Gottardo 2016 – A majdnem 17 évig épült, 57 kilométeres svájci Gotthárd Bázisalagút idei, június 1-jei átadását követően most Budapesten is megismerhető az alagút építésének története.

 

Gotthard_011

Fotó: Illés András (MMKM) © AlpTransit Gotthard Ltd.

 

A Svájci Nagykövetség szervezésében megvalósuló kiállítás a világ leghosszabb vasúti alagútjának történelmi, gazdasági és technológiai vonatkozásaiba vezeti be a látogatót. Egyszerre informatív és szórakoztató módon érzékelteti e vívmány nagyszerűségét és jelentőségét.

A Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben megrendezett kiállítás bemutatja az építkezéssel kapcsolatos legfontosabb ismereteket, a különböző technológiai kihívásokra adott mérnöki megoldásokat, és elgondolkodtat, hogyan segíti az alagút saját mobilitásunkat. A fotókkal illusztrált kiállítás része egy modellvasút is.

Gotthard4

Fotó: Illés András (MMKM) © AlpTransit Gotthard Ltd.

A tárlatból számos érdekesség kiderül, többek között az is, hogy az építésnél 28,2 millió tonna sziklát termeltek ki, és hogy ennek egy jelentős részét beton formájában visszaépítették a hegybe. Megtudhatjuk még, hogy a Gotthárd Bázisalagút nem csupán a valaha épült leghosszabb, de egyben a világ legmélyebb vasúti alagútja is.

Az Alpokon átvezető vasútvonal a svájciak precizitását, vállalkozói, innovációs készségét és a vasút megbízhatóságát jelképezi. Egyúttal kiemelkedő mérnöki teljesítmény és jelentős hozzájárulás az európai közösségi közlekedés jövőjéhez. Csaknem 2600, számos országból érkezett szakember adta tudását ehhez az úttörő projekthez. 2016 végén az alagutat megnyitják a menetrendszerű személyközlekedés számára. Ezután az utazási idő Svájc német- és olaszajkú területei között jelentősen lecsökken, ami az északi Németországot és a déli Olaszországot is közelebb hozza egymáshoz.

A Gottardo 2016 kiállítás 2016. július 14. és szeptember 28. között látható a Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményben (1027 Budapest, Bem József u. 20.).

Nyitva tartás: kedd – szombat: 10.00 –16.00

Forrás: Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum

 

 

 

Hozzászólások