Friss irodalommal érkezett az ősz! – Szeptemberben alaposan átrendeződött a Bookline sikerlistája az előző hónapokhoz képest. Az ősz beköszöntével több új szépirodalmi alkotás került fel a legkeresettebb könyvek listájára, de az élettörténetek és gyerekkönyvek iránt is nagy volt az érdeklődés. A sikerlista első helyét Ken Follett új regénye szerezte meg, amit Orvos-Tóth Noémi bestsellere követ. A lista harmadik helyére ezúttal Elena Ferrante legújabb könyve került.

Az Egy új korszak hajnala Ken Follett legsikeresebb regénysorozatának, a Kingsbridge-trilógiának előzményeit mutatja be. A regény főszereplőinek életén keresztül megismerjük az 1000 körüli Anglia kegyetlen társadalmát, ahol a király megpróbál érvényt szerezni a jognak és a törvényességnek.
Továbbra is az élmezőnyben van Orvos-Tóth Noémi pszichológiai írása. Az Örökölt sors lapjain esettanulmányokon keresztül nemcsak a magunkban hordozott családi frusztrációkat ismerhetjük meg, de azok elengedéséhez is segítséget kapunk.
Elena Ferrante tavaly jelentkezett új könyvvel, melyet végre magyarul is olvashatnak a Nápolyi regények szerzőjének rajongói. A felnőttek hazug élete című regényben egy kamaszlány életét ismerjük meg, aki éppen rálép a felnőttséghez vezető útra, miközben meg kell küzdenie a kamaszkor nehézségeinek sokaságával.

Rengeteg új megjelenésű szépirodalmi könyvet forgattunk a kezünkben az ősz első hónapjában.

Köztük volt Jászberényi Sándor A varjúkirály című novelláskötete, amiben olvashatunk halálról és születésről, barátságról és elengedésről, a házasság magányáról, a magát megbosszuló gyermekkorról. A Libri irodalmi díjas író történetei a már megszokott szikár stílusban íródtak, és ezúttal nem a közel-keleti harcok sűrűjében játszódnak, de betekintést nyújtanak az ellentmondásokkal teli emberi lélekbe.

Nem sokkal járványnaplója megjelenése után ismét új könyvvel jelentkezik a kortárs magyar irodalom egyik legnépszerűbb írója. Háy János A cégvezető című regényében szembesülünk napjaink kimondott vagy éppen kimondatlan gondjaival, nehézségeivel, amelyek mindannyiunkat érintenek.

Vámos Miklós ezúttal Budapest egyik legvarázslatosabb épületének történetét írta meg: Dunapest című könyvében a Pozsonyi út 38-40-es szám alatt található ház lakóinak múltját és jelenét ismerjük meg a valóság és a fikció határán egyensúlyozva.

Gurubi Ágnes első regényének, a Szív utcának lapjain bebizonyosodik, hogy senki sem múlt nélkül születik, és bár könnyű azt gondolnunk, hogy történetünk születésünkkor kezdődik, valójában az életünk soha nem lehet független szüleink és őseink életétől.

A különleges élettörténetek mindig is foglalkoztatták az embereket. Ezért sem meglepő, hogy a ritkán nyilatkozó Rubik Ernő első könyve egyből felkerült a Bookline sikerlistájára. A mi kockánk című könyvében a Rubik-kocka történetét meséli el a világhírű feltaláló, akinek különleges találmánya a 20. század második felének egyik legsikeresebb hungarikumává vált.

Petőfi Sándor özvegyének, Szendrey Júliának a naplójából nemcsak a híres költőfeleség életét, de Petőfi Sándor tragikus halálának körülményeit is jobban megismerhetjük. A Szendrey Júlia élete, naplója, levelei és halálos ágyán tett vallomása című könyv nem egy romantikus hős bálványozása, hanem Szendrey Júlia igazságának lenyomata.

Friss irodalommal érkezett az ősz! – A szülők szeptemberben is remek gyerekkönyvek közül válogathattak.

Ilyen Dan Brown új könyve is. A Da Vinci-kód szerzőjének első gyerekkönyvében a szereplők nem titkos társaságok rejtélyei után nyomoznak, hanem egy zenész társaság kalandjait meséli el. A Vad szimfónia látványos történetét a magyar tervezőgrafikus, Susan Batori illusztrációi teszik még varázslatosabbá.

Dániel András Kuflik és az elveszett folt című könyvében Zödön egy tavaszi reggelen épp lehajol a kedvenc virágjáért, amikor egyszer csak kiszakad a nadrágja. Erre társaival elindulnak, hogy foltravalót keressenek valahol az elhagyatott réten.

A gyereknevelési és mesekönyvek iránti folyamatos érdeklődést látva indította el 2014-ben a Bookline a programját, melynek fő célja a szülők könyvválasztásának megkönnyítése. A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő alkotást.

Idén októberben a program szakmai és gyerekzsűrije is az Anne Frank naplója című könyvet választotta. A szakmai csapat részéről Gyurkó Szilvia, gyermekjogi szakértő így nyilatkozott a könyvről: „Anne-nak nem lett volna szabad meghalnia, és a naplóját a gyerekeinek, meg az unokáinak kellene olvasnia, nem nekünk. Nekünk Anne újabb könyveit kellene megvásárolnunk, amiket ugyanolyan tisztánlátással, keresetlen őszinteséggel és okosan írt volna meg, mint a naplóját.”

Szívünk rajta 2020. október – Szívünk rajta matricát kapott könyvek listája:

Anne Frank:  Anne Frank naplója
Naomi Jones – James Jones:  Itt a helyed

Boldizsár Ildikó:  A fiú, aki Varjúvárról álmodott
Czernák Eszter:  Kedves Apu!
Péczely Dóra:  Lehetnék bárki

Bookline nyomtatott könyv Top 50 lista első 10 helyén:

Ken Follett:  Egy új korszak hajnala
Orvos-Tóth Noémi:  Örökölt sors
Elena Ferrante:  A felnőttek hazug élete
Andrzej Sapkowski Vaják VI. – The Witcher – Fecske-torony
Rubik Ernő:  A mi kockánk
Edith Eva Eger:  A döntés
Rotraut Susanne Berner:  Őszi böngésző
Földvári András:  Elmentem világgá!
Bartos Erika:  Bogyó és Babóca – Hónapok meséi
Almási Kitti:  Ki vagy Te?

Bookline e-könyv Top 10 lista:

Orvos-Tóth Noémi:  Örökölt sors
Marilynne Robinson:  Háztartás
Fredrik Backman:  Hétköznapi szorongások
Elena Ferrante:  A felnőttek hazug élete
Stefan Ahnhem:  A kockavető
Gurubi Ágnes:  Szív utca
Vi Keeland:  A viszony
Delia Owens:  Ahol a folyami rákok énekelnek
Vámos Miklós:  Dunapest
Camilla Läckberg:  Ezüstszárnyak

Bookline

 

 

Hozzászólások