Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás? Bár sztereotípiák, mégis már egészen korán elválasztjuk egymástól a lányos és a fiús dolgokat. Tudjuk, hogy a kisfiúk igazi örökmozgó csibészek, míg a kislányok érzékenyebbek, és inkább csöndben babáznak, mint csintalankodnak. De vajon azt is ilyen egyszerű eldönteni, hogy inkább fiús vagy lányos anyukák leszünk-e, és van-e egyáltalán a nevelésre vonatkozó nemekbeli különbség? Vida Ági gyermekpszichológus osztotta meg velünk szakvéleményét a témában.

fius kontra lanyos anyukak

 

Nemek és egyéniségek

Ahogy azt a szakember rögtön tisztába teszi: be kell látnunk, hogy a gyermeknevelés a nemek esetében nem szimplán fekete vagy fehér.

“Mindegy, hogy fiú- vagy lánygyermekünk születik, mindegyik nem nevelése sok-sok kihívást rejt magában. Ám fontos, hogy ne a gyermekünk neme határozza meg, hogyan neveljük őt. Inkább az egyéniségét és személyiségét, vagyis őt magát ismerjük meg a maga érdeklődési köreivel, igényeivel együtt, és eszerint neveljük!” – emeli ki Vida Ági.

Érzékeny lelkületű kislányok

Úgy tartják, hogy a lányos anyukák általában többet lelkiznek és beszélgetnek. Hiszen egy lánygyermek felnevelése során sokszor nagyobb hangsúlyt érdemes fektetnünk az érzelmekre, mivel a csajok legtöbb esetben érzékenyebbek, mint a fiúk. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy sokkal több ruhát, kiegészítőt kell majd vásárolnunk. A lányok életében ugyanis az öltözködés és a megjelenés az önkifejezés fontos része. Persze, nekik is le kell vezetniük a felesleges energiáikat, ezt az ő esetükben akár kézműves tevékenységekkel is megtehetjük.

Hogyan lehet lekötni a kisfiúkat?

fius kontra lanyos anyukak

A fiús anyukáknak sokszor nagyobb hangsúlyt kell fektetniük a gyermekük energiáinak lekötésére. A srácok általában nagyobb mozgásigénnyel rendelkeznek, és gyakran vakmerőségig terjed a kíváncsiságuk, így az anyukáknak bizony résen kell lenniük. Szerencsére őket is ugyanolyan könnyű lekötni, mint a lányokat. Náluk a sport és az építéshez köthető foglalatosságok lehetnek a biztos befutók. Egy kisfiús családnak sem szabad azonban elfelejteni, hogy a gyermekük is igényli a nagy beszélgetéseket, a sok szeretgetést, ölelést és simogatást.

Mint azt a szakember javasolja, nagyon fontos, hogy a gyermekünk figyelmét az igényei szerint kössük le.

„Egy lány is lehet aktív, sokat mozgó, kisautókkal játszó, műszaki érdeklődésű és egy fiúnak is lehetnek babái vagy éppen érdekelhetik a kreatív tevékenységek, és lehet az átlagnál érzékenyebb.

A kisfiúk nevelésében különösen fontos, hogy beszélgessünk velük érzelmekről, fejlesszük az érzelmi intelligenciájukat. Így erősebb önismeretre tesznek szert, és jobb kapcsolataik lesznek.

A lányok nevelése során pedig arra ügyeljünk, hogy ne törjük le érdeklődésüket a “fiús” tevékenységek iránt. Engedjük őket kibontakozni a racionalitást, műszaki érzéket igénylő területeken is” – emeli ki a gyermekpszichológus.

Nevelési készségek

Egy biztos, hogy a fiúk és a lányok nevelése egészen más készségeket igényel és fejleszt ki bennünk, más feladatokkal lát el minket.

Ezeknek a megtanulására azonban bőven van időnk! Amíg pedig a gyermekünk kicsi, akár fiú, akár lány, ugyanolyan rugdalózót, kifogót, cumisüveget vagy éppen rágókát veszünk neki, és ugyanúgy a Sudocremmel ápoljuk a popsiját. A neheze csak ezután jön!

Ne aggódjunk akkor sem, ha nem tudjuk egyből eldönteni, hogy vajon melyik csoportba tartozunk, hiszen vannak vagány, sportos lányos anyukák és finom lelkű fiús mamák is. A legfontosabb az, hogy nemtől és életkortól függetlenül mindig igazodjunk a gyermekünk egyedi igényeihez.

Forrás: Red Lemon Media

 

A Montázsmagazin egy korábbi cikkét a témában  itt találja.

 

 

Hozzászólások