Ahogy nyitása óta minden évben, augusztus utolsó hétvégéjén idén is a swing veszi át a főszerepet a Müpában. Augusztus 28-án, a New Orleans Swing nyitónapján az ország egyik legkeresettebb szinkronhangja, Náray Erika az általa írt dalszövegekkel énekel világslágereket magyarul. Másnap Szűcs Gabi és zenekara Amy Winehouse legismertebb dalait swing-átiratban adja elő, míg a zárókoncerten a Bohém Ragtime Bandhez az amerikai jazzszíntér ünnepelt énekesnője, Catherine Russell csatlakozik.

naray_erika

Náray Erika (Fotó: Rózsa Erika)

 

Náray Erikát legtöbben prózai- és musicalszínésznőként, valamint szinkronhangként ismerik, pedig a Színművészeti Egyetem prózai osztálya után a Zeneakadémia jazztanszakán énekesnőként is diplomát szerzett. Első lemeze 2006-ban „Azt súgta a szél” címmel jelent meg, ezt öt évvel később a személyes hangvételű „Női dolgok” követte. Augusztus 28-i koncertje a „Magyar hangja: Náray Erika” címet kapta. Az elnevezéssel nemcsak a szinkronszerepek sorára kívántak utalni, hanem arra is, hogy az elhangzó világslágerek egytől-egyig az énekesnő által írt magyar dalszöveggel szólalnak meg egy nyolctagú big band kíséretében.

szucs_gabi

Szűcs Gabi

 

A legendás brit énekesnő, Amy Winehouse jazzelőadóként is rendkívüli hatású volt. Bár életében mindössze két nagylemeze jelent meg, művészete számos énekesnőt megihletett. Közéjük tartozik a Cotton Club Singers egykori tagja, Szűcs Gabi is, aki zenekarával augusztus 29-én Amy legismertebb slágereit swing-átiratban szólaltatja meg a Müpában. Az est repertoárja már nagylemezen is megjelent, és néhány nagy sikerű koncerten is bemutatkozott. Ez alkalommal azonban a Swinging Amynek különleges csavart ad a vendégművész személye, aki nem más, mint Little G Weevil, az Amerikában élő magyar blues-énekes és gitáros.

Catherine Russell 2011 photo © Stefan Falke

A New Orleans Swing zárónapján a Bohém Ragtime Jazz Bandhez David Bowie, Cyndi Lauper és Paul Simon egykori vokalistája, Catherine Russell csatlakozik. Az amerikai énekesnő egyenesen kapcsolódik a New Orleans-i hagyományhoz. Apja, Luis Russell ugyanis Armstrong együttesének volt zenei vezetője, édesanyja pedig egy női zenekar, az International Sweethearts of Rhythm tagjaként lett ismert. Catherine pályáját vokalistaként kezdte, 2004 óta koncentrál szólista pályájára. Egy tavalyi összesítés szerint a második legsikeresebb jazzénekesnő volt az online eladások adatai alapján. A Bohém Ragtime Jazz Banddel 2013-ban már játszott közösen, akkor még magyarul is énekelt, lenyűgöző sikert aratva ezzel nemcsak a közönség, de a zenésztársak körében is.

New Orleans Swing 2015

“Magyar Hangja: Náray Erika”
2015. augusztus 28., Fesztivál Színház

Szűcs Gabi és zenekara: Swinging Amy
2015. augusztus 29., Fesztivál Színház
Vendég: Little G Weevil – gitár, ének

Bohém Ragtime Jazz Band & Catherine Russell
2015. augusztus 30., Fesztivál Színház

További információ a Müpa honlapján található

Forrás: Müpa Kommunikáció

Hozzászólások