Jégvitorlás, jéglabda, versenyszánkó és versenybob szántotta fel a Városligeti Műjégpályát a hétvégén. Január 18-án olyan nagy érdeklődés övezte a Téli Sportágválasztót, hogy a szervezőknek ki kellett tenni a “megtelt” táblát. A rendezvényre 8500-an regisztráltak előre, a sportági képviselők, sportolók, bemutatókra érkezők, meghívott vendégek száma pedig megközelítette az ezret.

Fotó: Hirling Bálint

Fotó: Hirling Bálint

 

A Téli Sportágválasztón a résztvevők közel húsz sportágat tudtak kipróbálni és gyönyörködni az igazán látványos bemutatókban. Az esemény célja az volt, hogy a látogatók télen is átéljék a mozgás örömét és hogy a kipróbálás után minél többen találják meg a hozzájuk leginkább illő téli sportágat.

 

Fotó: Hirling Bálint

Fotó: Hirling Bálint

 

A vasárnapi belépődíjmentes rendezvény a Nagy Sportágválasztó Szervező Iroda és az Országos Egészségfejlesztési Intézet közös szervezésében jött létre. A Nagy Sportágválasztó szervezői fontosnak tartották, hogy tágabb teret és megfelelő sportterületeket biztosítsanak a téli sportágaknak egy tematikus rendezvény keretében, hiszen a hagyományos májusi és szeptemberi, több mint 100 sportágat felvonultató Budapesti Nagy Sportágválasztón nincs lehetőség nagy jeges felületek letelepítésére. A Városligeti Műjégpálya és a Vajdahunyad vára igazán megkapó háttérdíszletet adott a rendezvénynek.

Fotó: Hirling Bálint

Fotó: Hirling Bálint

 

A Téli Sportágválasztón az érdeklődők az ismertebb korcsolyasportok, a jégkorong,  a síelés, a snowboard, a biatlon (sífutás és légpuskalövészet) mellett kevésbé ismert, de annál izgalmasabb sportágakat is kipróbálhattak. Volt például kutyaszánhajtás, bandy (jéglabda), curling, jégvitorlázás, versenybob és versenyszánkó, sőt, a világon először itt mutatkozott be egy új sportág, a jég-korfball is.

Engi Klára, a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség “Gyere korizni!” programjának vezetője minden órában csoportos korcsolyáztatást tartott 4-7 éves gyerekeknek, profi oktatókkal. Sebestyén Júlia irányításával a műkorcsolyázók hivatalos versenyprogramjaikból mutattak be ízelítőt.

 

Fotó: Hirling Bálint

Fotó: Hirling Bálint

 

Telegdi Attila, a szövetség gyorsasági szakágának szövetségi kapitánya vezetésével rövid- és hosszúpályás gyorskorcsolya bemutatókat is láthattak a jelenlévők. Szuper Levente, a jégkorong sportági helyszínén szinte megállás nélkül segítette a sportág kipróbálását, de Tokaji Viktorral,  a férfi felnőtt jégkorong válogatott csapatkapitányával is lehetett találkozni a helyszínen.

A Magyar Jégkorong Szövetség szervezésében U8-as Mini Jégkorongbajnokság szurkolóivá is válhattak a nézők, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség aktivitásának köszönhetően a bajnokok Csabai Edvin, Kiss Tamás, Hüttner Csaba és Paksy Tímea irányításával szárazföldi, ergométeres edzésen vehettek részt, de meghallgathatták Kropkó Péter praktikus tanácsait is azzal kapcsolatban hogyan érdemes és szükséges felkészülni a téli, szabadtéri sportolásra, bringázására, futásra.

 

Fotó: Hirling Bálint

Fotó: Hirling Bálint

 

A Téli Sportágválasztó rendezvény csatlakozott a World Snow Day kampányhoz. A Nemzetközi Sí Szövetség világméretű kampánya, mely a téli sportok népszerűsítésére jött létre, immáron negyedszer került
megrendezésre, és a csatlakozó országok száma 2015-ben újabb           rekordot döntött.  Így január 18-án a világ közel 40 országában egyszerre űztek téli sportokat a fiatalok és a családok. Magyarország legimpozánsabb, a téli sportágakat legszélesebb körben felvonultató és legtöbb látogatót vonzó World Snow Day rendezvénye minden bizonnyal a Téli Sportágválasztó volt.
Forrás:  www.telisportagvalaszto.hu

Hozzászólások