Fennállásának 300. évfordulóját ünnepli a kecskeméti Piarista Iskola. A piarista rend 1714-ben kezdte meg működését Kecskeméten. A kerek évforduló alkalmából 2015 januárjában kiállítás nyílik a Kecskeméti Katona József Múzeum kiállítóhelyén, a Cifrapalotában.

 

300

 

A Kecskeméten őrzött anyagok mellett rangos intézményektől kölcsönzött egyháztörténeti, egyházművészeti és iskolatörténeti műtárgyak is bemutatásra kerülnek. A kiállítás szervezői és a Piarista Iskola vezetősége gyűjtési felhívással fordulnak a kecskeméti polgárokhoz, az egykori diákokhoz, tanárokhoz, leszármazottaikhoz, és az öregdiákokhoz.

Kérjük, hogy akik a régi iskolához kötődő tárgyi emlékeket, fényképeket, dokumentumokat őriznek, és azokat a kiállítás időtartamára kölcsönöznék, jelentkezzenek a Piarista Gimnáziumban, vagy a kiállítás iskolatörténeti részéért felelős kurátoránál (Székelyné Kőrösi Ilona történész főmuzeológus, klio.ilona@t-online.hu, 06/30/632 0599).

gimi

Amit várunk:
•    Tárgyak (régi iskolai öltözet, iskolatáska, iskolai felszerelés, taneszköz, tolltartó, emléktárgy, jelvény, cserkész sapka, cserkészruha és fölszerelés stb.)
•    Dokumentumok (iskolai tankönyv, térkép, jutalomkönyv, értesítő, bizonyítvány, oklevél, rajz, levél, önképzőköri dokumentum, ex libris stb.)
•    Képek és fényképek (rajzok, festmények, albumok, képes levelezőlapok, tablóképek, régi fényképek, az iskolai élet, a hazafias nevelés, a régi ünnepségek, a kirándulások és a cserkészélet fényképei, tanárok és diákok portréi stb.)
•    Minden tárgyi és írásos emlék, ami a kecskeméti piarista rendhez, az iskolához, a jeles tanárokhoz és diákokhoz kapcsolható, kecskeméti kötődéseket tartalmaz és kifejezi az intézmény szellemiségét, ami a kiállítás címében is szerepel: “HITRE, TUDÁSRA”.

Székelyné Kőrösi Ilona történész főmuzeológus
Nagy Attila Sch. P. igazgató

Hozzászólások