Svájc, Portugália hívott az idei kiállításokra, amire most készülök.

Pár szóval beszélnél a családodról? Mit szeretsz még csinálni a festésen kívül?

Németországba jöttem férjhez egy német származású repülőmérnökhöz. 1977-ben itt született a kislányom. Mannheimban és itt, Heppenheim városában élünk, közel Frankfurthoz. Saját házunk van, körülötte nagy kert sok levendulával. Abból készítem a „csoda kozmetikai” krémeimet huszonöt éve már. Nekem ez a legnagyobb hobbim, a kísérletezés. Mindig újabb recepteken dolgozom, szeretek új dolgokat kutatni. Kíváncsi természetű vagyok már iskolás korom óta. A rajz mellett a kedvenc tantárgyaim a kémia és a biológia voltak. Örökmozgó gyerek voltam és vagyok. Nagyon szeretem az operákat is, ez is nagy szenvedélyem. Sokszor operahallgatás közben alkotok, mélyebbre visz a gondolatokban.

Köszönöm szépen a beszélgetést. További sok sikert kívánok!

 

 

Minden művész saját lelkébe mártja ecsetét, és saját szívét viszi a vászonra. – Henry Ward Beecher –

 

Lakatos Ilona

Kapcsolódó cikkünk:

UGRAY ZSUZSA grafikusművész TÁJ-TÉR-KÉP című kiállítása

 

 

Hozzászólások