A hőszigetelő anyagok gondos kiválasztása, illetve rendeltetésszerű használata kulcsfontosságú annak érdekében, hogy az épület hőveszteségét a minimumhoz közel tudjuk tartani. Persze nem mindegy, hogy melyik matériát mire alkalmazzuk. A cikkben pontosan ezért mutatjuk be a legjobb hőszigetelő anyagokat, külön kitérve azok tulajdonságaira, illetve javasolt felhasználására.

hoszigetelo anyagok

Az egyes anyagok hőszigetelő képességéről így lehet megbizonyosodni

Alapesetben minden anyag rendelkezik hőszigetelő tulajdonsággal. Persze egyáltalán nem mindegy, hogy ennek a mértéke mennyire magas. Léteznek ugyanis olyan matériák, amelyek kifejezetten hatékonyan alkalmazhatók hőszigetelésként.

Amennyiben számszerű értékkel szeretnénk meghatározni egy adott anyag hőszigetelő képességét, arra az úgynevezett hővezetési tényezőt szokás alkalmazni mértékegységként. Ennek a jele egyébként λ.

A hővezetési tényezőhöz kapcsolódó származtatott mértékegység a W/mK. Viszonyításképpen minél kisebb érték mutatható fel a hővezetési tényező kapcsán, a szóban forgó matéria annál jobb hőszigetelőnek számít.

Ezeket az anyagokat szokás leginkább hőszigetelésre alkalmazni

Gyakran alkalmazott megoldásnak számít az expandált polisztirol, aminek a celláiba zárják be a levegőt, amikor az anyagot legyártják. A népszerűsége annak is betudható, hogy a legolcsóbb homlokzati hőszigetelő anyagnak számít.

Szintén sokszor használnak hőszigetelésre kőzetgyapotot és üveggyapotot, amelyek a rostokon megkötött levegő segítségével szigetelnek. Ezek a szálas hőszigetelők nagyszerű légáteresztő képességgel bírnak, miközben a hangszigetelő képességük szintén kiváló, és tűzállónak is számítanak.

Az üveggyapot egyébként a leginkább keresett változat a szálas hőszigetelő anyagok között. Mivel alacsony az önsúlya, ezért nemcsak könnyű vele bánni, hanem a szigetelésre váró felületet sem terheli meg. Nem véletlen, hogy a tetőtéri szigetelés tartós kivitelezéséhez előszeretettel szokták alkalmazni.

Egyéb anyagok, amelyek alkalmasak a hőszigetelésre

Fontos kiemelni az extrudált polisztirol, vagy más néven XPS hasznosságát is. Zárt cellás anyagnak számít, aminek kifejezetten alacsony a vízfelvevő képessége. Tökéletesen adja magát tehát, hogy a víznek leginkább kitett helyeken szokás bevetni, vagyis a lábazaton, a fordított rétegrendű lapostetőn, illetve zöldtetőn.

Szintén kedvelt opciónak számít a poliuretán hab. Az esetében gyakorlatilag két folyékony komponens reakciója következtében kialakuló műanyag habról beszélhetünk. Az építőipar egyes területein népszerű választásnak minősül.

Gyakorta szokás alkalmazni példának okáért, mint a szendvicspanelek hőszigetelő rétege. De szintén remekül hasznosul a nyílászáró tokok illesztése kapcsán, vagy pedig magában az ablakszárnyban is.

 

SZPONZORÁLT TARTALOM

 

Hozzászólások