A műtrágyák legfontosabb célja, hogy fokozzák a megfelelően fejlett növényi részek felépítéséhez nélkülözhetetlen helyi tápanyagellátást. A műtrágyázás  jótékony hatásai

a mutragyazas

A műtrágyák típusai

A műtrágyáknak számos fajtája van. Vannak kimondottan speciális keverékek speciális molekulákkal, amelyeket kifejezetten egy-egy adott növénycsoport igényeihez fejlesztettek ki. Az egyszerűbb és az esetek jelentős részében a komplexebb keverékek is tartalmaznak nitrogént (N), valamint foszfort (P). Népszerűek még azok a keverékek is, amelyekben még kálium (K) is található. De természetesen vannak olyan kiszerelések, amelyekben a fentiek nem, de egyéb fontos ásványi anyagok (például kén, bór, kalcium, stb.) megtalálhatóak.

A választék roppant széles, mindig a növénynek és a termesztési célnak legmegfelelőbbet kell kiválasztani, azonban azt sem szabad elfelejteni, hogy a talaj adottságait is figyelembe kell venni.

A vetéssel együtt kihordható műtrágyák

Egy megfelelő műtrágya-kombinációval (például olyannal, amiben van nitrogén, foszfor, cink és rizodyne) el lehet érni, hogy a kukorica kezdeti növekedése felgyorsuljon. Akár azt is lehetne mondani, hogy jól megválasztott műtrágya hatására robbanásszerű korai növekedésre is képes lehet.

Ehhez azonban nem csak a megfelelő tápelemekre van szükség, hanem arra is, hogy a műtrágya kiválóan oldódjon, a makroelemek azonnal hasznosuljanak. A jól oldódáshoz az kell, hogy a mikroelemek megfelelő formában legyenek meg a keverékben.

A növény kezdeti növekedését segítő műtrágyákat az esetek jelentős részében ki lehet juttatni a vetéssel egyszerre a vetőgépre szerelt mikrogranulátumszóró adapter segítségével, így közvetlenül a mag közelébe kerül. Amennyiben szükséges, akkor még talajfertőtlenítő szerekkel is keverhetőek.

Amennyiben éppen olyan műtrágyát keresel, amit vetéssel együtt lehet kiszórni, akkor mindenképpen érdemes szétnézned a Primag weboldalán.

A műtrágyák hatása a lipid cukorra

A nitrogént, foszfort, ként és cinket tartalmazó műtrágyák hatására a növények hatékonyabban tudják hasznosítani, valamint beépíteni a kalciumot és a foszfort. Ennek hatására a gyökér nagyobb tömeget tud elérni a fejlődés korai szakaszában. Bizonyos típusokban a különböző ásványi anyagok arányai kifejezetten úgy vannak kialakítva, hogy egy bizonyos célt szolgáljanak. Például fokozzák a fotoszintézist, aminek köszönhetően nagyobb mennyiségben tud előállítani a növény lipid cukrot.

A lipid cukor azért fontos, mert a növény azt használja fel a regenerációban. Ezt a bizonyos lipid cukrot a növény a gyökérben tárolja, és mivel megnő az előállított mennyisége, ezért a gyökértömeg is növekszik. A megnövelt mennyiség hatására a kedvezőtlen körülmények miatt megkövetelt regenerációhoz több energiát tud felhasználni a növény. Egy ilyen keverék univerzálisan felhasználható.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások