..A barátság igazi dicsősége nem az egymás felé kinyújtott kéz, nem a kedves mosoly, nem is a társaság öröme, hanem a lelki-szellemi megvilágosodás, amelyben részed lehet, amikor rádöbbensz, hogy egy embertársad hisz és bízik benned!” (Ralph Waldo Emerson)

Annával már jó pár éve ismerjük egymást. Egy törökországi nyaraláson mindketten meghívott vendégként vettünk részt egy húszfős kecskeméti csoporttal. Barátság lett a vége. Mindketten üzletasszonyok voltunk, így volt közös témánk, és a versírás még jobban összekapcsolt minket. Bár ő a fiók mélyén tartotta írásait, és csak unszolásomra vette elő őket.

szakallas08

Annám, kérlek, mesélj magadról, szüleidről, gyermekkorodról és ifjúságodról!

1950. november 20-án láttam meg a napvilágot egy Békés megyei kis községben, Kaszaperen egyszerű emberek első gyermekeként. Édesapám több szakmával rendelkezett –melyek mind különbözőek voltak: hentes és mészárosként végzett még ifjan, de később az építőipar felé orientálódott, kőfaragó és helyező szakmunkáskánt dolgozott. Kecskeméttől Moszkváig, a KGST palota csodálatos épületegyüttesén is. Édesanyám varrónő volt és természetesen Ő fogta össze a családot.

Egy húgom született, Ő sajnos hosszú betegség után, 50 évesen elhalálozott. Így lettem én a leánya és a fia pót-anyukája. Ugyancsak pót-anyukája lettem férjem előző házasságából született három lányának is. Nekem előző kapcsolatomból 1971-ben egy fiúgyermekem született, Tamás.

szakallas1

Hároméves koromban a cicámmal

Milyen végzettséged van? Milyen munkakörben dolgoztál? Hogyan kerültél Kecskemétre?

Az építőiparban dolgoztam, vállalkozási vezető és árszakértő voltam műszaki végzettséggel. Kecskemét előtt Szegeden a KÉSZ Kft-nél dolgoztunk együtt pár baráttal, és úgy döntöttünk: nem dolgozunk másnak, amikor lehetőség van saját céget alapítani és saját magunk hasznára dolgozni. Így is tettünk. 1992-ben megalakítottuk a BAUSTAR Kft-t, Kecskeméten pedig adottak voltak a körülmények, hogy megkezdhessük működésünket. Bár már nem dolgozunk, és sajnos a cég sem él, de mi itt ragadtunk, és boldogan élünk e kedves városban, ahol sok jó barátot találtunk.

Úgy tudom, hogy ma már nyugdíjas vagy, de még mindig van egy vállalkozásod. Mondj erről is egy pár szót!

Igen, nyugdíjas vagyok, és valóban van egy kis cégem, a FERANA Kft, mely pár fővel működik. Sajnos, manapság az építőipar sem a régi, a munka bizonytalan, és az is, hogy fizetnek-e a végén, még inkább bizonytalan. Előző cégeimben is ez okozta a cég végét.

szakallas3

Tamás fiam és Bíbor unokám

Van egy fiad és egy csodálatos unokád. Az előző kapcsolatod nem sikerült. Már régóta ismét házasságban élsz.

Jelenlegi férjemmel 23 éve élünk együtt. Valóban van egy fiam és egy csodálatos Bíbor unokám, aki 7 éves. Imádja hallgatni a verseimet, és már bejelentette nekem, hogy Ő is költő akar lenni. Lesz utánpótlás! Bár a napokban azt mondta nekem, hogy Ő már lovász lesz, mert imádja a lovakat és egy bácsinál segít gondozni őket. Férjemnek három lány van, én vagyok a pótmamájuk, és van egy 17 éves nagylány unoka, Marian. Neki februárban születik kistestvére a Bahamákon. No, és van egy közel 4 éves Nadia nevű kislány a legidősebb leánynál, ők fél éve költöztek haza Spanyolországból. A harmadik leány Londonban él, nála nincs még unoka. Ezen túl, mivel a húgom 10 éve meghalt, én vagyok a pótmamája a leányának és a fiának. A lányáéknál, azaz a keresztlányoméknál 4 gyermek van, akik szintén nagymamaként szeretnek, és én is őket.

Mikor kezdtél el verseket írni?

Már középiskolás koromban elkezdtem verseket írni. Sajnos, a sok költözködés közepette ezek a verseim elkallódtak. Körülbelül 15-20 éve írogatok, és kedves Évikém, te beszéltél rá arra, hogy legyek bátor, és ne csak az asztalfiának írjak, hanem merjem megmutatni a verseimet.

szakallas80

Mit jelent számodra a versírás?

Számomra a versírás megkönnyebbülést jelent. Amikor a szívem-lelkem megtelik érzelemmel – legyen az öröm vagy bánat -, ki kell azt ürítenem, mert megfojt az érzés. Ezeket az érzéseket szoktam „papírra önteni”, hogy helyet csináljak az újabb érzések számára. Szükségem van erre nagyon, és remélem, hogy verseimmel segítek azoknak is feldolgozni érzéseiket, akik nem írnak, de olvasnak.

Kik a kedvenc költőid?

Kedvenc költőim a nagy klasszikusok: Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós, Juhász Gyula, Tóth Árpád és még sokan mások. Nem hízelgésképpen mondom, de nagyon szeretem a te verseidet, mert úgy érzem: gondolataid az enyémek is.

Tudom, hogy nagyon szívesen mondod más költők verseit is. Hol hallhattunk tőled mostanában verseket?

Igen, így van. Mostanában Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének rendezvényein mondtam verseket, illetve Budapesten a Krúdy Körben.

szakallas6

A Krúdy Körben Szeli Sárával és Antalfy Istvánnal

Melyik irodalmi és művészeti csoportnak vagy a tagja? Pályázatot is nyertél?

Igen. Tagja vagyok a Bács-Kiskun Megyei Költők és Írók Baráti Körének és Budapesten a Cserhát Művész Körnek. Ott kaptam Art Díjat egy, az Ágasegyházi Írótáborban született versemért.

Szeretnéd-e könyvben kiadni lelked versgyermekeit, hogy unokáid majd örüljenek neki?

Igen, most már nagyon szeretném, ha tudnék kötetet kiadni, és ezt meg is akarom csinálni rövid időn belül.

Anna azt mondtam, hogy ismerlek, de ez valójában nem is teljesen igaz. Hiszen annyi mindennel foglalkozol: ezotéria, grafológia, jóslások, meg a parázson mezítláb szaladsz át. Mi ez?

Ez valóban így van. Míg dolgoztam, nem volt időm sok mindenre, és most pótolok. Érdekelnek az elvont dolgok. Tanultam agykontrollt, villámolvasást, Tarot-kártya olvasást-vetést, melyet napi szinten gyakorolok és tartom frissen a tudásomat. Megismerkedtem a Buddhizmussal, de ezt már nem gyakorolom. A grafológia bizonyos fokig érdekel, de azzal a férjem foglalkozik, tőle tanultam meg sok mindent. Ő viszont szerintem profi grafológus.

szakallas05

 

A tűzkeresztség, igen láthattad a Facebook-on e rendkívüli eseményről a fotómat. Ez egy ősi magyar szertartás, mely bizonyságot ad a hit, a gondolat erejéről. „Átestem bizony a tűzkeresztségen”, az 1200 °C hőmérsékletű parázson sérülésmentesen keltem át a hitem segítségével, és az alatt a pár másodperc alatt megtisztítottam a lelkemet és elégettem minden rosszat, ami ért engem az előző időszakban. Csodálatos, felemelő érzés volt. Mindez Szerbiában, a Vajdaságban, Ludas településen történt, ahová rendszeresen járunk tanulni is.

Pszichotronikát, vagyis szellemgyógyászatot tanulunk, és a tanultakat szűk körben, de igen hatékonyan alkalmazom is. Csodálatos érzés, amikor segítségemmel megszületik az eredmény. Sikerül levizsgázni, jól sikerül egy-egy találkozó, elmúlik a fejfájás, az allergia okozta kellemetlenségek és egyéb bajok. Szeretem ezt a tevékenységet is, és hiszek benne.

szakallas2

Török barátainkkal

Milyen álmaid, vágyaid vannak még az elkövetkező években?

Szeretném megőrizni az egészségemet, mert annál nincs nagyobb kincs. Szeretném, ha a szűkebb és a szélesebb körbe tartozó családtagjaim is egészségesek, elégedettek és boldogok lehetnének. Szeretném látni felnőni az unokákat, és szeretném, ha mindannyian azzal tudnának foglalkozni, amiben a legjobbak, amit szeretnek, és ezáltal boldog felnőttek lennének. Remélem ebben is megsegít a Mi Atyánk mindannyiunkat. No és persze szeretnék egy verseskötet birtokosa lenni, és még nagyon sok verset írni és közönség előtt mondani, hiszen azt még nem is mondtam, hogy valamikor színésznő szerettem volna lenni.

Köszönöm szépen a vallomásodat. A magam és a szerkesztőségünk nevében kívánok számodra erőt, egészséget. Annám, írj, ha neked ez örömet okoz, és általa úgy érzed, hogy könnyebb a lelked. Elsősorban ez a legfontosabb, és mindenki megtalálja az ő olvasó közönségét.   

Köszönöm, Évikém, hogy megkerestél, és hogy támogattok, mindenben segítséget kapok tőletek terveim megvalósításához.

Emlékezek

Fehér akácok
Parittya ága közt
Suhan a szél.
A zöld liget
Közepén
Álmodok én.
Itt ülök egyedül,
Lelkemet töltöm,
Őseim gúnyáját
Magamra öltöm.
Itt szabad vagyok.
Lelkem felfut az égbe,
Oltalmat remélve
Könyörgök neked
ÉGIATYÁM.
Szemem sarkából
Könnycsepp kandikál.
A tanya előtt
Krisztuskereszt áll
Büszkén, erősen,
De nem felelősen.
Életemért
Én felelek csupán.

Ágasegyháza, 2014. augusztus 15. Írótábor, Lehoczki-tanya

Elnémult ajkad

Elnémult ajkad, elszállt a lélek.
Elnémultam én is, bár én még élek.
Nehéz lett a szívem, óh, anyám nélküled,
Úrrá lett elmémen a magányos rémület.

Teli lett a lelkem fájdalmak sorával,
Mégsem tudtam írni e nagy fájdalommal.
Még most is úgy érzem, fel kell hívnom téged,
Pedig elmém tudja: már nem hallhat téged.

Fülemben cseng még az ízes beszéded,
Örömmel főzném meg most is az ebéded.
Szeretnélek látni minden pillanatban,
Elképzelem azt, hogy itt vagy a szobádban.

Elképzelem azt, hogy itt vagy és pihengetsz,
Ha felébredsz, akkor majd minket szeretgetsz.
Szeretgeted majd a megmaradt családod,
Boldog egészségben éled a világod.

Ám elnémult ajkad, fel kell fognom végre.
Sírodhoz kell mennem ezután örökre.
Bocsáss meg, ha sűrűn nem megyek el oda,
Szívemben őrizlek, nem feledlek soha.

Kecskemét, 2009. augusztus 18.

Édesanyám halálának emlékére, aki 2009.január 27-én visszaadta lelkét a Teremtőnek. Leánya: Ferencziné Szakállas Anna

Bíborszínű virág

Édes pici tested, ha kezembe veszem,
Úgy érzem, benne van az egész életem.
Gyönyörködöm én az édes kis arcodban,
Segítelek téged minden pillanatban.

Életemet látom tovább menni benned,
Alig születtél meg, mégis úgy szeretlek.
Köszönöm szüleid önfeláldozását,
Szerelmük tündöklő Bíbor-virágzását.

A királyok színe volt mindig a Bíbor,
S bíborban csillog szüretkor a jó bor.
Bíborszínű virág volt a kedvenc mesém,
Bíbor unokám te csakis így lehettél.

Kecskemét, 2007. november 16.

Bíbor unokámnak, Anna mama

Anyámhoz

Törékeny testét nézegetve
Visszatekintek életemre.
Hogy az erős asszony mivé vált,
És még most sem kér, csak ád!

Élete mindig én voltam,
S én teljes erőmmel karoltam.
És mégis mindig kérdem én:
Mindent megtettem érte én?

Szerettem úgy, ahogy Ő szeret?
Megköszöntem a kapott életet?
Köszönök mindent, jó anyám,
S hogy az anyaságot hagytad rám.

Megtanítottad, hogy legyek
Önzetlen anya, ha az leszek.
Szeretem törékeny testedet.
S benne a hatalmas lelkedet.

Kecskemét, 2004. február 28.

Nagy L. Éva

Szerkesztette: Weninger Endréné Erzsébet

Hozzászólások